„Éljen május 1-je!”

0
1332

Tudták, hogy 1890-ben vonultak fel először a magyarországi dolgozók követeléseikkel május elsején Budapesten, a Kálvin tértől a Városligetbe?  Budaörsön ma sem lesz majális – néhány év kivétel a közelmúltból nincs is nálunk hagyománya -,de érdemes kirándulni, sportolni, vagy bemenni a szomszéd fővárosba.

Jó néhány éve ilyenkor arról is tudósítottunk, hogy a közalkalmazottak szakszervezete béremelésért szervez tüntetést, végtére is május elseje a munka ünnepe és Magyarországon azokat is fenyegeti a lecsúszás, akiknek van munkájuk, sokan külföldre távoznak, a középosztály helyzete is bizonytalan, a közmunkásoknak keveset fizetnek és a közalkalmazottak bére sem rendezett.  Ez most ugyan újra aktuális lenne, hiszen a koronavírus járvány miatt bekövetkezett gazdasági válság miatt sokan veszítették el az állásukat, és nemcsak azért. Egyelőre azonban még az április 3-i választások előtti pedagógus tüntetések sem folytatódnak, bár a Fidesz győzelmét tekintve valljuk be, nincs is sok értelme.

Tudták, hogy 1890-ben vonultak fel először a magyarországi dolgozók követeléseikkel május elsején Budapesten, a Kálvin tértől a Városligetbe?

Szinte minden  ünnepkor – legyen az állami vagy egyházi – jön a szokásos kérdés, mire is emlékezünk éppen. Az „utca emberéről”’ pedig rendre kiderül, hogy fogalmunk sincs. Tehát: mit ünneplünk május 1-jén? A munka ünnepét. De miért és mi is ez? A munka ünnepe (eredetileg – és a volt szocialista országokon  kívül – mindig is a munkások ünnepe) a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt, minden év május 1-jén tartandó ünnepség, hivatalos állami szabadnap, mely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokat hivatott megünnepelni. A közhiedelem szerint május elseje kommunista ünnep, azonban története régebbre nyúlik vissza, a volt szocialista országok csak felkarolták a munka ünnepét. Még ma, harminc évvel a rendszerváltozás után is nemzeti ünnep, azonban a legtöbbeknek ez már csak annyit jelent, hogy nincsenek nyitva az üzletek. Pedig  1817-ben Robert Owen volt az, aki először kiállt a munkások érdekei mellett, többek között a munkaidő csökkentését követelte, érvként pedig azt hozta fel, hogy a korábbi 14-16 óra helyett már 10 órás munkaidő mellett is nyereséges tud  lenni egy gyár. Innen jutottak el a munkásmozgalmak a 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozáshoz. Ami persze  azoknak, akik egyszerre több helyen is helyt kell, hogy álljanak a megélhetésükért, csak vágyálom.

Május 1-je hasonló tartalommal katolikus ünnep is, amiről még kevesebben tudnak.  Munkás Szent József, a munkások védőszentje (Jézus nevelőapja) tiszteletére.