Ez történt a Mercedes Benz Hovány Budaörs alapkőletételén

0
16547

Hovány Márton: „Mi versenyzünk, az eredmény az önöké”

Mi az, ami Budaörsön a Csata utcában épül? 2,5 milliárd forintos beruházással, 22 000 négyzetméter területen 6500 négyzetméteres Mercedes Benz Hovány Budaörs autós komplexum, ami jövőre 60 embernek ad munkát. Teljesen új értékesíti filozófiával és a világon az első szalon a német márka új dizájnjával.

Valterri Bottas a Mercedes Forma 1-es pilótája helikopterrel érkezett ma késő délután Budaörsre, miután a Magyar Nagydíj hivatalos időmérő edzésén harmadik lett, és a Mercedes Benz Hovány Budaörs alapkőletétele után stílszerűen már autóval távozott. Kétségtelenül ő volt az esemény legismertebb vendége, ám Budaörs jövője szempontjából mégsem a legfontosabb.

A ma 100 leggazdagabb magyar közé tartozó Hovány Márton harminc évvel ezelőtt kőfaragó és épületszobrászként az ország legfiatalabb mestere volt. A rendszerváltozáskor profilt váltott, így lett a Hovány cégcsoport alapítója, tulajdonosa. A kft. 1991-ben (lánya Hovány Mercédesz egy éves születésnapján – lásd keretes cikkünket!)  jött létre, és több márkával is többször érte el „Az év márkakereskedése” címet. Éppen tíz éve kezdett együtt dolgozni a Mercedes Benzzel, aminek fontos államosa a mostani alapkőletétel.

Mi az, ami itt létesül? 22 000 négyzetméter területen 6500 négyzetméteres autós komplexum, szalon és szerviz.  Olyan korszerű lesz, ami ebben a kategóriában a világon az első.  És egészen másként fog működni, mint az eddigi autókereskedések” – mondta Hovány Márton az ünnepségen. Majd később ezzel egészítette ki: „A szaktudást, a legjobb márkát hozzuk Budaörsre és elhivatottságunkat, az ügyféllel szembeni alázatot. Büszke vagyok a vállalatcsoportunk múltjára, de mindig szerénynek kell maradni. Jól esik, hogy a konkurencia fél tőlünk, már a hírünk  is, hogy ezt a szalont építjük, pezsdíti a piacot. De: mi versenyzünk, az eredmény az önöké.”

A Mercedes Benz számára is mérföldkő ez az alapkőletétel – ezt már Jörg Schmidt a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezetője osztotta meg a jelenlévőkkel -, egy dinamikus időszakban, amikor a német autómárka értékesítése gyorsabban nő, mint a piac.  Majd hozzátette, hogy a 2,5 milliárd forintos budaörsi beruházást az anyavállalat is folyamatos figyelemmel kíséri, hiszen a létesítmény Európa egyik legmodernebb bemutató terme lesz, ahol az autóértékesítés történetében új fejezet nyílik, más filozófia szerint, mint az eddig megszokott.

A Hovány Csoport és a Mercedes együttműködésének a sikere abban rejlik, hogy egymástól függetlenül is ugyanazt vallják: „a legjobbat vagy a semmit”, amihez a fő eszköz, hogy folyamatosan keresik a lehetőséget az innovációra.

A legjobb dolog egy polgármester kötelezettségei között, ha alapkőletételnél kell beszédet mondania, aminél talán az avatás a jobb – vezette fel gondolatmenetét Wittinghoff Tamás, Budaörs első embere, aki megtiszteltetésnek vette, hogy egy olyan sikeres vállalkozó után kapott szót, mint Hovány Márton.  „Szerencse vagy véletlen a siker titka? Egy interjúból, amit a mai alkalomra készülve olvastam, az derül ki, hogy Hovány Márton is inkább a kitartó munkában hisz. Ezért hozhat most ide egy prémium kategóriás autót forgalmazó szalont, egy – talán nem szerénytelen a fogalmazás – prémium kategóriás településre.” Hiszen Budaörs is a saját kitartó munkájának köszönheti a mai fejlettségi szintjét – mondta még a polgármester -, hogy „felismertük, gazdasági háttér nélkül semmi nem megy.” S egy őszinte, protokollmentes zárás: „Ez a beruházás 60 embernek ad majd munkát; és természetesen már azt is számolgatjuk, hogy mennyi árbevételt érhet el, abból mennyi helyi adót fizet majd be, amiből mennyi közcélú beruházást valósíthatunk meg. Mi ugyanis a győztes-győztes felállásban hiszünk, mely szerint, ha jól megy a vállalkozásnak, jól megy a környezetének, ha jól megy az egyénnek, jól megy a településnek. Ehhez kívánok sok sikert!”

