Egy hónapos tanulmányúton Bretzfeldben

0
1253

Egy hónapot töltött tanulmányúton Bretzfeldben, Budaörs német testvérvárosában Zsák András a polgármesteri kabinet kulturális referense. Bár a közösségi oldalán naponta beszámolt az ismerőseinek a programjairól, miután hazatért, arra kértük, hogy a Budaörsi Naplónak is foglalja össze az ott szerzett élményeit, és hogy mi az, amit az itthoni munkájában kamatoztatni tud.

„Két-három évvel ezelőtt egyeztettek a testvérvárosi kapcsolatot ápoló bretzfeldi  és budaörsi szereplők, amelynek az  egyik témája volt, hogy új programokkal szeretnénk bővíteni a két település közötti együttműködést, illetve, hogy a fiatalabb korosztályt is be kívánjuk vonni ebbe, hiszen ők a jövő.  Ekkor merült fel egy közigazgatási tapasztalatcsere is, hogy megismerjük egymás munkamódszereit és utána más aspektusból láthatjuk a másik település működését.  Az én meghívásom Martion Piott-tól, Bretzfeld polgármesterétől érkezett.  A kiutazásom célja volt az is, hogy a 30 éves testvérvárosi ünnepség előkészületeiről és kereteiről egyeztessünk” – mondta a bretzfeldi egy hónapos tanulmányútjáról hazaérve Zsák András a Budaörsi Naplónak.

Sikerült-e új barátságokat kötni, vagy a régieket erősítetted meg? – faggattuk őt tovább. „Természetesen nem az ismeretlenbe utaztam, hiszen a korábbi bretzfeldi látogatások és a budaörsi rendezvények alkalmával sok ismeretség alakult ki. Ezek az ismeretségek, barátságok most tovább bővültek, elmélyültek, aminek nagyon örülök.

Megtudtuk még tőle azt is, hogy „a kinti hivatal működésében, felépítésében és létszámában is teljesen különbözik a budaörsi hivataltól. Így a rendezvényekkel nem foglalkozik külön munkatárs, ezért is volt hasznos, hogy a 30 éves ünnepség tervezett programjairól közösen tudtunk egyeztetni, megismertetni egymással az elképzeléseinket, szempontjainkat. A bretzfeldi hivatal valamennyi részlegén eltöltöttem közel egy-egy hetet, megismerve így a működési területüket. A kinti hivatali kollégák nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, nagyon jól éreztem magam velük. A rengeteg program mind itt él bennem. A szabadidős sportfoglalkozásoktól kezdve, valamennyi kiránduláson át, és a Hoffenheim csapatának a mérkőzésének megtekintéséig mind életre szóló élmény volt.

A „részletekért” pedig néhány részlet Zsák András facebookos bejegyzéseiből:

Bretzfeld 1. nap
Hosszú utazás, szép helyek, agyon kedves fogadtatás. Kedves emberek, szuper vendéglátók. És rögtön az első nap német dalok tanulása a szőlőhegyen tangóharmonika kísérettel.

Bretzfeld 2. nap
Délelőtt egy kis gyakorlat, hogy kezelik itt a menekültkérdést. Ebéd után a helyi okmányrendszer megismerése. Délutántól estig az új épülő iskola megtekintése és részvétel a projekttel kapcsolatos megbeszélésen. Ebből is lehet tanulni és nemcsak a nyelvet. Az esti vacsoránál már minimális nagyságúak voltak a szemeim, nem panaszképpen mondom, csak a tényt rögzítem.

Bretzfeld 3. nap
Reggel ismerkedés az igazgatási irodával. Pont ügy is volt, így a rendőrség képviselőjével (olyasmi mint nálunk a körzeti megbízott) is megismerkedhettem. Ebéd előtt elmentünk polgármester úrral együtt egy 70 éves házassági évfordulót köszönteni, ajándékot átadni. 1947-ben házasodtak össze, és mindketten 90 fölött vannak. Frissek, jó kedélyűek, kedvesek. Aztán barangolás a szőlőben, felkészülve arra, hogy valamelyik nap szüretelni is kell. Kis beszélgetés ebédszünetben a hivatali munkatársakkal. Délután néhány speciális rendszert mutattak meg és kérdezgettek engem is. Este egy sportköri foglalkozást fogok meglátogatni. Állítólag labda nélküli a foglalkozás.

