Miről írtunk 2017-ben? (Július- december)

0
1071

Visszatekintésünk természetesen nem teljes körű, és még csak azt sem állítjuk, hogy a legfontosabb 2017. évi cikkeinket szedtük össze. A cél inkább az, hogy bemutassuk milyen eseményekben és fordulatokban gazdag volt ez az év a budaörsiek számára, amit a Budaörsi Napló igyekezett dokumentálni.

Köszönjük olvasóinknak, hogy (amint az önkormányzat által rendelt közvélemény-kutatásból kiderül) 2017-ben is elsősorban a Budaörsi Naplóból tájékozódnak a helyi ügyekről!

Január-június

Július 9. Negyedik helyen végzett a magyar ifjúsági férfiválogatott a Csörgőlabda Világbajnokságon, ami egy héten át június 30-tól július 8-ig a Budaörsi Városi Sportcsarnokban és a Budaörsi 1. Számú Általános Iskolában zajlott. A női magyar csapat a nyolcadik lett.

Július 4. Sikeres volt az első gyermekjogi fogadóóra a városházán, ami június 29-én volt, majd havonta tart fogadóórát itt egy gyermekjogi ügyvéd a Hintalovon Alapítványtól. Budaörssel kötöttek első ízben ilyen formális együttműködést – tudtuk meg Gyurkó Szilviától, az alapítvány vezetőjétől, aki bízik benne, hogy ez modellként szolgálhat más települések számára.

Július 11. Becz György az Illyés Gyula Gimnázium tanára elsősorban azért szereti a munkáját, mert segítheti a kamaszkorból a felelősségteljes felnőtté válást. Miután 31 évet töltött az iskolában testnevelőként és három éve elérte a nyugdíjkorhatárt, most visszavonul. Ebből az alkalomból kérdezgettük őt a tanítványaival való kapcsolatáról.

Július 12. VitaPici I. és VitaPici II. családi bölcsődék kialakítására nyert 51 596 248 forint uniós támogatást a budaörsi  Fitskool Oktatási Egyesület. Az optimista tervek szerint a nyitás 2018 szeptemberére tehető – tudtuk meg Szabó Esztertől.

Július 25. Menekülés, elűzetés, otthonra találás?! – címmel kiállítás nyílt a városházán „Homlokegyenest mást képvisel, mint ami a mai magyar közmédiából jön – éppen ezért, nagyon fontosnak tartom” – mondta Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere július 24-én, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség vándorkiállításán. A „Geflohen, vertrieben, angekommen?!” már egész Németországot bejárta, így ért el Budaörsre.

Július 29. A Mercedes Benz Hovány Budaörs alapkőletételén Hovány Márton ezt mondta:  „Mi versenyzünk, az eredmény az önöké.” A Csata utcában 2,5 milliárd forintos beruházással, 22 000 négyzetméter területen 6500 négyzetméteres Mercedes Benz Hovány Budaörs autós komplexum épül fel, ami jövőre 60 embernek ad munkát. Teljesen új értékesíti filozófiával és a világon az első szalon a német márka új dizájnjával.

Augusztus 3. Budaörsön folytatja pályafutását a kézilabdázó Zácsik Szandra – adta hírül a klub.A 27 éves válogatott balátlövő közös megegyezéssel bontott szerződést a bajnoki ezüstérmes és kupagyőztes Ferencvárossal és igazolt át a budaörsi lányokhoz.

Augusztus 5. Az egyik vélemény szerint Budaörsnek ez már kevés,  sőt, lehet, hogy már az építésekor kicsi volt egy ilyen ütemben fejlődő településnek, mások szerint azonban  legalább van már helyi strandunk. Nyáron szavazni is lehetett rá, hogy legyen az év fürdője. Nem lett…

Augusztus 8. A Budaörsi Triatlon Klub Egyesület versenyzőire tavaly, a riói olimpia idején figyeltünk nagy büszkeséggel, de azóta is kitűnő eredményeket értek el, mind a felnőttek, mind az ifjúsági korosztályban. Vanek Gábor elnök segítségével a bajnoki aranyakat, ezüstöket, nemzetközi helyezéseket foglaltuk össze.

