Brahms-szal zárult a 20. Budaörs Fesztivál

0
632

A hagyományok tiszteletével, de a megújítás, a fiatalok felé nyitás szándékával vette át öt évvel ezelőtt az akkor tizenöt éves múltra visszatekintő Budaörs Fesztivál szervezését Selmeczi Ágnes az ötletgazda Mandel Róberttól. És ez a 20. jubileumi alkalomra saját bevallása szerint sikerült is. A május 3-től 7-ig zajló rendezvénysorozat vasárnap este a sportcsarnokban egy komolyzenei hangversennyel zárt.

A hagyományok tiszteletével, de a megújítás, a fiatalok felé nyitás szándékával vette át öt évvel ezelőtt az akkor tizenöt éves múltra visszatekintő Budaörs Fesztivál szervezését Selmeczi Ágnes az ötletgazda Mandel Róberttól. És ez a 20. jubileumi alkalomra saját bevallása szerint sikerült is. Ezért lehetséges, hogy az öt nap alatt, a nyolc helyszínen a 480 fellépő között voltak olyanok, akiket az idősebb korosztály nem ismer, de a fesztivál jövőjét a húsz- és harmincasok viszik majd tovább, rájuk lehet érdeklődőként és persze alkotóként a következő, remélhetően újabb húsz esztendőben számítani.

A május 3-től 7-ig zajló rendezvénysorozat vasárnap este a sportcsarnokban egy komolyzenei hangversennyel zárt (lassan már ez is hagyomány), és Brahms: Német requiem című, kicsit szomorú, de annál szebb művét hallhattuk a 10 éves VIVART Budaörsi Sinfonietta előadásában. A zenészek a Budapesti Lantos Kórus, a Vass Lajos Kórus és a budaörsi KataPult Kamarakórussal egészültek ki, szólót Váradi Marianna és Kálmándi Béla énekelt. És Tóth Anna művészettörténésznek, a kórus menedzserének az ismertetője után a közönség vastapsára Török Géza, Liszt-díjas karmester jött elő a kulisszák mögül, vezényelni.

A zenei élmény után, a szervezők, néhány fellépő és a sajtó munkatársai előtt, „családias” zárófogadáson így értékelte- immár protokollmentesen – a 20. fesztivált Wittinghoff Tamás polgármester: „Komolyan gondolom, hogy ez öt év nagyon meredeken felfelé ívelő volt. S nem tudom Ági, hogy intézted el, hogy a szombati szabadtéri rendezvényen nem volt eső”, tette hozzá és mindenkinek, aki valamilyen formában hozzájárult az idei fesztivál sikeréért, köszönetet mondott.záró wt

tóth annavivaírt meghajláskoncertVasárnap a záró hangversenyen előtt illetve azzal párhuzamosan a PostArton is élénk volt az élet. Délelőtt „Ki lennél, ha mesefigura lehetnél? – alkosd meg önmagadat, fából, festékkel! – szabad alkotó workshopra várta a gyerekeket a Borarti Alkotó Műhely, az egészen kicsiket a Mono Nanó gyerekzenekar, a kicsit nagyobbakat a Mindszenty Általános Iskola és Budaörsi Dobkör árnyékszínháza. Ez utób bi kiemelkedően jól sikerült. Délután egy újabb könybemutatóra került sor (Izsó Zita és Bach Máté: Pesti nő), majd jött a Syrius Legacy és záróbuliként a Party Maffia lazította el – ahogy Ágnes fentebb utalt rá – a fiatalokat.

Minden valószínűség szerint lesz Budaörs Fesztivál jövő tavasszal is, de előbb még augusztus végén Idesüss és szeptemberben Vígasságok.

Az egész heti programsorozatról részletes beszámolónk: https://www.budaorsinaplo.hu/archivum/kultura/20-budaors-fesztival-kezdodik-cikkunket-folyamatosan-bovitjuk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here