Ezen a télen az országban már 149 ember fagyott meg…

0
1131

Magyarországon ezen a télen eddig 149-en fagytak meg, minden második ember a fűtetlen lakásban. Budaörsön ilyen nem fordulhat elő – állítja az önkormányzat irodavezetője -, de a lakhatás biztosítása nálunk sem megoldott.

A Magyar Szociális Fórum ma tette közzé legfrissebb adatait az országban tavaly ősz és február közepe között történt fagyhalálesetekről. Az emberjogi szervezet szerint Magyarországon ezen a télen eddig 149 rendkívüli kihűléses eset fordult elő. Az MSZF értesülése szerint az áldozatok 53 százaléka a szabad ég alatt, illetve kórházba szállítása közben, vagy beérkezése után halt meg, 47 százaléka pedig fűtetlen lakásában.

Az emberéletben keletkezett eddigi veszteségből az MSZF arra következtet, hogy az enyhébb tél miatt ugyan kevesebben fognak meghalni, mint a múlt télen, de továbbra is tömeges jelenség marad a fagyhalál, tekintettel a nyomorban élő 1-1,5 millió emberre, és a tömeges kilakoltatásokra. Tavaly 10-11 ezer ember feje fölül vették el a fedelet 3600 kilakoltatás keretében anélkül, hogy más lakhatást biztosítottak volna nekik. A február közepén véget ért szociális tűzifa-akció keretében a rászorulóknak körülbelül a fele jutott (korántsem megfelelő minőségű, lásd lent! – a szerk.) fűtőanyaghoz – írta a Magyar Szociális Fórum.

Budaörsön ilyen nem fordulhat elő – nyilatkozta lapunkban Kövesdi Gabriella a városháza szociális irodájának vezetője, nálunk az az alap, hogy senki nem fagyhat meg. Mit tesz akkor ennek érdekében az önkormányzat? Például részt veszünk-e az országos tűzifa programban? Elmentünk megnézni a közútkezelő vállalat telepére az országos programban felajánlott tűzifát, amit ki lehetett volna osztani a rászorulók között, és megdöbbenésünkre se szállításra, se feldolgozásra, így fűtésre sem volt alkalmas. Lényegében az út mellett kivágott fák nyesedékét adták volna oda. Ezért úgy döntöttünk, hogy a programhoz nem csatlakozunk, de a képviselő-testület 1,2 millió forintot biztosított tüzelőanyag vásárlásra rászoruló családoknak és ebből vettünk 40 család számára egy-egy köbméter, azaz 7-8 mázsa tűzifát. Ajánlatkérésünkre a nagy Tüzépek nem is válaszoltak, de a megbízást elnyert vállalkozó felvágva ki is szállította a fát a családoknak, és nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk. Ezen felül a lakhatási támogatás keretében pénzbeli támogatást is adtunk tüzelőre az arra jogosultaknak, hiszen nem mindenki fával fűt, sőt, Budaörsön már nem ez a jellemző. A télre egyébként már ősszel elkezdtünk felkészülni, egyeztettünk a közterület felügyelettel, a rendőrséggel, a Máltai Szeretetszolgálattal, akikkel mint említettem szerződésünk van a hajléktalanok ellátására, illetve a családsegítő szolgálat is részt vesz ebben. Továbbá minden lehetséges fórumon (szociális kerekasztal, idősek tanácsa, a civilszervezeteknél, a médiában) felhívtuk a figyelmet arra, hogy figyeljünk oda a szomszédokra, egymásra, és akinél látják, hogy probléma például a fűtés, mert nem füstöl a kémény, azt jelezzék nekünk. Volt olyan, akinek a tűzifához kályhát is segítettünk beszerezni. Ettől függetlenül nem állítom, hogy ne lehetnének olyan nehéz helyzetben élő emberek, akikhez nem jutottunk el, de az intézményrendszer keretein belül igyekeztünk őket megtalálni, és segíteni nekik” – mondta az irodavezető.

A hajléktalanokkal kapcsolatban pedig arra a megállapításunkra, hogy mintha kevésbé lennének az idén szem előtt Budaörsön, például a lakótelepen vagy az óvárosban a padokon, illetve a bevásárlóközpontokban is kevésbé lehet látni őket, mint korábban, ezt tette hozzá: „Hajléktalanok is jöhetnek és jönnek is hozzánk krízis-segélyért, aki igazolja, hogy bár nincs itteni lakcíme, de életvitelszerűen Budaörsön tartózkodik, az postán maradó küldeményként átveheti a pénzt. Az igazolást a hajléktalan szállást is üzemeltető Máltai Szeretetszolgálat, illetve a családsegítő központ állíthatja ki. Azt sajnos nem tudjuk, hogy ezek az emberek éppen hol húzódnak meg, de ahonnan problémát jelentenek, oda azonnal kimennek a szakemberek és intézkednek.”

Amire azonban Budaörsön sincs megoldás: „A lakhatás biztosítása. Az ingatlanárak elszabadultak és így az albérlet is nagyon drága, amihez mi az alacsony jövedelmű, gyerekes családoknak maximum havonta 15 ezer forintot tudunk támogatásként adni, de az is feltétel, hogy a bérleti díj nem lehet több mint 90 ezer forint, és ezért bizony Budaörsön nehéz lakást találni. Önkormányzati szociális bérlakás mintegy ötven van, és ezekre nagyon hosszú a várólista, többségében azok a régi bérlők élnek bennük, akik annak idején nem vásárolták meg. Összesen pedig, tehát a piaci alapú és a néhány szolgálati lakással együtt kilencven lakás van az önkormányzat tulajdonában.”

A teljes cikk ITT olvasható.

Az igényelhető támogatásokról ITT írtunk.