Miről írtunk 2017-ben? (Január-június)

0
976

Visszatekintésünk természetesen nem teljes, és még csak azt sem állítjuk, hogy a legfontosabb 2017. évi cikkeinket szedtük össze. A cél inkább az, hogy bemutassuk milyen eseményekben és fordulatokban gazdag volt ez az év a budaörsiek számára, amit a Budaörsi Napló igyekezett dokumentálni.

 

Január 7. Újabb szakaszon épült ki decemberben vakvezető sáv a Buláke (Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete) és a budaörsi önkormányzat közötti szoros együttműködés eredményeként. A taktilis vezetősávokról sokan azt hiszik, hogy egyfajta díszkő a járdán, ami  a látássérültek tájékozódását segíti.

Január 8. Csőtörés miatt leállt a távfűtési és melegvíz-szolgáltatás kora délután a budaörsi lakótelepen. A BTG munkatársai illetve a helyszínen dolgozó szerelők szerint legkésőbb estére elhárítják a hibát. A csőtörés oka, csakúgy, mint néhány órával a Templom téren, a rendkívüli hideg, éjszaka mínusz 20 fok körül alakult a hőmérséklet, ami nappalra sem melegedett mínusz 10 fok fölé.

Január 12. Az Aramis Sportcsarnok alapkövét tették le délelőtt az Illyés Gyula Gimnázium udvarán. Ahhoz, hogy szeptemberben majd a kész épület avatásáról tudósíthassunk (megjegyzés: az átadás csúszik), évekkel ezelőtt az Aramis Sportegyesület, a gimnázium és a budaörsi önkormányzat összefogása kellett és kell persze a megépítéséhez a fenntartásához majd a továbbiakban is. A beruházás 710 milliós nagyságrendű – hangzott el Wittinghoff Tamás polgármester beszédében. (Ebből a kivitelezés összege 695 millió forint – derül ki az eseményen kiosztott sajtóanyagból.)

Január 13. Izgalmasan telt a csütörtök délelőtt a budaörsi Csicsergő Óvodában, hiszen január 12-én a világ másik oldaláról, Japánból jött óvodapedagógusok látogatták meg az intézményt. „Negyven éve járnak Magyarországra, ez most egy ötnapos tanulmányút egyik állomása” – mondta Tordáné Hajabács Ilona, a HANI Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

Január 24. A „Pinpong Hete Budaörsön” programsorozat keretén belül a Budaörsi Városi Uszodában trükköket leshetünk el a magyar női válogatottól, illetve a BSC sportolóitól a profi meccseken. A tanultakat aztán akár a szombati amatőr bajnokságon is kamatoztathatják a sportág kedvelői.

Február 2. A budaörsi Fidesz évértékelő rendezvényt szervezett 2017. február 1-jén este 7 órai kezdettel a Jókai Mór Művelődési Központban. A beszédet Nagy Sándor András, a budaörsi Fidesz elnöke tartotta. Ennyi még biztos, hogy tényközlés. A rendkívül mostoha időjárás ellenére megközelítőleg száz fő jelent meg.

Február 5. A Magyar Újságírók Szövetségének Film- és Tévékritikusi Szakosztálya február 3-án, pénteken adta át a Magyar Filmkritikusok Díjait. Ami azért lett hír a Budaörsi Naplóban, mert a legjobb kisjátékfilm (címe: A Fizetős nap) rendezője Bernáth Szilárd az Illyés Gyula Gimnázium magyartanára.

Február 11. „Gyerekkoromban futballistának készültem, mindig a kilences számot kaptam, de a szüleim nem örültek neki. Majd mérnök szerettem volna lenni, végül űrhajós lettem” – mondta Farkas Bertalan a budaörsi Herman Ottó Általános Iskola 3. és 4. osztályos tanulóinak péntek délelőtt.

Február 13. Bővült a 300 négyzetméter hasznos alapterületű lakóházakra vonatkozó eljárás köre, illetve az épületek átalakításához az idén januártól semmilyen hatósági engedély nem kell. Vegyes reakciókat váltanak ki ezek az új szabályok és egy sor kérdést is biztosan felvetnek. Erről beszélgettünk Csík Edina főépítésszel.

