Ötszázan vettek részt a budaörsi félmaratonon

0
2119

Negyedik alkalommal rendezték meg a budaörsi félmaratont (a harmadik a Bridgestone-t), és az első két év augusztus végi kánikulája helyett október elsején. Így most bár sütött a nap, a hőmérséklet az ideális 20°C körül volt. Összesen 527-en neveztek és 452-en teljesítették a távot. A kenyai indulók idén távol maradtak, mert a verseny most nem volt pénzdíjas. Az esemény kisebb vitákkal (rövidebb lett a táv, mint a szabályos 21 kilométer) zajlott le.

Sok embert mozgatott meg vasárnap a Bridgestone Budaörs Félmaraton. Összesen 527-en neveztek és 452-en teljesítették a távot, ami igen jó arány. Ebből 302 férfi (és fiú) és 150 nő (és lány) futott. Jakab Gábor szervező hívására több civilszervezet, klub, baráti társaság képviseltette magát, többek között a RunÖrs, a Kocogik, a budaörsi triatlonosok és kézilabdások, a Budaörsi Diáksport Egyesület gyermekversenyzői, sőt, olimpikonokat is láttunk, például Ungvári Miklós cselgáncsozót.  Az általános iskolákat is igyekeztek bevonni, számukra Sága Fini Mini SULImaraton névvel indítottak egy 2 kilométeres futamot, és pénzdíjjal jutalmazták azt a három intézményt, ahonnan a legtöbben diák jött el.

A felvezető jármű ezúttal egy elektromos autó volt, így nem kellett közvetlenül kipufogógázt belélegezniük a futóknak. Az útvonal elméletileg nem változott a tavalyihoz képest, de sokan észrevették, hogy mintegy 300 méterrel rövidebbre sikerült kijelölni a 7 kilométeres pályát, mert a két forduló nem ment ki egészen az Illyés gimnázium melletti, illetve a régi postánál lévő körforgalomig. Az esemény közösségi oldalán ezt többen szóvá tették, mivel így 21 kilométer helyett csak 20 kilométeres lett a félmaraton. A szervezők elmondták, hogy a busztársaság kérésére kellett változtatni, mert csak ennek fejében kapták meg a közútkezelői engedélyt. A futóknak vizet és sportitalt, valamint banánt és szőlőcukrot is osztottak, három helyszínen. A versenyzőket a rajtnál két humoros fiatalember buzdította mikrofonnal a kezében, illetve a féltávnál a budaörsi futók által jól ismert Lukács Szilvia Sziszkó szpíkerkedett.

Gyurcsák Szilvia, a Kocogik edzője lapunk kérdéseire válaszolva elmondta, hogy évről-évre egyre több váltó csapattal indulnak, ezúttal már héttel, továbbá idén először egyéni indulót is delegáltak, Kincsné Kun Anita személyében, aki minden várakozást felülmúló idővel és mosolyogva tette meg az amatőrök számára igen hosszú távot. „Nagyon büszke vagyok, Anitára különösen illetve a második helyen végzett női váltónkra, de a többiekre is, mert mindenki jó időt futott. Sokat készültünk erre a versenyre, bár elsősorban nem az eredményeket hajszoljuk.” A Kocogi futóklub a Jókai Mór Művelődési Központ szervezésében működik, hetente kétszer van edzésük a Herman iskola pályáján és bárki csatlakozhat. „A fő szempont az, hogy jó légkörben, vidáman, az egészségmegőrzés céljából kiszakadjunk a szürke hétköznapok rutinjából. A versenyeken általában váltókkal veszünk részt, mert a közösségi csapatszellem ilyenkor teljesedik ki. Örülünk, hogy most Csere Gáspár, a riói olimpikon maratonista is szurkolt nekünk”- tette hozzá Szilvia.

Szilágyi Éva, akit lapunk két éve már megszólított, most is, mint minden évben részt vett a futáson. Mély benyomást tett rá a Suhanj Alapítvány mezében futó kis csoport – osztotta meg velünk -, akik egy kerekesszéket toltak futás közben egy társuk kisfiának arcképével és rajtszámával, aki sajnos már nem lehetett itt. Annak pedig külön örült Éva, hogy az idén már nem hiányoztak a megtett kilométereket jelző táblák.

A  RunÖrsöt már említettük, ők is szép számmal képviseltették magukat.

S amíg a versenyzők futottak, a hozzátartozóik sem unatkozhattak, hiszen volt például trambulin, csocsóasztal és tombola is.

Az eredményhirdetésről sajnos lemaradtunk, tudósítunk még vélhetően futott, de minden kategóriában az első három helyezett kapott ajándékcsomagot.

A győztesek: a férfiaknál első Berecz Lajos, második Nagy Richárd, harmadik Tuska György. A nőknél első Szekeresné dr. Bakonyi Fruzsina, második Staicu Simona, harmadik Kálmán Teréz.  A váltó maraton férfi nyertesei: Ványi, Bácskai, Palkovits. Az első helyezett női váltó: Dominics, Hatházy-Forgács, Nyitrai-Negyedi. A mini-maratonon Kovács Ferenc Soma, Holba Dániel, Losonczy István a sorrend; illetve Tóth Dorka Sára, Veres Gréta és Lakatos Vanda Dorottya.  (Továbbiak: http://fussteis.hu/eredmenyek/iv-bridgestone-budaors-felmaraton/)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here