Választási vita Budakeszin a Fidesz nélkül

0
1428

Az LMP és a Momentum tényleg mindenhol saját jelöltet akar indítani? Mert ha igen, akkor ez a fórum teljesen felesleges volt” – ezt Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere mondta hétfő este Budakeszin a „Közös Ország Mozgalom” által szervezett nyilvános képviselőjelölti választási vitán.

 

Pest megye 2. sz. választókerületében – tehát abban, amelyhez Budaörs is tartozik – a 2018. április 8-ára kiírt országgyűlési képviselő választáson indul – a jelenlegi ismereteink szerint – abc sorrendben: Császárné Kollár Tímea (Jobbik), Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz), Szél Bernadett (LMP), Szemző Áron (Momentum) és Tóth Zoltán (DK jelöltként, MSZP támogatottsággal). A „Közös Ország Mozgalom” (amit a tavalyi kormányellenes tüntetéseken ismertté vált Gulyás Márton neve fémjelez és saját meghatározásuk szerint egy nyitott civil közösség) február 5-én estére Budakeszire hívta őket és a politika iránt érdeklődőket az Erkel Ferenc Művelődési Házba. Csenger-Zalán Zsolt nem jött el.

Gulyás Márton a bevezetőben ismertette, hogy terveik szerint ezeknek a fórumoknak az lenne a lényege, hogy felmérjék a helyi jelöltek ismertségét  és a felmerülő kérdéseket nyílt vitára bocsássák. A jelölteknek a válaszadásra kérdésenként meghatározott idő, 1-5 perc állt rendelkezésükre.

Ami itt és most kiderült: valamennyien fontos és megoldandó problémának látják a közlekedés helyzetét, a tömegközlekedést és közúti közlekedést egyaránt. Egyetértettek abban, hogy az agglomerációban a „kék buszokon” a jegy- és bérlet árak aránytalanul magasak. Szóba került az M0 32 kilométeres körgyűrűjének befejezése is, optimális, lakóterülethez nem közelkerülő vonalvezetéssel. Ám Szél Bernadett úgy gondolja, nem lenne jó, ha a korrupt „fideszes gőzhenger” látna neki további út- és alagútépítéseknek. Fontos lenne további kerékpár utak kiépítése, valamint egy busz sáv kialakítása is, illetve Szemző Áron felvetette Budakeszi esetében egy villamospálya kiépítését a Széll Kálmán térig, hogy mentesítsék a várost a hatalmas forgalmi dugóktól. „Sajnos nem lehet egyetlen mágikus varázsütéssel kötöttpályás közlekedést kialakítani, az tény, de elgondolkodni érdemes ezen” – kommentálta Szél Bernadett.

A képviselőjelöltek abban is egyetértettek, hogy el kell törölni az agglomerációra kivetett útdíjat (Császárné szerint az M0-ig), és a szolidaritási adót (amely Budaörsnek súlyos teher). Szél Bernadett szerint ebben a térségben az okos hálózatok előnyét kellene kihasználni és a turizmust kellene előtérbe helyezni, a távmunka, a részmunka bevezetésével és a helyben megszervezett kulturális programok szervezésével pedig csökkenteni lehetne az ingázást. Szemző Áron több szakpolitikai kérdésnél, mint például az adózás, azzal hárított, hogy még csak egy éve politizál és nem ért hozzá, de azt elmondta, hogy szerinte a kis- és középvállakozásoknak is kellene ipari park, ezért ők adókedvezményekkel ösztönöznék az együttműködésüket és ipari parkot hoznának létre nekik. A kis- és középvállakozások fejlesztésének fontosságát Császárné  is fontosnak tartja és programjának  fontos eleme, hogy új járás alakuljon Budaörs, Biatorbágy, Törökbálint és Herceghalom részvételével.

Az igen szép számú hallgatóság soraiban ott volt Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere is, aki a választási kampány alighanem legfontosabb kérdését tette fel: lesz-e ellenzéki oldalon összefogás?Magyarországon sem demokrácia, sem jogállamiság nincs már, és ha a Fidesz az idén megint  kétharmadot szerez, 2022-ig nem is lesz”- jelentette ki.  Hozzátéve: „Az LMP és a Momentum tényleg mindenhol saját jelöltet akar indítani? Mert ha igen, akkor ez a fórum teljesen felesleges volt.” Császárné Kollár Tímea egyértelműen azt felelte, hogy a Jobbik nem lép vissza senki javára, és igen, minden választókerületben saját jelöltet indítanak. Elmondta, hogy a budaörsi polgármesterrel nem azonos a hitvallásuk, ezért csak ügyek mentén tudnak együttműködni. Szemző Áron úgy gondolta, ha a választások előtt akár néhány héttel esélyesnek látnak egy vállalható jelöltet más pártból, akkor a Momentum megfontolja a koordinációt, főként ha a kétharmad megakadályozása lesz a cél. Tóth Zoltán véleménye szerint ma Magyarországon parlamentáris diktatúra van, nem demokrácia. De ettől függetlenül feltétlenül szavaznia kell 6 millió embernek, ha változást akarunk. Arról is tájékoztatott, hogy a DK már 60 helyen visszalépett, sőt ha a párt vezetése úgy dönt, akár Szél Bernadett javára is visszalépnek és támogatják őt. Szél Bernadett erre nem válaszolt, hanem azt emelte ki, hogy elengedhetetlennek tartaná, hogy mindenhol legyen a szavazóhelyiségekben egy-egy ellenzéki megfigyelő, a tiszta választások érdekében.

A bő két órás fórum majdnem eltelt volna személyeskedés nélkül, ha Császárné Kollár Tímea nem jegyzi meg, hogy meglátása szerint addig nem váltható le a kormány, amíg Gyurcsány Ferenc a politika színterén mozog.

S ki mit íratott fel a hallgatósággal akár csupa nagybetűvel? Császárné Kollár Tímea: „Magyar szívvel, józan ésszel, tiszta kézzel.” Szél Bernadett: „Nem keveseknek sokat, hanem sokaknak eleget.” Tóth Zoltán: „Csakis a szavazatok erejével!” illetve  „Békesség és fejlesztés!”

(A vitát ITT lehet megnézni, illetve tanulságos elolvasni alatta a vitán résztvevők élő kommentjeit is.)

 

 

Írta: Pollák Judit, fotó: Pollák és Nagy Szabolcs / Index

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here