Bretzfeld 3/3.
A tegnap esti sportfoglalkozásokról néhány szót ejtenék, mint sportot szerető ember. 19-20-ig egy minden izmot megmozgató fittball edzésen voltam, ahol korra és nemre való tekintet nélkül lehetett részt venni. Miután összefutottam a tűzoltó parancsnokkal, a második edzésen is részt kellett vennem. Ez 20-21.30-ig tartott. A helyi szabadidősport egyesület foglalkozása volt. Nem egy sportághoz kötődik az edzés, hanem kicsit olyan, mint egy játékos és egyben hasznos tornaóra. Sorversenyek, labdajátékok és erősítés, nyújtás volt a repertoáron. A jó hangulat, a kikapcsolódás és az egészségmegőrzés a cél.

Betzfeld 4. nap
Ma ismét az okmányirodában voltam ügyfeles napon. A leghosszabb ügyintézés is kb. 5 percig tartott. Láttam klasz, praktikus és ésszerű dolgokat. Délután a helyi közterület-felügyelet munkatársával jártam be a 12 települést, plusz a helyi BTG telephelyét. Elmondták a feladataikat és a leggyakoribb problémákat. A mai délután szabad volt, így sporttal zárult. A reggeli meg az esti kutyasétáltatásoknak (önként vállalt feladat) megvan a hangulatuk.

Bretzfeld  5. nap
Többen húztak ma ezzel, így mindenekelőtt leszögezem, hogy nem azért vagyok Németországban, mert én puccsoltam meg Ancelottit és nem is írok alá a Bayernhez edzőnek. De csak azért mert nincs meg a Pro Licencem. Állítólag T. Tuchel lesz az edző. Akkor a mai munkáról. Ma laza nap volt, leginkább az eddigi napok tapasztalatiról beszéltünk három hölgy kollégával, akiknél a heti gyakorlatomat töltöttem. A jövő héten másik irodán leszek. Illetve kellett készítenem egy tervtáblát, hogy melyik nap milyen eseményen kell, vagy lehet részt vennem. Soha nem hittem volna, hogy ezek között lesz egy „száraz” síedzés is. A kedves vendéglátóim bevittek Öhringenbe délután. Nagyon szép kis város. Este pedig a helyi idősek klubjával voltam vacsorázni és beszélgetni. Ez egy 3,5 órás nyelvkurzus volt és ismételten kiderült, hogy a sport, és Budaörs mindig közös téma.

Bretzfeld „mai nap”
Délelőtt turisztikai megbeszélés Öhringenben. A Hohenloher Perle készül rendkívül alaposan. Rövid naptáregyeztetés után irány a Landratsamt. 2,5 órás megbeszélés Bretzfeld vízügyeivel kapcsolatban. Este 19.30-tól látogatás a tűzoltóságon. Aktív a mai nap is.

Bretzfeld október 1.
A mai napról csak egy szó és egy mondat: Heidelberg! Vielen Dank für Christine und Markus!

Bretzfeld 10. nap
Reggel 7 órakor kezdtünk Schwab úrral, aki körbevezetett a településen, megnéztük a vízszabályozás rendszereit. A rossz időre és a várható sok csapadékra való tekintettel éppen a patakmedret rakták rendbe. Megmutatták, hová kerülnek a zöld hulladékok és a föld depót is. Aztán rendezvények szempontjából megnézhettem egy Mehrzweckhalle-t (többcélú csarnok). Konyha, tortahűtő (esküvőkre), színpad, kisebb csoportok foglalkozására alkalmas termek és a sportcsarnok szolgálja ki az egyesületeket, az igénybe vevőket.

Bretzfeld 11. nap
Tegnap este megint egy nagyon erős sportfoglalkozással zárult a nap. Ötletes játékokkal, feladatokkal telt el az este. Délelőtt a sportcsarnokok működésébe, kiadásának a módjába avattak be a városházán. Az igénybevétel rendje, lehetőségek, szabályok. Majd a temetőket néztük meg, illetve az itteni hadisírokat. Ebéd után a körzeti polgármesterek kerekasztal megbeszélés vettem részt, amely estig tartott. Itt téma a közös működés optimalizálása, a problémák megoldásának együttes keresése.
Ezt követően munkavacsorával folytatódott, majd a környék megtekintésével végződött az este.

