A VitaPici családi bölcsődék nyitása (uniós támogatással) 2018 szeptemberére várható

0
2379

VitaPici I. és VitaPici II. családi bölcsődék kialakítására nyert 51 596 248 forint uniós támogatást a budaörsi  Fitskool Oktatási Egyesület. Az optimista tervek szerint a nyitás 2018 szeptemberére tehető – tudtuk meg Szabó Esztertől.

VitaPici I. és VitaPici II. családi bölcsődék kialakítására nyert uniós támogatást a budaörsi  Fitskool Oktatási Egyesület, a Pest megyei önkormányzat múlt heti sajtóanyaga szerint 51 596 248 forintot. A „Kisgyermeket nevelő szülők munkavállalási aktivitásának növelése” (VEKOP-6.1.1-15) című pályázat keretén belül összesen 5,1 milliárd forint elbírálásáról döntöttek. A nyertes pályázók között több, komoly kapacitáshiánnyal küzdő agglomerációs település is található. A budaörsi egyesület vezetője Szabó Eszter a jó hírt lapunktól tudta meg, így a nyilatkozattal addig várnunk kellett, amíg ők is megkapják a hivatalos értesítést. Ez most megérkezett.

A Fitskool Oktatási Egyesület 2008 márciusában jött létre és célja a gyermekek egészséges táplálkozásra, életmódra, rendszeres testmozgásra való nevelése, ezáltal a gyermekkori elhízás megelőzése, és csökkentése. A budaörsi általános iskolákban végzett kérdőíves felmérésük ugyanis kimutatta, hogy iskolánként legalább 20-30 gyermek érintett. A tényleges tevékenységük a megelőzésre összpontosít.

Az egyesület 2008 decemberétől működteti a Vitamini családi napköziket (2016 szeptemberéig három családi napközi működési engedélyét kapták meg, összesen 21 gyermek ellátására. 2017. január 1-től a jogszabályi változások miatt, Vitamini napközbeni gyermekfelügyelet hálózat néven működnek tovább) és 2014-től a Vitamaxi iskola-előkészítő fenntartója.

Budaörs Város Önkormányzata már az első években támogatási szerződést kötött az egyesülettel a családi napközikre, aminek keretében azok a budaörsi gyermekek, akik férőhely hiánya miatt kiszorultak az önkormányzati budaörsi intézményekből, jóval kedvezményesebben tudták igénybe venni a szolgáltatást, mivel annak költségét az önkormányzat nagy részben átvállalta. A budaörsi támogatásban részesülő gyermekek létszáma 14 volt.

Az évek alatt, a Vitaminiben ellátott gyerekek életkora kitolódott, az ellátott bölcsődés korú gyermekek felcseperedtek. A  szülők pedig felismerték azt a fantasztikus lehetőséget, hogy megszokott környezetben, a már megszeretett óvónénikkel és kispajtásaikkal, bölcsődés kortól szinte az iskolakezdésig a Vitaminire bízhatják a gyermekeik nevelését, oktatását. Az egyesület célkitűzéseit figyelembe véve, a jogszabályoknak megfelelően komoly szakmai és pedagógiai program mentén folyt és folyik a munka, szakképzett óvodapedagógusokkal, a kis létszám előnyeit kihasználva.

Az elmúlt években tehát egyre kevesebb bölcsődésnek jutott már férőhely a Vitaminiben, azonban az érdeklődés óriási volt. A VEKOP-6.1.1-15 pályázat pedig lehetőséget nyújtott, hogy a felmerülő igények alapján az egyesület bővítse a szolgáltatásait, a bölcsődés korosztály számára. A pályázat elkészítésében a Budaörsi Egyesített Bölcsődék immár nyugdíjas vezetőjének, Vokony Évának a szaktudására is számíthattak, hiszen azt szeretnék, hogy a megvalósítandó családi bölcsődék a lehető legmagasabb szakmai színvonallal nyíljanak és működjenek. (Vokony Éva, amellett, hogy a budaörsi bölcsődések ellátásában maradandót alkotott, úttörő szerepet vállalt a családi napközik szakmai elismerésében is, hiszen a családi napközik működéséhez szükséges módszertani útmutató többek között az ő nevéhez kötődik.)

A VEKOP-6.1.1-15 pályázat keretében, az egyesület két családi bölcsőde nyitását valósíthatja meg 14 férőhellyel. A pályázati szerződés megkötése után a projekt megvalósítására 24 hónap áll rendelkezésre. A pályázati összeg legnagyobb része a családi bölcsődéknek helyet adó épület felújításra fordítható, amiben hangsúlyos szerepet kap a megújuló energiaforrások használata. A projekt tartalmazza még a családi bölcsődék kötelező felszereltségét, a bútorzattól a játék- és eszközbeszerzések költségét, valamint a pályázat leadásához felkért szakértők díját.

A pályázat és megvalósításának része továbbá egy alapos szakmai program benyújtása, amely részletesen tartalmazza az ellátott gyermekekkel tervezett nevelő és oktató munkákat, valamint a jogszabályokban előírt képzettségekkel rendelkező, az egyesület által képviselt értékrendekkel bíró stáb kiválasztását.

Az egyesület azt szeretné, ha a projekt mielőbb megvalósulna, az optimista tervek szerint a VitaPici családi bölcsődék nyitása 2018 szeptemberére tehető – tudtuk meg Szabó Esztertől.vitamini

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here