A lap története

A Budaörsi Napló alapításának ötlete 1991-ben egy baráti társaságban vetődött fel, hogy az önkormányzat sok szempontból hiányos és egyoldalúan tájékoztató újságja mellett kellene egy jobb, egy hitelesebb. A szerkesztésre Eller Erzsébetet kérték fel, aki gazdasági újságíróként dolgozott országos lapoknál (többek között Magyar Hírlap, Figyelő, Piac és Profit), de családja tősgyökeres budaörsi, amire mindig is büszke volt.

Az önkormányzati lap hamarosan megszűnt, és bár a Budaörsi Napló kiadója kezdetektől egy családi kisvállalkozás, két és fél évtizede teljesíti önként a magára vállalt „közszolgálati média” feladatát, amihez ez idő alatt hol kapott a budaörsi képviselőtestület által jóváhagyott anyagi támogatást, hol nem. A fő bevételi forrását folyamatosan a hirdetések jelentik és a kiadó egyéb, piaci alapú szolgáltatásai.

A nyomtatott magazin (24-40 oldalon) jelenik meg minden hónap közepén, az interneten pedig a Budaörsi Napló 2005-től van jelen saját oldallal, ahova először a havi lap tartalma került fel, majd 2011 novemberétől, mint önállóan bejegyzett online újság, újult meg. Azóta naponta többször frissül. A weboldalon a friss cikkek mellett lapozható formában található meg a havilap, ami a két offline megjelenés közötti időszak online cikkeinek a rövidített, szerkesztett változata.

A lap munkatársai (a szerkesztőt kivéve) az évek során ugyan többször kicserélődtek, de mindig olyan helyben élő vagy Budaörshöz erősen kötődő egykori és mai fiatalok írják, fotózzák, szerkesztik, akik a Budaörsi Napló – szintén két évtizedes múltra visszatekintő – újságíró képzésén sajátítják el az alapokat.

„Amiről mi nem írunk, az meg sem történt, legalábbis Budaörsön” – olvasható a Budaörsi Napló saját hirdetéseiben. A város azonban fejlődik, a közérdekű programok, események száma egyre több, ezért egyre nagyobb kihívás eleget tenni ennek a szlogennek. De természetesen nem adjuk fel! És nem adhatjuk fel azért sem, mert (az önkormányzat felmérése szerint) a budaörsiek (a tévékkel, rádióval és más helyi lapokkal bővült kínálat ellenére) elsősorban a Budaörsi Naplóból tájékozódnak a helyi ügyekről.

Rólunk szólt