„Békesség és fejlődés!” – Tóth Zoltán szerdán Budaörsön tart választási fórumot

0
1847

Tóth Zoltán választási szakértő,  aki 2018-ban Pest megye 2. sz. választókerületében a DK képviselőjelöltje szerdán, azaz február 21-én Budaörsön tart választási fórumot. Budaörsön él, és programjának egyik fontos eleme az önkormányzatoktól a Fidesz kormányzás alatt elvett jogok visszaadása, illetve a Budaörsöt sújtó plusz állami pénzelvonások megszüntetése.

 

Jövő hét elején indul Tóth Zoltán választási körútja. Pest megye 2. sz. választókerületében – tehát abban, amelyhez Budaörs is tartozik – a 2018. április 8-ára kiírt országgyűlési képviselő választáson a jelenlegi ismereteink szerint a következők indulnak (abc sorrendben): Császárné Kollár Tímea (Jobbik), Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz), Szél Bernadett (LMP), Szemző Áron (Momentum) és Tóth Zoltán (DK jelöltként, MSZP és PM támogatottsággal).

Kinek a jelöltje vagyok? Sok-sok választópolgár kérdezi tőlem az utcán, a piacon, rendezvényeken, hogy kinek a jelöltje vagyok?”  -írja a jelölti közösségi oldalán Tóth Zoltán. Majd válaszol is rá: „Sokan azonnal megértik, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) jelölt engem, és a jelöltségemet támogatja az MSZP, a Párbeszéd, Karácsony Gergely miniszterelnök és a Szolidaritás. Azonban magyarázatra szorulhat a „jelölt” és a „támogat” kifejezés. A választáson az indulhat (az kerül fel a szavazólapra), akit legalább 500 választópolgár az aláírásával ajánl. A választópolgárok bármely párthoz tartozhatnak, lehetnek civil szervezetek tagjai, vagy bárki, akinek szimpatikus vagyok.

Jogilag egy pártnak azonban csak az lehet a jelöltje, akit egy párt írásban a jelöltjének nyilvánít. A pártnak ez az írásos nyilatkozata olvasható minden ajánlóíven, amelyekre gyűjtik az aláírásokat. Hogy a jogi nyelvezetet tovább csűrjék-csavarják a jogászok a pártot nem pártnak nevezik a választási törvényben, hanem „jelölő szervezetnek”.

A „támogat” kifejezés jogilag azt jelenti, hogy egy párt által „jelölt” képviselőt, jelen esetben engem, más pártok, civil szervezetek és szimpatizánsok is támogatnak két féle módon is:

  1. akik a kampányban mellettem állnak, dolgoznak, szerveznek, szórólapoznak, interneteznek, részt vesznek a lakossági fórumokon, stb,
  2. mindenki, aki a szavazólapon rám szavaz (X) 2018. április 8-án.

A jelölt egy jogi, a „támogat” egy politikai szakkifejezés, amelynek a tartalma eltér egymástól. A támogatás azt jelenti, hogy szűkebb csoport (párt) által javasolt személyt egy tágabb társadalmi csoport is elfogadhatónak tart a maga számára is. Hasonlatként a család állítható: a szűkebb család az anya, apa és gyerekek, de nagyobb családban a szülők testvérei és unkatestvérei is beletartoznak, sőt a szülők szülei és nagyszülei is támogatják a szűk család tagjait céljaik elérésében.

A választási törvényekben való tájékozatlanság, továbbá a politikai rosszindulat összekeveri a jogi és a politikai fogalmakat. A jelöltet támogató pártokat hamisaknak tekinti, vagy csalásnak nyilvánítja a jelképeik kinyomtatását a kampány szórólapján.

A tiszta beszéd esetemben a következő: a Demokratikus Koalíció (DK) jelöltje vagyok. Ha összegyűjtök legalább 500 érvényes választópolgári aláírást, akkor a szavazólapon ez szerepel: Dr. Tóth Zoltán Demokratikus Koalíció. A kampányban támogat az MSZP, Karácsony Gergely miniszterelnök jelölt, a Szolidaritás és a Párbeszéd pártja, civil szervezetek és állampolgárok csoportjai.

Tóth Zoltán szakmai életrajza: jogász, 1977-től 1980-ig a Társadalomtudományi Intézetben dolgozott majd újabb három évre (1980–1983) Budapest Főváros Tanácsának alkalmazásában állt, feladata a helyi tanácsok törvényességi felügyelete volt. 1983-tól 1988-ig a Minisztertanács Tanácsi Hivatalának munkatársaként törvény-előkészítéssel és választások előkészítésével foglalkozott. 1989-ben mint az MSZMP-kormányzat választási szakértője részt vett a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásain. 1990-től 1999-ig a Belügyminisztérium alá tartozó Választási Iroda vezetője volt. 1997-ben a Horn-kormányban informatikai és távközlési miniszteri biztosi feladatokat látott el, az első Orbán-kormány idején, 1998–1999-ben pedig a belügyminisztérium informatikai és távközlési helyettes államtitkára volt. 1999-től 2002-ig az Alkotmánybíróság főtanácsadójaként tevékenykedett, majd 2002-től 2004-ig az akkor alakult Medgyessy-kormány belügyi tárcájának közigazgatási államtitkára volt. 2005-től 2010-ig az MTA-SZTAKI osztályvezetője, az Elektronikus Kormányzati Módszertani Központ vezetője volt.

Budaörsön él, és „Békesség és fejlődés” címmel ismertetett programjának egyik fontos eleme az önkormányzatoktól a Fidesz kormányzás alatt elvett jogok visszaadása, illetve a Budaörsöt sújtó plusz állami pénzelvonások megszüntetése.

Erről is kérdezhetik őt bővebben Budaörsön február 21-én 18 órától a tervek szerint 20 óráig a Friedmann házban (A lakótelepen található az étterem, az Ifjúság u. 22. szám alatt).

A további helyszínek és időpontok:
Budakeszi február 20.
Herceghalom február 27.
Biatorbágy február 28.
Zsámbék március 1.
Solymár március 2.
Páty március 6.
Nagykovácsi március 7.
Piliscsaba március 8.
Telki március 13.

A Fidesznek lejtő választási rendszerről ITT olvashatják interjúnkat Tóth Zoltánnal. Beszámolónk a Budakeszin szervezett választási vitáról ITT található.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here