Február 20. Farsangról farsangra mehettek (volna) a budaörsiek ezen a hétvégén. Pénteken a PostArton- Másnap a kamaraerdei közösségi házban. Aki azonban inkább komolyabb műfajra vágyott, az a Vivart Budaörsi Sinfonietta farsangi hangversenyén töltekezhetett, a városháza dísztermében.

Február 27. Szerkesztőségünk vendége volt Vágó Csaba.  „Elképesztő fortélyok halmazát kényszerül alkalmazni, aki megpróbálja Budaörs működését az eddigi színvonalon biztosítani” – mondta. Az idei városi költségvetésről és Budaörs egyéb bújáról-bajáról kérdezgettük a polgármesteri kabinet vezetőjét, akiről az is kiderült, hogy saját magát „csak” hivatalnoknak tartja, de valljuk be, a munkaidejét és a vállát nyomó felelősség tekintetében a hivatalnokok között az egyike az elsőknek.

Március 7. Professzionális szakemberképzési program indult, melynek keretében világszínvonalú tudáshoz, valamint folyamatos szakmai és üzleti támogatáshoz juthatnak a résztvevők – jelentette be a Markovich Béla, a budaörsi telephelyű Mapei Kft. ügyvezetője, a március 3-án, az immár második alkalommal megrendezett Magyar Országos Építőipari Szakember Találkozón.

Március 8. Legyen a gyerek boldog, aktív és tanulni vágyó – Tanodákról, tanulócsoportokról írtunk. „Ha ránézek az egyik gyerekre, akkor tényleg lássam őt” – mondta az egyik tanuló-csoport vezetője. „Az oktatás ne a tanulás útjában álljon” – fogalmazta meg a céljukat egy másik lehetőséget kínáló szülő. „Nem konkrét alternatív módszert, hanem egy tanítási/tanulási alternatívát szeretnénk nyújtani” – tette hozzá egy harmadik intézmény vezetője. 

Március 9. Fedezzük fel együtt a budaörsi tanösvényeket! – indult új sorozatunk. A környező hegyeink számtalan jelzett kiránduló-útvonalat és felfedezésre váró ösvényt rejtenek, sőt vannak nagyszerűen kiépített tanösvényeink is.

Március 29. Egészségére váljék! A Budaötsi Napló szervezésében tartott  március 26-i vasárnap egész nap zajló előadásokból, kerekasztal beszélgetésekből levonható tanulság röviden az, hogy egészségünk érdekében egyebek között a helyes táplálkozásra, az elegendő folyadékbevitelre, a rendszeres testmozgásra és a stresszoldásra kell odafigyelnünk, valamint szűrésekre kell járnunk évente-kétévente.

Március 31. Megnyílt a felújított budaörsi Intersport.  Több mint 800 000 eurót költött az Intersport a budaörsi áruház megújítására.  A padlótól a világításig mindent kicseréltek, gyakorlatilag csak a külső falak maradtak meg.  A február 1-től március 23-ig újjáépített áruház másfélszer akkora lett, mint korábban.

Április 3. Az „utolsó” nyomda – Nem ígérnek a megrendelőknek lehetetlent, inkább megcsinálják. Szakmai díjak is kísérik az EPC nyomda fejlődését és történetét, ami mögött érdekes és egyedi üzleti filozófia áll. Másfél éve készül a Budaörsi Napló náluk a Baross utcában, de újságíró képzésünk keretében most először jártunk az üzemben, elsősorban azért, hogy a leendő kollégák megismerjék a nyomtatott lap készítésének a szerkesztőségen túli munkafolyamatát, és persze ha már ott vagyunk, gyakoroljuk a riportkészítést.

Április 4.  Az ötödik Nyitnikék tavaszköszöntő előadás és termékbemutató zajlott április 3-án délután a Budaörsi Kertbarátok Dr. Luntz Ottokár Körének szervezésében a művelődési házban.

Április 7. Kora délután kezdődött és késő este ért véget április 6-án a második budaörsi KiMitTud a városházán. A több mint harminc nevezőből végül – ahogy megszámoltuk – 27 versenyprodukciót adtak elő. Annyira sok volt a jó előadás és ehhez képest kevés a kiosztandó díj, hogy a zsűri másfél óra tanácskozás után hozta meg a döntést. „Lenyűgöző dolgokat láttam, hallottam” – értékelt az elnök, aki idén is Lukáts Andor rendező és színművész volt.

