Hét könyv megjelenése várható önkormányzati támogatással

0
885

Egyebek között a budaörsi kertekről, a város régi kapuiról és az egykori pezsgőgyárról szóló kötetek megjelenésének támogatásáról döntött a képviselőtestület. Egy pályázó maximum 500 ezer forintot kérhetett, de kevesebbel is be kellett érniük, hiszen az 1,8 millió forintos keretből hét kiadvány részesült.

1,8 millió forintot osztott szét az önkormányzat az idén helyi kiadványok megjelenésének támogatására az erre kiírt pályázat keretében a június 21-i képviselő testületi ülésen. A beérkezett hét pályázó közül egyiket sem utasították el (a pályázati kiírásban szereplő legfontosabb feltételek: budaörsi vonatkozás, 20% önrész), azonban az igényelt összeg több mint 1 millió forinttal haladta meg a rendelkezésre álló keretet, így vannak, akik a kértnél kevesebbet kaptak. A támogatásra szánt összeget nem egyenlő részben osztották szét, hiszen a jelentkezők eltérő jellegű kiadványokkal pályáztak, melyek nem egyforma terjedelműek, példányszámúak, különbözőképpen illusztráltak és tartalmuknál fogva a város szempontjából sem képviselnek azonos értéket.

Baráthné Bátai Beatrix, a Budaörsi Kertészek és Kertbarátok dr. Luntz Ottokár Körének elnöke olyan átfogó munka megjelentetéséhez pályázott, amely szinte mindent tartalmazni fog a budaörsi kertekről. A tematika szerint a főbb témák: földrajzi adottságok és annak megfelelő ideális növényválasztás, egyéb kertészeti tanácsok, történelmi kertek és gyümölcstermesztés, Budaörs virággal beültetett közterületei és a Kertbarátok körének bő húsz éves munkássága. A Budaörs kertjei című kiadványt Baráthné Bátai Beatrix, Áros Zsuzsa, Steinhauser Klára, és Szaplonczay Marianne Nagy Sándor Andrásné szerkeszti és terveik szerint 2018 februárban jelenik majd meg. Az igényelt összegnek 70%-át kapták meg.

A Sváb-Alpoktól a Frank-tanyáig – A budaörsi Hölle-pezsgő címmel Frank János szépapja (dédanyjának édesapja), Hölle János Márton pezsgőgyáros és családja élete történetét írta meg korabeli dokumentumok alapján. A XIX. századtól az 1940-es évekig tartó szerteágazó családtörténet három generáció korát íveli át. A Hölle-féle pezsgőgyárat, mely a korszak egyik legjelentősebb pezsgő gyártója volt, 1874-ben telepítették Pestről Budaörsre. Fél évszázados működése Budaörs ipartörténetének egyik legfontosabb része. Az igényes kötésű, korabeli fényképekkel könyv szintén 2018 februárjában fog megjelenni. Az igényelt összeg 68%-át kapta meg.

A Régiségbúvár Ifjúsági és Kulturális Egyesület képviseletében dr. Mester Edit pályázott általános iskolás korúaknak szánt múzeumpedagógiai munkafüzettel, amely a Városi Régészeti Kiállítás gyűjteményéhez használhatnak a tárlatok nézegetése közben, illetve utána. A Legyél te is régész! Felfedezőfüzet az ókorban című kiadvánnyal a szerzők célja a történelem iránti érdeklődés felkeltése, és érdekes, játékos feladatok keretében történő információ-feldolgozás gyakorlása. A munkafüzetet dr. Mester Edit és Vasszi Réka állította össze. A kiadvány ez év októberében kikerülne ki a nyomdából. A pályázatban igényelt teljes összeget megkapták a munkafüzet kiadására.

Rózsás Csabáné nem saját írásával pályázatott, hanem dr. Sík Zoltán, néhai budaörsi plébános Teri és Feri Gyermektörténetek című két kötetét szeretné kiadni. A gyermekek számára érthetően fogalmazott történetek a hittanórák segédleteként magyarázzák az evangéliumot és a jó fontosságát az életben. A mesekönyvek megjelenése még ez év nyarán várható, de mivel az igényelt összegnek csak a harmadát kapta meg, tolódhat. Az is kérdéses, hogy mint újrakiadás, mennyiben felelt meg ez a pályázati kiírásnak.

Városunk kapui címmel, harmadik résszel bővül a Városunk kincsei sorozat, mely Budaörs építészeti és egyéb látnivalóit gyűjti tájékoztató füzetekbe. A szerzők Ambrusné Eck Mária és Steinhauser Klára értékmegőrzési céllal készítik az új kiadványt, hiszen egyre-másra bontják el a régi épületeket. A kapuk képei mellett az ott élt családok történetét is közlik magyar és német nyelven. A megjelenés tervezett ideje 2018. január vége. Az önkormányzattól igényelt összeg 97%-át megkapták.

Szentpéteri Tibor, a Budaörsön élő nyugalmazott ipari formatervező életrajzi könyvének a címe az Akit a vonat szele megcsapott, melynek szerzője dr. Vadas József művészettörténész. A 120 képpel illusztrált kiadvány a formatervező mérnök életútján és publikációin keresztül betekintést nyújt a XX. század járműtervezési, illetve a magyar design megszületésének korszakába. A könyv várhatóan 2017 őszén jelenik majd meg a Balassi Kiadónál. Az itt megpályázott összegnek a felét kapta meg, de már a Magyar Művészeti Akadémia pályázatán is elnyert 800 ezer forintot, és a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán is indult, ami még elbírálás alatt van.

Várhegyi István író, fotóművész Kötődések című mélyinterjú sorozatának ötödik kötetének kiadásához pályázott, melynek alanya Steinhauser Klára nyugdíjas óvónő, helytörténet kutató. Az igényelt összeg 30%-át kapta meg. A könyv tervezett megjelenési időpontja legkésőbb 2018. márciusa.

A benyújtott pályázatokról a képviselő testületi ülésen Császárné Kollár Tímea (Jobbik) mint a bíráló bizottság tagja elismerően nyilatkozott, mert szerinte most a támogatott kiadványok egyike-másika valóban olyan budaörsi témákkal foglalkozik, amelyekkel mások egyáltalán nem, viszont értékmegőrzés szempontjából szélesebb körben érdekesek lehetnek.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here