A jó tábor tanulás és szórakozás, de inkább az utóbbi

0
440

Hétfő reggel nyitnak a nyári táborok, napközisek és ott alvósak. Miként írtuk azt tavaly és a megelőző években, a kiválasztásnál, hogy melyikbe írassuk be a gyereket, a legfontosabb, hogy semmit ne erőltessünk és vegyük figyelembe a személyiségét!

A táborkínálat zavarba ejtően sokszínű, már az óvodás korosztály számára is. A Csíki Pihenőkertben például a legkisebbek óvónők és főiskolai gyakornokok felügyeletével az adott hét aktuális mesés témakörével foglalkoznak, életkoruknak megfelelő speciális módszerekkel megközelítve azt. A tábor kis lakói számára meséket olvasnak, amikhez közösen illusztrációkat, jelmezeket készítenek, bábjátékos vagy szerepjátékos foglalkozás keretében. A gyermekek mondókákat, verseket tanulnak, körjátékokat játszanak, tehát játékosan tanulnak és mozognak is a jó levegőn. Az iskolásokat ugyancsak érdekes programokkal várják. Lesz például Asterix és Caesar nagy csatája – római kori régésztábor, a programozás és a számítástechnikai „kütyük” szerelmeseinek kezdő és haladó informatikai táborrajz és festészeti tábor, szuperhősök hete (Pókember, Batman, Vasember és a többiek), cukrásztábor és újrahasznosító és kísérletező ökotábor.

A Budaörsi Művészek Egyesülete 2001 óta szervezi a kézműves táborokat. Helyi művészek vezetésével választhatunk a hagyományos olajfestészet, a grafikai ismeretek, az akvarell, a szobrászat és a kerámia, a fotózás között.

Mivel városunkban élénk a sportélet, természetes, hogy több szervezet, helyi sportegyesület, sportiskola kínál táborokat a gyermekek számára. Van egyebek között focitábor, asztalitenisz-, tenisz-, valamint karate-, dzsúdó- és természetesen úszótábor is.

Igen népszerűek a nyelvi táborok, idén is lehet elsősorban német és angol nyelvű táborokból válogatni.

Emelkedtek-e az árak?

„Nem kell az idén sem áremelkedéssel számolni, illetve ahol mégis többet kérnek, ott magasabb minőségi szolgáltatással jár” – állítja az egyik táborokat szervező portál. Míg másutt azt írják, hogy „sajnos a nyári táborokat is elérte az idén áremelkedés. Az elmúlt években változatlan díjakkal szembesülhettek a szülők, ám 2017-ben a foglalással késlekedő családok pénztárcáját érzékenyen érintheti a nyár elején majd magasabb összeg, aminek a mértéke a tábor jellegétől, helyétől, a nyújtott szolgáltatásoktól függően eltérő, de akár negyedével is többet kell majd fizetni, mint az előző években”. Egy harmadik táboroztató cég vezetője szerint inkább arról van szó, hogy minden szervező szeretné minél előbb látni a várható bevételt, ezért tényleg olcsóbb lehet idén előre, még kedvezményesen lefoglalni a helyet, mint a „last minute” ajánlatokra várni, mert a kereslet növekedése miatt azok elmaradhatnak. Ugyanakkor a kedvezmények nem csak a foglalási időhöz kötöttek, hanem jár például a testvérek után, vagy ha valaki a barátait is elhozza, a saját részvételéért kevesebbet kell, hogy fizessen.

Mire figyeljünk, amikor tábort választunk?

  1. A gyermek életkorára.
  2. A gyermek érdeklődésére, igényeire. (Számára legyen vonzó, ne mi gondoljuk ki, hogy mi lenne számára a jó, pláne hasznos. Ha utál mozogni, ne írassuk erővel sporttáborba. Az sem baj, ha év közben egész másfajta foglalkozásokra, szakkörökre jár, mint amilyen táborra most szeretne elmenni, csak mert a barátja is odamegy. Ha zárkózottabb, érdemes inkább egy-két tevékenységet, elmélyültebb elfoglaltságokat kínáló táborok után nézni.)
  3. Volt-e már korábban távol a szülőktől. (Olyan gyereket, aki még soha nem aludt szüleitől távol, ne küldjük táborozni. A kisiskolások esetében inkább válasszunk napközis jellegűt, nagyobb gyerekek esetében a pár napos távolléttel kezdjünk és mire 9-12 éves lesz, úgy érjük el fokozatosan az egyhetes-tíznapos táborokat.)
  4. Telefonon vagy más módon, legyünk elérhetők a gyerekek számára!

Ne feledjük, a táborozás az önállósodás üzenetét hordozza gyermeknek, szülőnek egyaránt. Készüljünk rá együtt, ténylegesen és lelkileg is, de ha már ott van, ne tolakodjunk, és ne akarjunk minden percéről tudni. Bízzunk a gyermekünkben, hogy megállja a helyét, bízzunk a pedagógusban, táborvezetőben is, hogy jól vigyáz majd rá, és nem utolsó sorban bízzunk magunkban is, hogy jól döntöttünk!

Konkrét helyi ajánlatok a Budaörsi Napló 2017. áprilisi számában: https://www.budaorsinaplo.hu/component/content/article/9-budaorsi-naplo/59-budaorsi-naplo-2017-aprilis?Itemid=101

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here