Fontos közcélú fejlesztéseket hozhat a sportáruház melletti területre tervezett szakáruház építése

0
183

A budaörsi kereskedelmi parkban, a sportáruház melletti, jelenleg kihasználatlan területre új szakáruház építését tervezik, amely projekt a koncepció előkészítői és az önkormányzat közötti folyamatos párbeszédnek köszönhetően fontos közcélú fejlesztéseket hozhat a budaörsieknek. A tervezett beruházás kapcsán az Immochan Magyarország Kft. a helyi építési szabályzat és a szabályozási terv módosítását kérelmezte az önkormányzatnál, cikkünkben pedig röviden összefoglaltuk a terv részét képező legfontosabb közcélú fejlesztéseket, tudnivalókat.

Gyorsabb lehetne a közlekedés

A tervezett forgalomtechnikai átalakítások gyorsabbá tehetnék a közlekedést a budaörsiek számára, amelyekkel így évtizedes lakossági igény válhatna valóra. A területre három új körforgalmat építenének, amelyek gördülékenyebbé tennék a kijutást a sztrádára, és így a bejutást a fővárosba.

Az áruház ki- és bejáratát – beleértve az áruszállítást és a vásárlói forgalmat is – az Árok utca és az autópálya felőli oldalra tervezik, vagyis az 5 tonnát meghaladó járművek (így például kamionok) forgalma továbbra is tilos maradna a Baross utca felől.

Ezek a változtatások nagy mértékben gyorsítanák és könnyítenék az autós közlekedést, amelyek különösen fontosak azok számára, akik nap mint nap ezt az útvonalat használják. A forgalmi rend újragondolása kevesebb torlódást, és így alacsonyabb átmenő forgalomból származó légszennyezést jelentene a környéken.

Új pihenőparkot kaphatnának a budaörsiek

Az áruház építéséhez szükséges területrendezéssel Budaörsön nem lesz kevesebb zöldterület. Az áruház építésével csak részben csökkenő fás terület kétszeresének megfelelő nagyságban, 6 hektárnyi új erdő telepítését tervezik az illetékes erdészeti hatóság és az önkormányzat által jóváhagyott helyen és mennyiségben. Ebből legalább 3 hektár Budaörs területén valósulna meg, míg további 3 hektár a hatóságok kérésének megfelelően, a környező hegyekben. Emellett az áruház melletti 1 hektáros területen korszerű pihenőparkot terveznek kiépített világítással ellátott sétautakkal, pihenőhelyekkel, padokkal, élhetővé téve a jelenleg kihasználatlan területet.

Az előírásokat jelentősen meghaladó mértékben, az áruház parkolójában négy beállónként ültetnek majd lombos, árnyékot adó fákat. Ráadásul a Baross utca felőli zöldsáv megmaradna mintegy 10 méteres szélességben, amely szinte teljesen kitakarná az áruház homlokzatát. A beruházással tehát növekedne a közösségi használatra kialakított zöld területek aránya, amelyek Budaörsöt mindig is vonzó alternatívává tették az új otthont kereső családok számára.

Nem lenne nagyobb a zaj

Az áruház tervezői kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a tervezett létesítmény a működése során ne zavarja majd a közelben élőket. Mivel az áruház működésével kapcsolatos tehergépjármű és személyautós forgalmat az autópálya felőli oldalra terelnék, így a Baross utcában és a környékén a zajterhelés mértéke nem növekedne, az áruház pedig tovább csökkentené az autópálya moraját.

Új weboldal is indul

A tervezett szakáruházról és a kapcsolódó közösségi célú fejlesztésekről hamarosan új weboldal indul, ahol az érdeklődők részletes információkat találhatnak majd a projekttervről. Az új oldal elindulásáról beszámolót olvashatnak majd a Budaörsi Naplóban is.

(x)