“Éljen május 1-je!”

0
606

Tudták, hogy 128 éve vonultak fel először a magyarországi dolgozók követeléseikkel május elsején Budapesten, a Városligetben?  Budaörsön ma nem lesz majális – néhány év kivétel a közelmúltból nincs is nálunk hagyománya -, így a szocialista párt helyi elnöke is a központi, fővárosi rendezvényükre invitálja az érdeklődőket.

Néhány napja egy 2013-as meghívó tűnt fel újra a közösségi oldalon, ami az  Árok utcába hívta majálisra a budaörsiket.  Megkérdeztük az MSZP helyi elnökét, az idén mit terveznek, de semmit.  Pontosabban azt, hogy közösen mennek a  fővárosba a párt központi rendezvényére.   Pár éve ilyenkor arról is tudósítottunk, hogy a közalkalmazottak szakszervezete béremelésért szervez tüntetést, végtére is május elseje a munka ünnepe és Magyarországon azokat is fenyegeti a lecsúszás, akiknek van munkájuk, sokan külföldre távoznak, a középosztály helyzete is bizonytalan, a közmunkásoknak keveset fizetnek és a közalkalmazottak bére sem emelkedett már éve óta.  Ez most is aktuális lenne, de a tüntetések ezekben a hetekben, hónapokban nem a béremelésekről szólnak.

Tudták, hogy 128 éve vonultak fel először a magyarországi dolgozók követeléseikkel május elsején Budapesten, a Városligetben?

„Amíg volt, úútáltam, összesen 2x voltam felvonulni, egyszer tán 6 éves koromban, egyszer meg 1980-ban. Mára viszont a múlt megszépítő távolából már egy jó bulinak tűnik. Bizonyára volt olyan munkahely,  ahol kötelező volt kimenni, de én a munkahelyemen semmi effélét nem tapasztaltam, pedig egy nagy nagy élenjáró cucialista nagyvállatnál dolgoztam  (Hofi után szabadon). Szóval senki nem kötelezett, legfeljebb csak hívott, te egy jó buli, utána piknik lesz, sör, gulyás, virsli, zene, de ha nem akarsz, hát te tudod. Volt az egész felvonulásnak még tévén keresztül is egy olyan hangulata, ami utánozhatatlan, és aki ma él, el sem tudja képzelni, ahogy lobogtak a zászlók, vitték a transzparenseket, szóltak az indulók, a visszhangos köszöntő szöveg végig a Hősök terén (köszön töm-töm-töm az élenjáró-ró-ró Csepel Művek-vekk-vekk dolgózóit-itt-itt). Vezetőink meg  kint álltak szabadon a disztribünön, pár nyeszlett munkásőr vigyázása mellett, de egyetlen alkalommal sem volt a legcsekélyebb attrocitás sem.” Ezt a bejegyzést régi május elsejék fotói alatt találtam.

Szinte minden  ünnepkor – legyen az állami vagy egyházi – jön a szokásos kérdés, mire is emlékezünk éppen. Az „utca emberéről”’ pedig rendre kiderül, hogy fogalmunk sincs. Tehát: mit ünneplünk május 1-jén? A munka ünnepét. De miért és mi is ez? A munka ünnepe (eredetileg – és a volt szocialista országokon  kívül – mindig is a munkások ünnepe) a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt, minden év május 1-jén tartandó ünnepség, hivatalos állami szabadnap, mely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokat hivatott megünnepelni. A közhiedelem szerint május elseje kommunista ünnep, azonban története régebbre nyúlik vissza, a volt szocialista országok csak felkarolták a munka ünnepét. Még ma, több mint húsz évvel a rendszerváltozás után is nemzeti ünnep, azonban a legtöbbeknek ez már csak annyit jelent, hogy nincsenek nyitva az üzletek. Pedig  1817-ben Robert Owen volt az, aki először kiállt a munkások érdekei mellett, többek között a munkaidő csökkentését követelte, érvként pedig azt hozta fel, hogy a korábbi 14-16 óra helyett már 10 órás munkaidő mellett is nyereséges tud  lenni egy gyár. Innen jutottak el a munkásmozgalmak a 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozáshoz. Ami persze  azoknak, akik egyszerre több helyen is helyt kell, hogy álljanak a megélhetésükért, csak vágyálom.

Május 1-je hasonló tartalommal katolikus ünnep is, amiről még kevesebben tudnak.  Munkás Szent József, a munkások védőszentje (Jézus nevelőapja) tiszteletére.

Hol van ma majális?

Hozzánk legközelebb Törökbálinton a Kinizsi réten. (A program ITT.) És mint fent említettük Budapesten a Városligetben, ahol a budaörsiekkel is találkozhatnak. (Majálisok országszerte ITT.)