Fedezzük fel együtt a budaörsi tanösvényeket! – 1. rész

0
2633

A tavasz beköszöntével végre elérkezett a csodás kirándulóidő is, hétvégente egyre többen szánják el magukat arra, hogy megmásszák a Kő-hegyet vagy éppen a Törökugratót. A környező hegyeink számtalan jelzett kiránduló-útvonalat és felfedezésre váró ösvényt rejtenek, sőt vannak nagyszerűen kiépített tanösvényeink is. Most induló cikksorozatunkban a budaörsi tanösvényeket mutatjuk be a Törökugrató felől indulva.

A Kövirózsa Botanikai Tanösvényt a Törökugrató lábánál lévő Bazsarózsa utcai játszótértől közelítettük meg, ahol az autóval érkezők kényelmes parkolóhelyeket is találhatnak. A tanösvény, amely végig enyhén emelkedő terepen halad, 730 méter hosszú, és egy-másfél óra alatt bőven be lehet járni. A túra elején érdemes átolvasni a helyes erdei viselkedésről szóló táblát, főleg, ha kisgyerek is van a csapatban, hiszen ezeket a dolgokat (pl.: ne térjünk le a kijelölt ösvényről, ne szedjük le az erdei növényeket, ne zavarjuk hangoskodással az erdő és a többi kiránduló békéjét) nem lehet elégszer hangsúlyozni.

A túra során képes lapozók segítségével ismerhetjük meg és tanulmányozhatjuk a környéken fellelhető gyógynövényeket, valamint a lejtősztyepp állat- és növényfajait. A lengedező délvidéki árvalányhaj és a korai kakukkfű gyerekkorom kedvenc növényei, a kecses pillangók, mint a nappali pávaszem, a lassan nyújtózó éti csigák és a hétpettyes katicák pedig a kisfiam barátai. Ott jártunkkor még vadászó egerészölyveket is volt szerencsénk látni, nem beszélve az elhagyott agyagbánya gödörben, az úgynevezett szabadtéri „meditációs” téren napfürdőző, kedves „hegyi” macskáról. A meditációs téren padok és különböző faeszközök állnak, amelyekből az ügyes kirándulók mókás hangokat csiholhatnak ki.

A tanösvény a Törökugrató utcára és az ott elterülő tágas parkolóra nyílik. Innen egy kanyarral vissza lehet térni a tanösvényen keresztül a Bazsarózsa utcai játszótérre, ám akik bírják még szuflával, folytathatják útjukat a Törökugrató csúcsára vezető Naprózsa Botanikai Tanösvényen, amelyet a következő részben mutatunk be Önöknek.

Hasznos tudni, hogy amennyiben a tanösvényeken problémákat (pl.: a kihelyezett ismeretterjesztő eszközökkel kapcsolatosan) tapasztalnak, azt a BTG honlapján (www.btg.hu) feltüntetett telefonszámon (+23 421-010) jelezhetik az illetékeseknek. 

Fotók:Petőházi Emese

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here