Augusztus 9. Még bizonytalanabbá vált a Budaörsi Repülőtér sorsa. El kell hagynia a jelenlegi üzemeltetőnek, a Magyar Repülő Szövetségnek (MRSZ) a Budaörsi Repülőteret? – ekkor még csak kérdeztük, azóta tudjuk, hogy igen,  az állami tulajdonost képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. másnak értékesítette a területet.

Augusztus 17. Szakrális emlékhelyek Budaörsön. Városunk hívő lakosai az elmúlt évszázadokban nem csak kereszteket, hanem képoszlopokat is állítottak az utak mentén, amelyek közül több még a mai napig is mementóként áll Budaörs különböző részein. Ezen kívül több épületünkön is található valamely szentet ábrázoló kép, sőt néhány falfülkét is felfedezhet a mai gondos városlakó.

Augusztus 17. Budaörs új kapitánya bár bűnügyi területen dolgozott mielőtt ide került, dr. Pál Adrián rendőr alezredes itt és most a legsürgősebb problémának az egyre növekvő ittas vezetést tartja, amit szeretne visszaszorítani – nyilatkozta lapunknak. Elődjével szemben nem él városunkban, de feleségével és két kisgyerekével a szomszédba költözött ÚjBudára.

Augusztus 26. Idesüss, Budaörs Napja, az idei, budaörsi nyárbúcsúztató fesztivált napközben szerényebb érdeklődés kísérte, estére gyűltek össze többen. Aki azonban ezen a forró napon nem a strandot választotta, aligha bánta meg. Zene, minden mennyiségben, és most is felgyújtottak egy autót a lánglovagok.

 Augusztus 26. Ünnepélyesen átadták a kibővült tűzoltólaktanyát. Bretzfeld és Kisújfalu tűzoltóinak küldöttei és számos hazai település önkéntesei is ott voltak szombat délelőtt a Budaörs Városi Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület felújított és kibővített telephelyének ünnepélyes átadásán a Dózsa György út 10. szám alatt, és természetesen a helyi képviselők és civilszervezetek vezetői

Szeptember 2. Idén az öt általános iskola közül a város keleti csücskében, a Kesjárban jártunk  az évnyitó ünnepségen. A nyár végi reggel hűvössége ellensúlyozta a napsütés melegét, ugyanis a két elsős osztályt indító iskolában az udvaron zajlott az esemény.

Szeptember 4. Megújult a Budaörsi Városi Televízió arculata – tájékoztatta lapunkat Kállai Lajos főszerkesztő. „A logónk még 1995-ben készült az akkori technikával, most ez is új lett és a pontosítottuk, már nem  TV-B, hanem BVTV.

Szeptember 7. A tavaly érettségizett budaörsi diákok közül az idei tanévet többen valamelyik angliai, hollandiai vagy németországi egyetemen kezdték el.  Az új tanévben szokásosan szintén két periódus alatt, az őszi (október-november) és a tavaszi (május-június) vizsgák során szerezhetnek érettségit a végzős diákok. Ez minden esetben nagy lépés, hát még, ami utána következik, hiszen ekkor kell meghozniuk a döntést, mihez is kezdenek utána – írtuk.

Szeptember 11. Ingyenes Szem(l)életmód Rehabilitációs Központ nyílt Budaörsön. Szemléletmód Rehabilitációs Központ nyílik október 1-jén Budaörsön, a Patkó utca 7-ben, a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete (Buláke) gyógymasszőr stúdiója mellett. A kapcsolat természetesen sokkal több a szomszédságnál, hiszen Nyikes Fatime az egyesület elnöke és Mikola Gyöngyvér a központ szakmai vezetője egymásra találásának az eredménye.

