„Nem adom fel…” – évzáró interjú Wittinghoff Tamás polgármesterrel

0
1567
wt

Természetesen mind a hazai, mind az uniós jogi fórumokat igénybe vesszük, ha szükséges – mondja az állami elvonás miatti perről Wittinghoff Tamás polgármester. Budaörs rendkívül népszerű, még ma is sokan választják lakóhelyül, ami sok feladatot ró ránk – teszi hozzá. Illetve, ha Magyarország egyszer valóban demokratikus jogállam lesz, ő maga már csak egy kicsit több nyugalomra vágyna.

wt

  • Tavaly ilyenkor már arról beszéltünk, hogy Budaörs beperli az államot a 2,1 milliárd szolidaritási hozzájárulás néven futó pluszadó miatt. Azóta ismerjük, hogy másodfokon elkaszálták az első fokon nekünk kedvező részítéletet, és hogy 500 millió hiányzik a költségvetésből a betervezetthez képest. Elmegy-e a város akár Strasbourgig, ha szükséges?

Természetesen mind a hazai, mind az uniós jogi fórumokat igénybe vesszük, ha szükséges. Persze a legjobb az lenne, ha ezekre nem lenne szükség. Ha Magyarország demokratikus jogállam lenne, elő nem fordulhatna olyan, hogy egy közösséget a törvényekkel garantált tulajdonától megfosszanak.

  • Az állami döntéseket és az országos belpolitikát elfelejtve, ön szerint melyek jelenleg Budaörsön a legfontosabb aktuális teendők?

A város rendkívül népszerű, még ma is sokan választják lakóhelyül. Ez sok feladatot ró ránk. A különböző intézményi helyek bővítése, a magas színvonalú ellátás a lakosságszám növekedéssel egyre nagyobb erőfeszítéseket igényel. Mindez olyan környezetben, ahol a bevételeinket elvonják, egyre nehezebb. A lakosságszám növekedése közlekedési gondokat is felvet. Erre persze az autópálya fizetőssé tétele is negatív hatással volt. Meg kell oldani a párhuzamos útvonalak kiépítését és a városon átmenő forgalmat a bevezető szakaszok lassításával korlátozni kell.

  • A nevére rákeresve a google 27 600 találatot dobott ki 0,31 másodperc alatt. A saját oldalain illetve a budaörsi médián kívül 444.hu, Index, Origo, ATV stb. interjúkat. Jó Budaörsnek illetve saját magának ekkora figyelem, vagy ez szükséges rossz?

Nem adom fel azt az álmot, amely a rendszerváltás idején a mérnöki pályáról a közéletbe vitt. Nevezetesen, hogy Magyarország egyszer valóban demokratikus jogállam lesz. Ahol a hatalmat korlátozó szervezetek nem foglyai a hatalomnak, hanem kontrollt képeznek. Ahol a gazdaság szereplői valóban tisztességes versenyben, s nem a hatalom hűbéreseiként, mutyik útján érvényesülnek, Ahol a civilszervezetekre nem ellenségként, hanem partnerként tekintenek. Ahol a hatalom példát mutat együttérzésből, toleranciából, visszafogottságból, s fellép a populista demagógiával, a kirekesztéssel szemben. Ameddig ez nem így lesz, minden tisztességes közéleti szereplőnek kötelessége világosan fogalmazni, mintegy támaszt adva azoknak, akik normális világban szeretnének élni. Ha ezt az esetemben nagy figyelem kíséri, annak örülök. Budaörsön pedig azt tapasztalom, menjek bármerre, hogy az itt élők büszkék arra, hogy ez a város egy „kicsit” más, mint amit általában az országban tapasztalnak.

  • Ha egy vezető olyan hosszú ideig tölt be egy pozíciót, mint ön, tehát 27 éve, nyilván többször feltette már magának a kérdést, hogy jól csinálja-e. Jim Rohn, amerikai üzleti filozófus szerint „egy vezető számára a legnagyobb kihívás, hogy legyen erős, de ne legyen durva, kedves legyen, de ne gyenge, merész, de ne zaklasson, legyen figyelmes, de ne legyen lusta, alázatosnak kell lennie, de nem lehet félénk, legyen büszke, de ne legyen arrogáns. Legyen humora, de ne legyen bolond.” Egyetért vele?

Sok mindenre figyelni kell. És az idézetben szereplő területeken túl is figyelni kell az egyensúlyra. A hitelességet megszerezni nagyon nehéz, elveszíteni nagyon könnyű. A legnehezebb talán az, amikor valótlan állításokkal, alattomos módon érkeznek támadások. Ilyenkor is meg kell őrizni a méltóságot, tudva azt, hogy idővel a dolgok a helyükre kerülnek.

  • Végül, de nem utolsó sorban, mit szeretne kérni idén karácsonyra saját magának, Budaörsnek és az országnak?

Az országnak azt kívánom, hogy az az álom, melyről az imént beszéltem, minél előbb megvalósuljon. Azaz legyen ez az ország a fejlett világ haladó országaihoz hasonlatosan demokratikus jogállam. Ez Budaörsnek is elegendő lenne ahhoz, hogy a saját lábán állva egyre jobb körülményeket biztosítson az itt élőknek. Ha mindez teljesül, én már csak egy kicsit több nyugalomra vágynék, hogy legyen elég időm azokra, akik fontosak számomra.

A Budaörsi Napló stábjának, olvasóinak és valamennyi budaörsinek békés, boldog ünnepeket kívánok!

A cikk megjelent a 2017. decemberi nyomtatott Budaörsi Naplóban!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here