Április 12. A Föld Napja Alapítvány Együtt az ifjúságért című budaörsi környezeti programját egész évben nyomon követtük. Áprilisban diákokkal, pedagógusokkal, szülőkkel, helyi civilekkel, önkormányzattal, sok segítővel összefogva munkálkodott azért, hogy hasznossá zöldüljenek az iskolai füves területek, és árnyat adó lombos fák enyhítsék a nyári meleget.

Április 25. Kedden a délelőtti órákban kigyulladt egy gyógyszertári épület városunk határában a Vasút utcában, amelynek a raktára óriási lángokkal égett. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre. A park területe mintegy 15000 négyzetméteres, amelynek az egyharmada, azaz egy 5000 négyzetméteres raktárépület égett le. A parkban lévő irodák és egyéb épületek dolgozóit hazaküldték és kiürítették a közelben lévő bevásárlóközpontot és központi irodát is. Halálos áldozat nem volt.

Május 2. A helyi civil pályázat keretében 55 civilszervezetnek nyújtott összesen 25 millió forint támogatást a budaörsi önkormányzat a város 2017. évi költségvetéséből.  A pályázati felhívásra 62 budaörsi civilszervezettől (37 egyesület, 25 alapítvány) érkezett be pályázat. 

Május 4. Ki ne szeretné Budaörsöt az itt lakók közül? De vajon ismerjük-e minden szegletét vagy még az őslakosoknak is tartogat pár meglepetést? Május elején indult Budaörs részletekben című játékunk. Azóta is hetente megosztunk egy képet, amely városunk egy-egy nevezetességének vagy érdekes szépségének bizonyos részletét mutatja. A feladat csupán annyi, hogy felismerjék, Budaörs mely szegletében készült a kép, és pontosan mit ábrázol.

Május 6. A Filmtett Animációs Workshopnak május 4-től 7-ig a budaörsi BABtér adott otthont. A fejlesztő hétvége tapasztalatai alapján a résztvevők forgatókönyveiket majd még egy hétig csiszolgathatták, utána ezekből választották ki a nyári táborhoz a négy-négy legjobbnak ítélt munkát.

Május 8. Brahms-szal zárult a 20. Budaörs Fesztivál – A hagyományok tiszteletével, de a megújítás, a fiatalok felé nyitás szándékával vette át öt évvel ezelőtt az akkor tizenöt éves múltra visszatekintő Budaörs Fesztivál szervezését Selmeczi Ágnes az ötletgazda Mandel Róberttól. És ez a 20. jubileumi alkalomra saját bevallása szerint sikerült is. A május 3-től 7-ig zajló rendezvénysorozat vasárnap este a sportcsarnokban egy komolyzenei hangversennyel zárt. A zenei élmény után, a szervezők, néhány fellépő és a sajtó munkatársai előtt, „családias” zárófogadáson így értékelte- immár protokollmentesen – a 20. fesztivált Wittinghoff Tamás polgármester: „Komolyan gondolom, hogy ez öt év nagyon meredeken felfelé ívelő volt. S nem tudom Ági, hogy intézted el, hogy a szombati szabadtéri rendezvényen nem volt eső”, tette hozzá és mindenkinek, aki valamilyen formában hozzájárult az idei fesztivál sikeréért, köszönetet mondott.

Május 11. Digitális jövő – Oktatás címmel rendezték meg május 10-én az első magyar-brit nyitott műhelyt a budaörsi sportcsarnokban, ahol délelőtt konferenciát tartottak, napközben pedig számos szervezet, intézmény mutatta be tevékenységét, egyfajta digitális expo keretében. A konferenciát Wittinghoff Tamás polgármester nyitotta meg, hangsúlyozva, hogy a város számára fontos a haladás, a technikai fejlődés, az innováció.

Május 11. A születés hetén, csütörtök délelőttől, több napon keresztül számos előadással és kerekasztal-beszélgetéssel, érdekes kiállítókkal, sőt esti koncertekkel várta az érdeklődőket a Babagenetika Egyesület a budaörsi PostART nagytermében és szalonjában.

Május 14. Uwe Stiemke a Hermann-Niermann Közhasznú alapítvány (Düsseldorf) elnökeként május 12-én utoljára járt  Budaörsön, de a búcsúztatására magával hozta az utódját is, dr. Andreas Sonntagot, aki bízik abban, hogy elődje elvei szerint viheti tovább az alapítvány munkáját. Mindketten interjút adtak lapunknak.