Szeptember 12. A budaörsi Gr. Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár épületének belső része a júliustól több mint két hónapig tartó zárva tartás alatt csodásan megújult. A munkálatok eredményét megtekintette városunk polgármestere, Wittinghoff Tamás is.

Szeptember 17. Az ötéves Budaörsi Bridzsklub 2017. szeptember 16-án, szombaton, a 6. Budaörsi Bridzsünnepen egy kétfordulós, mesterpontszerző versennyel, valamint egy háromemeletes tortával ünnepelt az Illyés Gyula Gimnáziumban. „Idén ez volt az eddigi legnagyobb verseny Magyarországon” – mondta lapunknak az elnök, Kovács Gergely.

Szeptember 17. Volt, jól érezte magát, aki nem, jövőre ne hagyja ki az egész napos Budaörsi Vigasságokat. A délelőtt a gyereké volt, a kora  délután mindenkié és bár az esti vihar rontott kicsit az élményen, a Cabaret Medrano és a Hiperkarma elég vonzó volt ahhoz, hogy sokan az eső ellenére kitartsanak.

Szeptember 19. Ünnepélyes testületi ülésen adta át Wittinghoff Tamás polgármester az önkormányzat által alapított idei Szakály Mátyás Díjat a kiemelkedő munkát végző három pedagógusnak, Kertészné Babják Hedvignek (Herman Ottó Ált. Isk.), Szirmai Csabánénak (Árpád utcai iskola), Tersánszkyné Nyitrai Évának (Vackor Óvoda) és a Budaörs Egészségügyéért Díjat Dr. Oraveczné dr. Kiss Éva diabetológus főorvosnak.

Szeptember 23. Az empátia segítségével látunk a másik ember szemével, hallunk a fülével és érzünk a szívével – hangzott el a köszöntők sorában. A Mozgáskorlátozottak Budaörsi Egyesülete által szervezett,  idén 16. Empátia Nap fő üzenete pedig az összetartozás, a barátság és a szórakozás volt, „másképpen”, de mégis ugyanúgy.

Szeptember 24. Artponte – Művészet HÍD címmel nyílt kiállítás szeptember 23-án este fél héttől a PostART-on, ahol négy olasz és öt magyar képzőművész alkotásait láthattuk október 15-ig. „A kiállítás apropója a művészeti barátság”, célja pedig, hogy a művészet segítségével kapcsolatot, összeköttetést, azaz hidat teremtsen a különböző kultúrák, emberek, települések között.

Szeptember 29. Budaörs nézőpontjából az önkormányzatiság lebontásának első lépése volt: a Budaörsi Kistérség megszüntetése, majd az, hogy a járásközpont Budaörsről Budakeszire került. Már nem cél a szubszidiaritás érvényesülése – fogalmazott Wittinghoff Tamás polgármester a konferencián a budaörsi városházán, amit a Helyi Önkormányzatok Napja alkalmából 2017. szeptember 28-án a Magyar Önkormányzatok Szövetsége szervezett.

Október 2. Negyedik alkalommal rendezték meg a budaörsi félmaratont (a harmadik a Bridgestone-t), és az első két év augusztus végi kánikulája helyett október elsején. Így most bár sütött a nap, a hőmérséklet az ideális 20°C körül volt. Összesen 527-en neveztek és 452-en teljesítették a távot. A kenyai indulók idén távol maradtak, mert a verseny most nem volt pénzdíjas.

Október 3. Előző nap délután volt a „Tiszta, Virágos Budaörsért”  pályázat ünnepélyes díjátadója, amit Wittinghoff Tamás polgármester nyitott meg a városháza tanácstermében. „Az idén 12. alkalommal hirdettük meg ezt a pályázatot és a cél az volt, hogy partnereket, társakat találjunk ahhoz, hogy a település minél barátságosabb legyen és a saját szűkebb környezetében mindenki járuljon hozzá a város kulturált, kertváros jellegű arculatához, ahhoz, hogy a környezetünk minél élhetőbb legyen”- mondta.

