„Legyél szivárvány valaki esőfelhőjében!” – mosolycetlik, amerre a csak mész

0
1204

Bakai Gyöngyi és tanítványai, a Mi-1Másért Kortárssegítők Csoport tegnap délután három órától a Városi Ifjúsági Klubban vidám, örömre és bizakodásra buzdító cédulákat írtak, amiket azután terjesztettek is a városközpontban.

Legyen egy jó napod! Csak csináld, menni fog! Engedd, ami menni akar, és fogadd, ami jön” – vajon hány napig olvasgatjuk ezeket a kedves feliratokat, amik tegnap kerültek ki, Budaörs utcáin fákra, oszlopokra, korlátra, kerítésre?

Úgy kezdődött, hogy a Pinteresten láttam egy képet, ami utcai villanyoszlopra tűzött pozitív üzenetet ábrázolt” – mesélte Bakai Gyöngyi, a Mi-1Másért Kortárssegítők Csoport szakember vezetője, a „mosolycetlizés” budaörsi kezdeményezője. „Ragasszuk tele Budaörsöt kedves üzenetekkel! címmel meghirdettük az eseményt, és akkor derült ki, hogy most hétvégén ezt országosan is megrendezik.”

Azért esett most szerdára a választásuk, mert hétvégén már kezdődik az őszi szünet, sokan elutaznak, és egyébként is nehéz kimozdítani otthonukból az embereket. Így viszont iskola, munka után nagyobb az esély rá, hogy betérnek ide. „Eleve szerettünk volna egy olyan atmoszférát teremteni, ahová jó bejönni” – mutat Gyöngyi a zsíros kenyerek felé.

Mit is csináltak tulajdonképpen? A Kortárssegítő Csoport tagjai és az érdeklődők bent az Ifjúsági Klub asztalainál színes filctollakkal kedves és bátorító mondatokat írtak papírdarabokra, melyeket azután egy-egy kis csoportban kivittek az utcára, és kiragasztgatták, osztogatták a járókelőknek, bevitték a boltokba. „Az emberek különbözőképpen reagáltak. Volt, aki örült neki, és meg is köszönte, volt, aki automatikusan elvette és összegyűrte, mint egy szórólapot” – számolt be tapasztalatáról Réka, a Kortárssegítők tagja. „Nehéz idegen embereknek örömet okozni, nem tudjuk, milyen volt a napja, vagy egyáltalán, milyen a háttere, és lehet, hogy az üzenet, amit kap, éppen érzékeny pontján érinti” – teszi még hozzá elgondolkodva.

Az esemény mozgatórugója elsősorban a nyílt jószándék volt, hogy tegyenek valamit Budaörsért, ahol élnek, az itt élőknek szeretnének kedveskedni, azonban emellett ugyanakkora fontossággal bír közösségépítő ereje. Bakai Gyöngyi, aki a Hősök Tere Kezdeményezésnek is követe, azt tanítja a gyerekeknek, hogy nem csak kapni, hanem adni is ugyanolyan jó. Tegyenek egy kedves gesztust mások javára gyakran, ez a megmozdulás erre kiváló alkalom.

„Pozitívan értékelem a mai megmozdulást. Aki itt volt, az jól érezte magát” – összegezte a főszervező a nap végén, de hozzátette, hogy az ilyesminek nincs hagyománya, itt Budaörsön sem. Ezért már a kevés, hálás ember miatt megérte, akiknek felvillanyozták a napját. Szeretnének visszajelzéseket kapni a városlakóktól, hogy pontosabb képet kapjanak az akció hatásáról.

„Legyél szivárvány valaki esőfelhőjében! Légy önmagad, mert mindenki más már foglalt!” Végeredményben nem volt hiábavaló az akció. „Lehet, hogy félévente megismételjük, hogy az emberek megismerjék, szokják. De örömmel vesszük az egyéni megmozdulásokat is!” – mondta Bakai Gyöngyi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here