Sok a papír, kevés az üveg – tavaly 647,3 tonna szelektív hulladékot gyűjtött össze a BTG

0
1107

A lakótelepi szigeteink nagyon telítettek, még annak ellenére is, hogy a Patkó utcai parkolónál minden fajtából három-négy konténer áll kint. A hulladék mennyisége hétvégére mégis felhalmozódik, ezért néhány hete még egy vasárnapi begyűjtő járatot is indított a BTG Nonprofit Kft.

Szederkényi Lászlóval, az önkormányzati cég hulladékgazdálkodási adminisztráció vezetőjével a szelektív hulladékgyűjtésről beszélgettünk. 

Ha szelektíven gyűjtjük az otthonainkban keletkező hulladékot és a szétválogatással, majd újrahasznosítással csökken annak a szemétnek a mennyisége, amely ténylegesen a lerakó telepen végzi, megkönnyítjük bolygónk számára az ittlétünket, hogy ne csak mi, de a következő generációk is jól érezhessék magukat a Földön. Városunkban a hulladékszállítást az önkormányzat tulajdonában lévő Budaörsi Településgazdálkodási Nonprofit Kft. (BTG Nonprofit Kft.) végzi több évtizede, ám 2017-től a tevékenységüket egy törvényi módosítást követően a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zártkörű Részvénytársaság (NHKV Zrt.) felügyeli.

Budaörsön tavaly megközelítőleg 650 tonna szelektív hulladékot gyűjtöttek össze és továbbítottak felhasználásra. Ebből a legjelentősebb mennyiség a papír, ami a tavaly felgyűlt hulladéknak mintegy az egynegyede – mondta lapunk kérdéseire válaszolva Szederkényi László.  Körül vagyunk ugyanis véve nagy cégekkel, amelyeknek a reklámújságait, szórólapjait mindenki megkapja a városban, ez pedig előbb-utóbb bekerül a papírhulladékba és ez adja – az egyéb irodai papírokkal és papíralapú kiadványokkal együtt – a papírhulladék mintegy 60 százalékát. A fennmaradó körülbelül 40 százalék a csomagolási anyagokból (karton és társított italosdoboz) származik. A papír után a második helyen a szelektíven gyűjthető műanyagok, azaz PET-palackok, a vastag falú műanyag flakonok és a nejlon zacskók állnak. A lehetségesnél jóval kevesebb jön be – és ez országos szinten is így van – a harmadik helyen álló üvegből.  Ennek több oka van: viszonylag kevesen viszik el a gyűjtőpontokra, illetve a statisztikát az is rontja, hogy az úgynevezett kukázók a visszaváltható üvegeket kiválogatják a tárolókból és pénzzé teszik. Az alumíniumdobozokkal hasonló a helyzet, hiszen ezeknek is nagy keletje van.

„Az ömlesztve berakott hulladékok szétválogatása a két éve megépített kamaraerdei előválogató műben zajlik (http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/varoshaza/20151125/a-btg-uj-eszkozeit-mutattak-ma-be), és az újrahasznosítás csak ezt követően indul el” – tette még hozzá a folyamatot ismertetve a részlegvezető.  

De honnan és hogyan kerül a hulladék az előválogató műbe? A családi házas övezetben a BTG 2015 elején indította el azt, hogy a keletkező papír- és műanyaghulladékot elszállítják az ingatlan elől a külön erre a célra igényelt zsákban. Majd 2016 elején vezették be az új, kimondottan szelektív hulladékgyűjtésre beszerzett 120 literes, szürke aljú, sárga fedeles kukákat, amelyekből kétheti rendszerességgel szállítják el a felgyűlt hulladékot.

„Nagyon meg vagyok elégedve az eredményekkel és büszke vagyok a budaörsiek hozzáállására. A pályázaton nyert szelektív kukákat 2016. február elseje óta lehet igényelni és a 90 százalékuk már a város lakosaihoz került. A kukákban lévő szelektív hulladék aránya pedig országos összehasonlításban nálunk igen jó: míg például Budapesten túl sok nem oda való anyag kerül ezekbe a tárolókba (40-50%), a budaörsiek jobban odafigyelnek, és nálunk az aránya mindössze 15 százalék.  Ráadásul ez sem kommunális hulladék, hanem olyan úgynevezett haszonanyag, amivel azért nem tudunk mit kezdeni, mert az újrahasznosításukkal nagyon kevés cég foglalkozik. Ilyen például a polisztirol, közkedvelt nevén hungarocell, a gumírozott műanyag (játékok), a PVC és egyes elektronikus gépek kemény műanyag borítása” – mondta Szederkényi László.

Az úgynevezett szelektív hulladékgyűjtő szigetekből Budaörsön összesen 20 található, ezekből 6 a lakótelepen. Az itteni konténerek színe és az oldalukon található matrica jelzi, hogy melyikbe milyen „haszonanyag-áram”, tehát (papír, műanyag, alumínium vagy üveg kerülhet. „A lakótelepi szigeteink nagyon telítettek, még annak ellenére is, hogy a Patkó utcai parkolónál lévő fő szigetünkön minden fajtából három-négy konténer áll kint. A hulladék hétvégére mégis felhalmozódik, ezért május közepén a hétfői – mondhatni áldatlan állapotok megszüntetésére – indítottunk még egy plusz begyűjtő járatot, így most már a hét minden napján ürítik a lakótelep szigetein a konténereket” – tudtuk meg.

Az áldatlan állapot a guberálók miatt is kialakulhat, hiszen ahogy fentebb írtuk, rendszeresen ki- és felborogatják a konténereket az alumíniumdobozok és italos üvegek reményében. „Nem megoldás, hogy ha zárjuk a konténereket, mert feltörik és akkor még meg is rongálódnak. A fenti helyzet megoldása és a szigeteken tapasztalható illegális hulladéklerakás megelőzése érdekében számítunk a Közterület Felügyelet együttműködésére is – tette hozzá Szederkényi László. A konténereket cserélni elhasználódás vagy rongálás esetén szokták. 

A BTG (Budaörsi Településgazdálkodási Nonprofit Kft.) munkatársait a www.btg.hu honlapon érik el. Amennyiben kérdésük merül fel, vagy problémát észlelnek a hulladékszállítással kapcsolatosan, azt jelezhetik a 06-23-421-010-es telefonszámon.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here