Bretzfeld 12. nap
Rizling szüret volt. A rizling szüreten is látszik, hogy Budaörs több szinten is jelen van a Szőlő hegyen.
Este az öhringeni ifjúsági házban, a Fiasko-ban néztünk meg Christinevel és Markusszal először egy ifjúsági zenekar első koncertjét. Voltak jó számaik és lelkesek voltak. Őket követte a The Blacks, akik nagyon profin játszottak feldolgozásokat. Hogy kerek legyen az este a The Jacks koncertjét is megnéztük Heilbronnban. A koncert fele angolul volt a másik fele németül és az utolsó rész svábul.
Bretzfeld október 10.

Ismét két tökéletes napon vagyok túl. A szombati nap férfiak indultak vásárolni, sikeresen. Délután ismét villanypásztort építettünk, de a munka dandárját már rám bízták, büszke vagyok erre. Este Inge nénivel és Günther bácsival mentem dió ünnepre.

Bretzfeld egy másik „mai” nap.
Ma délelőtt befejeztük a rizling szüretet. 13 órától a városházán tudtam meg ismét új dolgokat a sportcsarnokokkal kapcsolatosan (használat, foglalás, nyilvántartás). A délutánt a Heimatverein tagjaival töltöttem, először a városházán polgármester úrral együtt, aztán a múzeumban. És a kedd itt a hosszú nap, a hivatal 19 óráig tart nyitva.

Bretzfeld a mai nap. Talán a 17.?
Ma az építési osztályon lestem bele a napi folyamatokba. Délelőtt az egyik településen az útburkolással kapcsolatos helyszínbejáráson voltam. Ezután a konténer óvoda építésének fázisait néztem meg, majd az óvodát „élőben” is megnéztük. Praktikus, ésszerű, precíz. Az ebédszünetek is mindig jól telnek, a kollégák nagyon kedvesek, jó velük beszélgetni. Délután teljes betekintést nyertem Bretzfeld vízellátásába. Voltam a víztoronyban, nagy élmény volt, valamint szinte az összes forrást, illetve ezek gyűjtőházait megnéztük. Este a szokásos, szuper jó szabadidős sport foglalkozás.

Bretzfeld 18. nap
Délelőtt leginkább az otthoni hivatali leveleimet olvastam. Utána az építési osztályon mutatták be egy új lakó övezet tervezési fázisait és a szerződések egyszerűségét is megismertem. Ebéd előtt egy gyémántlakodalmat köszöntöttünk. Ebéd után részt vehettem a hivatal testület előtti egyeztetésén.
A délután további részét, estig a Muswiesen-i vásárban töltöttük polgármester úrral. A legnagyobb mezőgazdasági vásár a környéken, 5 napos, rengeteg emberrel, árussal, kiállítóval. Este testületi ülés volt, ahol – bár biztos hihetetlenül hangzik – meg lettem szólítva, így válaszolnom kellett. A testületi után közös vacsorával zárult a nap nem olyan régen.

Bretzfeld  19. nap
Ma reggeltől egy energetikai konferencián vettünk részt polgármester úrral. Nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre és a megújuló energiaforrások használatára. A tartományi miniszterelnök a zöldek sorait erősíti, így talán nem véletlen. A Bosch egyik rendezvényközpontjában voltunk, szuper volt. Elektromos tesztautó vezetést is ki lehetett próbálni. Este megbeszélés a helyi sportegyesület vezetőjével, mi és hogyan működik itt. Milyen feltételek mentén dolgoznak a civilek.
És néhány érdekesség a környékről, mert az ide-oda utazások beszélgetéssel telnek: itt található Németország legmagasabb völgyhídja, amin az autópálya halad keresztül. A közelből indult a Mustang farmer, amelynek az emlékét múzeum őrzi. Szintén a közelben található a Würth gigantikus központja és kb. 3000 főt befogadó rendezvényközpontja. A Würth Schwäbisch Hall-ban külön múzeumot tart fenn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here