Május 16. A szolidaritási adó miatt indított perünk első tárgyalási napján az állam képviselője azzal érvelt, hogy az állam nem vonható polgári jogilag felelősségre, de a bíró arra kötelezte, hogy írásban fejtse ki, mire alapozza ezt. Budaörs ügyvédje szerint a 2,125 milliárd forint plusz adó „jogalkotással elkövetett károkozás”.

Május 19. Május 18-án a Kesjár Csaba Általános Iskola 7. B osztálya önkéntes munkával segítette a Heimatmuseum szépülését.  A múzeumépület felújításával együtt az udvar és a hátsó kert is megújult. A budaörsi Jakob Bleyer Heimatmuseum 30. születésnapján már felújított, tiszta és gyönyörű állapotban, vonzó kerttel várta látogatóit és barátait!

Május 22. Harmadik alkalommal került sor az idei Budaörsi Polgári Piknikre, de az idén először nem egy kis tisztáson, néhány tucat résztvevővel, hanem a Kamaraerdei Ifjúsági Parkban. Nagy Sándor András helyi Fidesz elnök utolsó beszélgető társa Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke volt.

Május 23. Humanitárius Település díjat nyert Budaörs Város Önkormányzata. A Magyar Vöröskereszt által meghirdetett megtisztelő címet Budaörs az indoklás szerint azért nyerte el, mert az önkormányzat évek óta folyamatosan erősíti szociális hálóját, gondoskodik a településen élő rászorultakról, támogatja a civil szervezeteket, köztük a Magyar Vöröskereszt helyi szervezetét és a polgármesteri hivatal jelentős szerepet vállal a véradások megszervezésében.

Május 28. „Görög-német ritmusok és ízek”.  Az idén tízéves rendezvény lényege, hogy a Budaörsön mintegy 250 éve élő svábok és az 1950-es évek elején egy polgárháború eredményeként hozzánk került görögök leszármazottait békét és barátságot teremtve kapcsolja össze. Árnyas fák alatt sörpadok várták az Esze Tamás utcai iskola előtti téren május 27-én szombat délután az érdeklődőket.

Május 28-án 16 óra 20 perckor visszazuhant a kifutópályára egy helikopter a Budaörsi Repülőtéren, mivel felszállása közben eddig meghatározatlan probléma lépett fel.  A balesetben a földi kiszolgáló-személyzet közül egy személy könnyű sérülést szenvedett.

Május 29. Ingyenes, színes programokkal várták gyereknapon a budaörsieket több helyen is. A szombati kamaraerdei és gazdapiaci gyereknap után vasárnap itradicionálisan a Jókai művelődési házhoz, onnan néhány méterre az idén először az egészségügyi központ udvarába, párszáz méterre a felújított Zichy majorba (a Húsznegyven egyesület szervezésében), kicsit lejjebb a Városi Ifjúsági Klubba, a lakótelepen pedig a közösségi ház elé (a Zöldkör szervezésében) lehetett „enni-inni, beszélgetni, barátkozni”, ahogy az egyik meghívóban állt , és szinte mindegyik helyszínen voltak mesejátékok, zenés előadások, kicsiknek és nagyobbaknak szóló szórakoztató műsorok és rengeteg kézműveskedési, illetve ügyességi játéklehetőség.

Június 1. Városunk nagy hangsúlyt fektet arra, hogy szép és élhető környezetet biztosítson az itt lakók számára. A parkok szépen gondozott virágain kívül szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak a budaörsi szökőkutak is, amelyeket szintén sorozatban mutattunk.

Június 6. Jövőre befejeződhet a Szent Demeter templom építése – írtuk, és valóban, azóta az építkezés látványosan felgyorsult.  A templom építése több éves előkészítés után 2013-ban kezdődött el a lakótelep szélén.

Június 6. Új Opellel ad gázt a Fábián Autó – írtuk. Ezerháromszáz autóra növelte az értékesítését, és 7,4 milliárd forintra az árbevételét 2016-ban acég. A három telephelyen hat autómárka értékesítésével foglalkozó társaság több mint 25 éve a legnagyobb Peugeot-kereskedő, és az idén különösen az Opel-eladásaitól vár kiugró növekedést.

