Wittinghoff: A hajléktalanokat nem büntetni kell, hanem segíteni nekik

0
25125

Október 15-től megbüntethetik a hajléktalanokat. Mit teszünk Budaörsön?

Október 15-től megbüntethetik a hajléktalanokat, holmijukat megsemmisíthetik. Wittinghoff Tamás, Budaörs pártoktól független, de vállaltan liberális értékrendű polgármestere már jelezte a közösségi oldalán, hogy ez mélységesen felháborítja. De mint polgármester, mit tehet itt Budaörsön azért, hogy a törvényt is betartassa a településen, de ne legyünk a hajléktalanjainkkal embertelenek? – kérdeztük tőle, rövid választ kérve.

„Előrebocsátom, hogy valódi jó választ nem tudok én sem adni, mert a hajléktalanság problémájának megoldása nem képzelhető el városi szinten, annak mélyebb társadalmi gyökerei vannak, és csak országos szinten van értelme az átfogó cselekvésnek. Ennek nyomát azonban nem látom.

Attól az embertelen megnyilvánulástól, amellyel a kormányzat emberellenes eszközökkel leradírozni próbálja a hajléktalan embereket a térképről, a lehető legnagyobb távolságot kívánom tartani.

Ami tőlünk telik, azt viszont megtesszük. Budaörs város hajléktalanellátó rendszere jól működik, ezt a Máltai Szeretetszolgálat végzi az önkormányzat megbízásból. A város hajléktalanjait saját rendszeren belül helyezik el és gondozzák. Mi a helyi szinten keletkezett problémát szeretnénk városi szinten megoldani. Nem felszámolni akarjuk a hajléktalanságot, főleg nem a hajléktalanokat, hanem segíteni próbálunk azokon az embertársainkon, akik fedél nélkül maradtak. Tudjuk jól, hogy ez az utóbbi időben teljes családokkal akár egyik napról a másikra is megtörténhet.

Hogy ki mennyire gondolja komolyan a hajléktalan sorsra jutott embereken való segítséget, azt jól mutatja, hogy az országosan nem megfelelő számú hajléktalan-ellátási hely bővítésére a kormány 300 millió forintot kíván biztosítani a központi költségvetésből. Ez valamivel kevesebb, mint amennyit Budaörs évente a saját forrásaiból az állam által meg nem oldott szociális problémák enyhítésére fordít.”

Kapcsolódó cikkünk ITT érhető el.

A rendőrség és az önkormányzat felhívásai, hogy figyeljünk a hajléktalanokra ITT és ITT olvasható. Korábbi figyelemfelkeltő írásunk a fagyhalál elkerüléséért ITT található. Interjúnk a szociális iroda vezetőjével ITT érhető el. Arról, hogyan segíthetünk a hajléktalanoknak ITT és ITT írtunk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here