Október 12. A kúriához fordult a budaörsi önkormányzat, nem fogadja el, hogy másodfokú bíróság október 10-én érdemi vizsgálat nélkül elutasította a város kártérítési követelését az állammal szemben az évi 2,1 milliárd forint „szolidaritási adó” elvonása miatt.

Október 13. A gondozottak a budaörsi Fogyatékkal Élők Napközi Otthonában a második otthonukban vannak, ahova reggel örömmel jönnek és késő délután élményekkel gazdagodva térnek haza a családjukhoz. Napjaik személyre szabott, terápiás célú foglalkozásokkal telnek. A legfiatalabb 24, a legidősebb 50 éves – derüli ki az október 12-i nyílt napon a Farkasréti út 55. szám alatt. Az önkormányzattal kötött ellátási szerződés keretében a napközit a Máltai Szeretetszolgálat működteti.

Október 17. Nemzetközi karate verseny volt a budaörsi sportcsarnokban, ahol a fő szervező BSC a klubok versenyében a hetedik lett és a szintén budaörsi Ganz Kesjár a 13.

Október 22. Kihirdették a 6. Primanima Fesztivál nyerteseit a több napon át három helyszínen zajló rajzfilmfesztivál végén  a Jókai Mór Művelődési Központban.

Október 24. A Budaörsi Latinovits Színház fiatal, 31 esztendős művészeti vezetője Berzsenyi Bellaagh Ádám volt szerkesztőségünk vendége október közepén. Sokoldalú, két anyanyelvű, több nyelvet beszélő, színes egyéniség, akit a színház világa már kisgyermekkorában elvarázsolt. Tudatosan építette az életét ebbe az irányba. Szinte tabuk nélkül kérdezhettük őt.

Október 24. Az idén volt 25 éves a budaörsi Leopold Mozart Zeneiskola. „Ki a jó zenész? Kiművelt hallás, kiművelt értelem, kiművelt szív, kiművelt kéz!” – ebben a megkapó Kodály-idézetben benne van minden, amiért itt nap, mint nap dolgoznak. Az eddig elért eredményekről és az elérni kívánt célokról beszélgettünk dr. Madarászné Dr. Losonczy Katalin igazgatónővel és Várhegyi Lajos igazgatóhelyettessel.

Október 24. Reformáció 500 –Három helyi gyülekezet, az evangélikus, a református egyház illetve a Budaörsi Kőszikla Baptista Gyülekezet tagjai hozták létre közösen azt az október 24-én este megnyílt kiállítást, amely a Reformáció 500 évére emlékezik, szinte napra pontosan, hiszen Luther Márton (Martin Luther) 1517. október 31-én tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. Ezzel az élet minden területén, máig ható reformok sorozatát indította el.

Október 26. „Legyél szivárvány valaki esőfelhőjében!” – mosolycetlik, amerre a csak mész – írtuk. Bakai Gyöngyi és tanítványai, a Mi-1Másért Kortárssegítők Csoport előző nap délután három órától a Városi Ifjúsági Klubban vidám, örömre és bizakodásra buzdító cédulákat terjesztettek  a városközpontban.

Október 26. Díjat nyert a “Közös többszörös” címmel a településen élő romák és nem romák példaértékű közös(ségi) programjai, tevékenységei témakörben Budaörs Város Önkormányzata a Budaörsi Tanodával közösen a Települési Önkormányzatok Országos Szövetséges (TÖOSZ) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok pályázaton. 

Október 26. Nem közeledtek az álláspontok – állapítottuk meg a több mint három órás „Bauhaus” lakossági tájékoztató után. Ha lesz egyáltalán Bauhaus Budaörsön a Baross utca végén, leghamarabb 2019 tavaszán indulhat meg az építkezés és ősszel nyílhat az áruház. Ha lesz egyáltalán. A beruházás ellen tiltakozó civilcsoport tagjai ugyanis – amit a terület tulajdonosa az Immochan és a befektető Bauhaus hívott össze – nem hajlottak a kompromisszumra. Az eseményen, bár csak vendégként vett részt, szót kért Wittinghoff Tamás polgármester is.

