Itthon vagy külföldön? Budaörsi fiatalok érettségi után

0
1407

A tavaly érettségizett budaörsi diákok közül az idei tanévet többen valamelyik angliai, hollandiai vagy németországi egyetemen kezdték el. Az idei végzősök előtt még van pár hónap, de nemsokára nekik is meg kell hozniuk a döntést, hogyan tovább.

Még alig kezdődött el a tanév, de az idei végzősök már visszaszámolnak: az érettségi és a felvételi eredményei ugyanis akár az egész életükre nagy hatással lehet. Az új tanévben szokásosan szintén két periódus alatt, az őszi (október-november) és a tavaszi (május-június) vizsgák során szerezhetnek érettségit a végzős diákok. Ez minden esetben nagy lépés, hát még, ami utána következik, hiszen ekkor kell meghozniuk a döntést, mihez is kezdenek utána.

A lehetőségek:

  • választhatják a továbbtanulást valamely hazai vagy külföldi egyetemen
  • részt vehetnek szakmai tanfolyamon
  • fejleszthetik a nyelvtudásukat
  • kipróbálhatják magukat a munkaerőpiacon
  • vagy várhatnak egy évet, és ez alatt hasznos tapasztalatokat, élményeket gyűjthetnek a kedvező lehetőség után kutatva.

Megkerestük a két budaörsi középiskolát, hogy a tavalyi végzőseiket merre vitte az útjuk.

A Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Budaörsi Tagintézményében jelenleg nappali rendszerben, szakközépiskolai osztályokban, négy éves képzésben (ezen belül kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció, valamint informatika szakmacsoportban) tanulnak a diákok, ahol megkapják az adott területtel kapcsolatos alapvető ismereteket, amelyek segíthetik őket a pályaválasztásban is.

„Az idén májusban érettségizett 23 tanulóból 4-en tanulnak tovább egyetem/főiskolán, de külföldre ezért senki nem ment” – tudtuk meg az tagintézmény vezetőjétől, Czuczor Gergelytől. Felsőoktatásban tehát az osztály mintegy 17 százaléka tanul tovább, amely, lévén, hogy ide nemcsak a jók között a legjobbakat veszik fel, hanem már kevésbé tökéletes bizonyítvánnyal is be lehet jutni, szép arány.

A Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium (és az államosításig volt közgazdasági szakközépiskola) valamennyi, a középiskolát 9. osztályban kezdő tanulója az első tanévben speciális idegennyelvi és informatikai képzésben vesz részt, amely hatalmas előnyhöz juttatja őket.

Korábban az érettségi vizsga előtt két évvel választhattak, hogy az intézményben gimnáziumi vagy közgazdasági szakközépiskolai képzési irányon tanulnak-e tovább, és még kimenő rendszerben érettségiztek az utóbbiak is. Emellett a széleskörű fakultációs lehetőségek és szakkörök (pl.: művészeti, természettudományos, társadalomtudományi, számítógép-kezelői) szintén nagy tudásanyagot tartogatnak számukra.

„94 végzősünk volt 2017-ben: közülük 91-en jelentkeztek egyetemi képzésre, 1 tanuló főiskolai képzésre, 2 diák pedig az Illyés OKJ-s képzésére. Az iskolánk májusi felmérése alapján sokan mindegyik helyre Budapestet jelölték be,  néhányan második vagy harmadik helyként vidéki egyetemet, mások első helyre külföldi egyetemet és második helyre már magyar egyetemet választottak. Sok diák akar később külföldre menni, de inkább dolgozni szeretnének ott, mint tanulni” – tudatta lapunkkal Sallai Gabriella igazgatóhelyettes.

„Az augusztusi felvételi adatok alapján a diákok több mint 90 százaléka sikeresen felvételizett valamely hazai vagy külföldi egyetemre, így többek között Anglia, Dánia, Hollandia, Németország és az Amerikai Egyesült Államok egy-egy egyeteme lett gazdagabb jó pár budaörsi diákkal. Van pár olyan diákunk is, akik nem megfelelő pontszám elérése miatt kihagyják ezt az évet, és jövőre ismét megpróbálnak felvételt nyerni álmaik egyetemére” – tette még hozzá a tanárnő.

Az előző tanévben végzett budaörsi diákok továbbtanulással kapcsolatos lépései tehát szépen mintázzák a mai fiatalok sokszínű lehetőségeit. Az idén érettségizőknek pedig még van pár hónapjuk, hogy megtervezzék az elkövetkezendő éveiket és meghozzák a döntést.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here