Az új tartalomhoz új forma is társul, így ez az első olyan Mercedes Benz szalon, amelyik a 2020-tól hivatalos dizájn szerint épül meg. Bár a tervek elkészítését egy magyar tervezőiroda kezdte el, de stuttgarti illetve berlini tervező irodák bevonásával – ezt már Kálóczi Imre alpolgármester emelte ki a Budaörsi Napló kérdéseire válaszolva, aki a projektnél a budaörsi önkormányzat részéről közvetített. A Hovány Csoport által a T-Komtól megvásárolt budaörsi telek a Csata utcában egykor laktanya volt, és két komoly érdeklődő volt rá, két autószalon. A város szempontjából a fentieken túl azért is szerencsés, hogy végül a Hovány csoporté lett, mert a másik cég szintén Budaörsön marad.

Az új szalon környéke is megújul – osztotta még meg lapunkkal az alpolgármester.  A szemben lévő egykori Agip kutat a Mol építi át, a másik oldalon az önkormányzat alakíttat ki egy új körforgalmat, és megkezdődtek a tárgyalások arról, hogy a közelbe költözik át saját épületbe egy sportáruház, illetve ide tervezi központját egy, a magyar piacra most belépő multinacionális bútoráruház lánc, itt nyitva meg a budai áruházát, majd az országban további nyolc-kilencet.

Visszatérve az ünnepség eseményeihez:  a helyszínen kiállították a Mercedes tavalyi Forma 1-es autóját, aminél az idei, amivel Valterri Bottas versenyez, szélesebb és hosszabb .  A beruházás részeként az alapkő mellett egy Szent Kristóf szobor is helyet kap majd – hangzott el -, aminek a kicsinyített mását vehette át most a pilóta.

Hovány Márton a beszédében külön üdvözölte szülőfaluja, Jászkarajenő polgármesterét Palya Istvánt, és a település lelkészét, Lovassy Attilát, aki megszentelte az alapkövet. A leendő szalon tulajdonosa, továbbá Budaörs polgármestere, Jörg Schmidt és Christian Wolff a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. gyárigazgatója és a díszvendég Valterri Bottas együtt tették le a különféle relikviákat tartalmazó kapszulát az előre elkészített betonkockába.

Majd megérkezett a színpadra Szász Emese párbajtőrvívó és Kammerer Zoltán kajakozó, két olimpikon, akikkel a műsorvezető a sikerről és Mercedeshez fűződő kapcsolatukról beszélgetett. Végül az estét egy kellemes vacsora mellett Radics Gigi énekesnő koncertje zárta.

Mercédesz

Hovány Mercédesz 1990-ben született, és bár édesapja csak rá egy évre alapította meg a cégét és 2007-ben lett a Mercedes Benz partnere, korántsem véletlen, hogy lányának ezt a nevet választotta. Elkötelezett híve volt már akkor ennek a típusnak.  „Hogy összekevernek-e az autómárkával? Igen” –mesélte a Budaörsi Naplónak a fiatal hölgy. „Nemrégen például lerobbantam valahol és hívtam a Mercedes asszisztens szolgáltatását. Bediktáltam a rendszámot és látták a rendszerben, hogy a Mercedes Hoványtól van az autó. Majd kérték, hogy mondjam meg a nevemet. Hovány Mercédesz. Értjük, értjük, hogy a Mercedes Hoványtól van, de a nevét mondja már meg!”

Mercédesz 15 évesen kezdett el az édesapjánál dolgozni, „besegítettem nyaranta az éttermünkben” – mondja kérdéseinkre válaszolva.  Majd Amerikában tanult egy évet. Az első főállása is az apukájánál volt, és jelenleg a cég marketingese, amit nagyon szeret csinálni. „Az álmom, hogy kiteljesedjek itt a cégnél. Természetesen büszke vagyok édesapámra, de az is igaz, hogy nem könnyű egy sikeres apa árnyékában érvényesülni, ám innen szép nyerni, tovább vinni, amit ő elkezdett.”

Érdekesség a Mercedes márkanév születése is. Valójában nem a tulajdonos gyermekét hívták így, ahogy sokan hiszik, hanem a Daimler-Benz autóval versenyző Emil Jelli lányát, aki 1899-ben született.

Írta Eller Erzsébet, fotók Petőházi Emese

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here