Szakrális emlékhelyek Budaörsön

0
1566

Városunk hívő lakosai az elmúlt évszázadokban nem csak kereszteket, hanem képoszlopokat is állítottak az utak mentén, amelyek közül több még a mai napig is mementóként áll Budaörs különböző részein. Ezen kívül több épületünkön is található valamely szentet ábrázoló kép, sőt néhány falfülkét is felfedezhet a mai gondos városlakó.

Az út menti emlékhelyek hazánk teljes területén elterjedtek, egy hosszabb kirándulás alkalmával több tucatot is összeszámlálhat a figyelmes utazó. A hívők általában köszönetképpen, hálából vagy fogadalomból állították, és ezzel a tettükkel is az Úr nagyságát magasztalták. Városunkban is sok ilyen emlékhely volt, de az évtizedek alatt sajnos több elpusztult, a megmaradtakat azonban szerencsére nagy becsben őrzik.

Maga a képoszlop (németül: Bildstock) elnevezés igen összetett jelentéssel bír: tágabb értelmezésében ide tartozik minden oszlop alakú emlékmű, amelyen valamilyen kép van, szűkebb értelmezésében pedig szilárd anyagból készített, emelt vagy szabadon álló képet jelent. Megjelenítése többségében oszlop alakú, a tetején kicsiny fülkéjében szentkép található, ezért utcai szentképtartónak is nevezik. Egyes felfogások szerint ide tartoznak az épületeken lévő „egész vagy töredék emberalakok is, amelyek dereka rendesen négyszögű talapkövön nyugszik” (forrás: http://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-magyar-nyelv-szotara-czuczorfogarasi-55BEC/k-624AA/keposzlop-6313A/)

Népszerű kiránduló-útvonal mentén, a Felsőszállás és Sóvirág utca kereszteződésénél áll egy gyönyörűen karbantartott képoszlop, amelyen több dátum is szerepel. A legrégebbi a talapzaton látható 1837, de szerepel rajta az 1913-as dátum is AM megjelöléssel. A fehér, mintegy két méter magas oszlopon egy imádkozó nőalak, Szűz Mária színes kerámia domborműve látható.

Gyönyörű képoszlopot találunk az Aradi és a Babér utca sarkán lévő háznál is, amely Szent Mártont ábrázolja. Az emléket eredetileg 1931-ben állították, a benne most látható dombormű pár éve került a helyére.

 

Bár nem tartozik a képoszlopokhoz, de nem mehetünk el szó nélkül a következő alkotás mellett: csodás kerámia dombormű található a városunk központjában lévő Mindszenty József Római Katolikus Általános Iskola homlokzatán is, amely szintén Szűz Máriát ábrázolja, karjaiban a kis Jézussal.

A közelben, a Templom téren álló régi tűzoltósági szertár épületét Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének képe díszíti. A szertárt 1914-ben építették, és kilencven éven át szolgálta a helyi lánglovagok munkáját, akik 2004-ben költöztek ki innét. A felújítás után kávézó nyílt itt, amely ma is üzemel. A Szent Flóriánt ábrázoló domborművet, Pertl Evetke, budaörsi szobrászművész alkotását 2007-ben szentelték fel.

A képoszlopokon kívül falfülkéket is felfedezhetünk egyes budaörsi házakon, amelyekben szintén színes szentképek vagy szobrok állnak. Ezek közül az egyik legnagyobb a Kálvária utca főút felőli oldalán az első ház falában található, benne egy faragott Krisztus szoborral. A fülke szép és rendezett, látszik, hogy törődnek vele.

Az egyik régi épületünkben, az éppen felújítás alatt álló Heimatmuseumban is találtak egy mára már elfeledett fülkét, amelyről a következő cikkünkben esik pár szó (https://budaorsinaplo.hu/falkutatas-szines-meglepetesekkel-heimatmuseumban/).

Szintén a Heimatmuseumhoz kötődik az utolsóként bemutatott alkotás: az Őszibarackos Madonna. A mű Lenz József (1897-1965) nevéhez kötődik, aki gazdag kereskedőként az 1900-as években élt Budaörsön. Sokat tett a budaörsi barack népszerűsítéséért, és ő építtette a 30-as években a budaörsi vasútállomáson lévő hűtőházat, amelynek falán csak jóval később, 2009-ben találták meg a csodás alkotást a Budaörsi Kertbarátok és Kertészek dr. Luntz Ottokár Egyesületének tagjai. A fellelt és megmentett mű 2012-ben került át a Heimatmuseum falára, és még ma is a homlokzat fő ékessége.

Kapcsolódó cikkeink:

https://budaorsinaplo.hu/budaorsi-keresztek-horizontalis-es-vertikalis-hatarjeloloink/

https://budaorsinaplo.hu/hosok-es-szentek-a-templom-ter-szobrai/

https://budaorsinaplo.hu/szobrok-a-templomon-innen-s-tul/

https://budaorsinaplo.hu/a-kohegyi-kereszt-es-kapolna/

https://budaorsinaplo.hu/miert-fugg-szolofurt-a-budaorsi-pecset-keresztjen/

http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/helytortenet/20121126/lenz-jozsef-emleknap-lesz)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here