Jövőre befejeződhet a Szent Demeter templom építése

0
927

A budaörsi Szent Demeter templom építése több éves előkészítés után 2013-ban kezdődött el a lakótelep szélén. A szükséges anyagi forrás hiánya miatt azonban az építkezés félig felhúzott falakkal megakadt.

A budaörsi Szent Demeter templom építése több éves előkészítés után 2013-ban kezdődött el a lakótelep szélén. A szükséges anyagi forrás hiánya miatt azonban az építkezés félig felhúzott falakkal megakadt. A konzultori testület javaslata alapján, átcsoportosítva az újabb templomépítések indítására tervezett összegeket, egy kormánytámogatásnak köszönhetően nyílt meg újra a remény, hogy a következő év tavaszára használatbavételre alkalmas készültségig fölépüljön a templom.

A versenytárgyalás május hónapban lezajlott, a legjobb árajánlatot adó kivitelező cég a Penta Industry Kft. lett. A szerződést 2017. május 29-én írta alá Kocsis Fülöp érsek-metropolita, dr. Jaczkó Sándor helynök, Vatamány Sándor budaörsi parókus és a nyertes kivitelező cég részéről Ramor Frigyes Gábor ügyvezető jelenlétében.

A vállalkozási díj bruttó 271.436.137 Ft, a befejezés szerződéses határideje pedig 2018. május 15.

Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye-Perge György

Forrás: www.gorogkatolikus.hu

A szerkesztő megjegyzése: A Puskás Tivadar utcában a telket a budaörsi önkormányzat adta át az egyháznak, azzal a feltétellel, hogy a templom felépülését követően a jelenlegi, Ótemetőben álló kápolnát át kell majd adniuk a városnak. A templom a tervek szerint impozáns, bizánci stílusú épület lesz – méretét tekintve nagyjából az evangélikus templomhoz hasonlítható – amelyben a szentély nagyobb lesz majd, mint általában más egyházak templomainál. Az altemplom az, ami részben már megépült, ahol koporsós és urnás temetkezési lehetőséget is szeretnének majd biztosítani a hívek részére. A hazánk területén található görögkatolikus templomok közül meglehetősen kevés van, amely a bizánci építészeti stílus jegyében készült, ilyen például a tiszaújvárosi.

{gallery}szentdemeter{/gallery}

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here