Október 27. Szuburbia 2040 – avagy Budaörs a jövő szervkereskedője? A provokatív cím ne ijesszen meg senkit, de remélem sokakat kellően kíváncsivá tett ahhoz, hogy érdekelje miképp jutott el a HúszNegyven egyesület által szervezett Szuburbia 2040 Workshop egyik csapata ehhez a jövőképhez. A rendezvény része volt a IV. Építész szüret programsorozatának.

Október 27. Három gyerekbarát települést díjazott az UNICEF, köztük Budaörsöt.

Október 28. Méhmegbetegedés miatt egészségügyi zárlat volt Budaörsön.

November 7. Nem szabályozhatja se az önkormányzat, se a társasház, hogy hány kutya lehet egy lakásban. Az állattartásra vonatkozó önkormányzati rendeletet legutóbb a 2017. szeptember 19-én tartott képviselő testületi ülésen módosították, és ennek apropóján összegyűjtöttük a jelenleg érvényes állattartással, főként a kutyákkal kapcsolatos lehetőségeket és tiltásokat.

November 10. A Budaörs Galéria és Barátai (a Budaörsi Művészek Egyesületének egy csoportja) Rítus című kiállításának megnyitója volt november 9-én este a Zichy Majorban. A Páczelt Andrea textilművész és Molnár Göb Zoltán festőművész által szervezett tárlatot Novotny Tihamér művészeti író nyitotta meg, a témához illő zenét a Budaörsi Dobkör tagjai és St. Martin zeneszerző, előadóművész.

November 12. „Feier mit uns! Seit 10 und 20 Jahren” Hat év után ismét Budaörs adott otthont az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége, Egyesület (ÉMNÖSZ) kulturális találkozójának. Ez volt a 18. Az idei rendezvény egyúttal dupla jubileum, az ÉMNÖSZ megalakulásának a huszadik, és a Pest megyei Német Önkormányzat megalakulásának a tizedik évfordulója. „Feier mit uns!” – állt a meghívóban, és közel ezren ünnepeltek együtt.

November 15. A novemberi képviselő-testületi ülés első napirendi pontja a jövő évi költségvetési koncepció volt. Ebben még nem szerepelnek a konkrét számok a tervezett bevételekről és kiadásokról, hanem a főbb irányt vázolja fel. A 2009-es gazdasági válság óta most először újra kevesebb iparűzési adó bevétellel számolnak, mint a bázisévben. Majd a negyedik napirendben a helyi adók emeléséről is döntöttek.

November 15. Az idei közművelődési és sportdíjat hárman kapták: Lakatos György, a Budaörsi Tanoda vezetője, Bukta Ágnes, a BSC teniszese és Kovács Sándor a BSC cselgáncs szakosztályának edzője kapták ma meg a budaörsi önkormányzat elismerését, amit ünnepi ülés keretében Wittinghoff Tamás polgármester adott át.

November 20. Kereszteld meg az ártatlant, mielőtt megölnéd!” – A sötétség hatalma budaörsi bemutatója  országos figyelmet is kapott. A november 18-i, szombat esti bemutató nemcsak, hogy teltházas volt és ott volt mindenki, aki „számít”, de az erre az évre betervezett valamennyi előadásra jó előre elkeltek a jegyek. Van, aki azért akarta feltétlenül látni, mert Tolsztoj a kedvenc írója. Ám többen inkább azért, mert Alföldi Róbert rendezte a darabot, igen, itt Budaörsön a Latinovits Színházban.

November 22. A Budaörsi Napló gyakornokai, valamint a lap főszerkesztője vállalkoztak arra, hogy elmesélik a Zichy major történetét, de ezúttal egy tévériportban. A rövid eligazítás után jött a mélyvíz… A felvétel érdekessége, hogy bár a budaörsi médiában dolgozók ismerik egymást, egy projekten egyszerre, ennyien, még aligha dolgoztunk együtt.