Június 7. „Mozogj sokat, és táplálkozz egészségesen!” Ennek a mottónak a szellemében rendezték meg ötödik alkalommal az egészséghetet a Budaörsi Mákszem Óvodában. Az egészséghéten a gyerekek az egészséges életmóddal kapcsolatos foglalkozásokon vehettek részt.

Június 11. Ez épült Csik falu nyomaira. Régész, múzeumpedagógus, jogász. Dr. Mester Edittel a Csiki Pihenőkertben beszélgettünk. Hol is máshol, hiszen június elején már tele van a tábor gyerekekkel, a nyári szezon előtt az erdei iskolásokkal. De miként fonódik össze Budaörs történelme a pihenőparkkal? A kutatómunka milyen módon kapcsolódik a múzeumpedagógiával? S mitől más a Csiki Pihenőkert, mint bármely másik gyermektábor az országban? Van-e jövője? Ezekre kaptunk választ.

Június 13. Sok a papír, kevés az üveg – tavaly 647,3 tonna szelektív hulladékot gyűjtött össze a BTG.  Szederkényi Lászlóval, az önkormányzati cég hulladékgazdálkodási adminisztráció vezetőjével a szelektív hulladékgyűjtésről beszélgettünk. 

Június 17. Foci: Melyik volt a legjobb meccs? A labdarúgó felnőtt csapatunk a Merkantil Bank Ligában a 15. helyen végzett a 2016-’17-es szezonban, amivel a kitűzött célt sikerült teljesítenie a csapatnak, a biztos bennmaradást az NB II-ben. Budaörs legrégebbi sportegyesülete a labdarúgásé.

Június 17. A jó tábor tanulás és szórakozás, de inkább az utóbbi.  A táborkínálat zavarba ejtően sokszínű, már az óvodás korosztály számára is  -derült ki összeállításunkból.

Június 18. Élő hagyományunk az úrnapi virágszőnyeg készítése a németek Budaörsre való betelepülése óta, tehát több mint 230 éve. A látványosság ezen a reggelen reggel is több ezer embert vonzott a templomhoz.

Június 21. Első cikkünk a tervezett Bauhausról. A budaörsi kereskedelmi parkban, a sportáruház melletti, jelenleg kihasználatlan területre új szakáruház építését tervezik, amely projekt a koncepció előkészítői és az önkormányzat közötti folyamatos párbeszédnek köszönhetően fontos közcélú fejlesztéseket hozhat a budaörsieknek. A tervezett beruházás kapcsán az Immochan Magyarország Kft. a helyi építési szabályzat és a szabályozási terv módosítását kérelmezte az önkormányzatnál, cikkünkben pedig röviden összefoglaltuk a terv részét képező legfontosabb közcélú fejlesztéseket, tudnivalókat.

Június 21. Idén június 20-án kerek 80 esztendeje annak, hogy nagy csinnadrattával, ötvenezres nézőközönség előtt látványos repülőbemutatókkal átadták Magyarország első hivatalos nemzetközi repülőterét, amit Budaörsi Repülőtérnek ismerünk. A megemlékezést a Goldtimer Alapítvány szervezte.

Június 23. Első fokon a bíró döntő részben Budaörsnek adott igazat az állammal szembeni perben. Akkor még úgy tudtuk, hogy a tárgyalás 2018. január 18-án folytatódik.

Június 27. Egyebek között a budaörsi kertekről, a város régi kapuiról és az egykori pezsgőgyárról szóló kötetek megjelenésének támogatásáról döntött a képviselőtestület. Egy pályázó maximum 500 ezer forintot kérhetett, de kevesebbel is be kellett érniük, hiszen az 1,8 millió forintos keretből hét kiadvány részesült a június 21-i képviselő testületi ülésen.

Június 29. Húsz éve testvérvárosunk Kisújfalu. A szlovákiai teleépülés és Budaörs szerződését 1997 decemberében írták alá. A kisújfalui falunapot június 24-én, szombaton tartották meg, ahol jelen volt mindkét város polgármestere, Bíró Gyula budaörsi alpolgármester és a budaörsi képviselőtestület más tagjai.

Június 30. „Bibliás ember vagyok” – mondta Urbán Gyula, akivel az idei könyvhétre megjelent verseskötetéről (is) beszélgettünk. „Budaörs az én vadászterületem, ahol több mint 20 éve élünk a családommal. Az utolsók között voltunk, akik megengedhették maguknak, mint középpolgárok, hogy itt vegyenek házat” – mesélte.

Július – december

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here