November 29. A budaörsi székhelyű Dr. Rex Kutyás Egyesületről, az eddig elért eredményekről és a jövőbeli terveikről a szintén budaörsi Bálint Andrással, az egyesület alelnökével beszélgettünk.

December 1. A Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének Budaörsi Alapszervezete ismerte el emléklappal és ajándékkal az önkénteseket.

December 2. Az egész portfóliót tekintve a Terrapark irodáinak a kihasználtsága elérte a 86 százalékot, ami az értékesítési vezető szerint részben annak köszönhető, hogy a fővárosban egyelőre elfogytak az irodák, másrészt, hogy az érdeklődésekre a lehető leggyorsabban reagálnak. Szilágyi Éva értékesítési vezetővel beszélgettünk.

December 13. Elkészült Budaörsön a Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ V) projekt részeként a főgyűjtőcsatorna, így mostantól a legmodernebb technológiával működő csepeli víztisztítóba kerül városunk szennyvize. Emellett  mintegy 1700 folyóméter nyomócső és 28000 folyóméter gravitációs csatorna is épült Budaörs és Törökbálint területén.

December 16. Budaörs legrégebbi sportegyesülete a Budaörsi Sport Club, és több évtizedes hagyomány, hogy a legeredményesebb sportolókat az évzáró ünnepségen díjazzák. A díjat az idén az ősszel elhunyt Regényi Jánosról nevezték el.

December 18. A Budaörsi Advent programsorozat keretében a Szentestéhez legközelebbi vasárnap rendezi meg az önkormányzat a Templom téren a Budaörs Karácsonyát, ez idén december 17-én volt. Kézművesek vására, állatsimogató, a Régészeti múzeum is évek óta itt van a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó feladatokkal gyerekeknek, jó falatok, forralt bor és forró tea és természetesen egész napos műsor a színpadon. https://budaorsinaplo.hu/ilyen-volt-az-idei-budaors-karacsonya/

December 20. „Létre fogjuk hozni az orvosok közötti kommunikációs hálózatot” A Budaörsi Egészségügyi Központ igazgató-főorvosa és az üzemeltető cég ügyvezetője jövő ilyenkor egy legalább részben felújított épületben arról szeretne majd lapunknak beszámolni, hogy még több orvossal, kibővített területen, még több felújított szakrendelővel és még több eszközzel várják a betegeket, akik a felmérések szerint egyre elégedettebbek a szolgáltatásaikkal. És mi a jelen? Kiderül a velük készült beszélgetésből.

December 22. Sikeres aukció volt a Herman Ottó Általános Iskolában, 148 ezer forint gyűlt össze. A szülők a diákok által készített alkotásokra licitálhattak. A befolyt összeggel az iskola Írisz Alapítványát támogatták, amelyet a későbbiekben iskolai kirándulásokra, programokra fordítanak majd.

December 29. A budaörsi önkormányzat minden évben egy független piackutató céget bíz meg annak megismerése érdekében, hogy mit gondolnak a város vezetéséről és a szolgáltatásokról az itt élők. A 2017-es  felmérést a Loginda Research & Innovation készítette, melynek eredményét sorozatban ismertettük.

December 29. „Nem adom fel…” – évzáró interjú Wittinghoff Tamás polgármesterrel. Természetesen mind a hazai, mind az uniós jogi fórumokat igénybe vesszük, ha szükséges – mondja az állami elvonás miatti perről. Budaörs rendkívül népszerű, még ma is sokan választják lakóhelyül, ami sok feladatot ró ránk – teszi hozzá. Illetve, ha Magyarország egyszer valóban demokratikus jogállam lesz, ő maga már csak egy kicsit több nyugalomra vágyna.

Keressék 2018-ban is mind az online, mind a havilapunkat, ahol továbbra is aktuálisan, hitelesen tájékoztatjuk majd önöket!

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here