Emléklapot és ajándékot kaptak a véradók és önkéntesek a Vöröskereszttől

0
1288

A Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének Budaörsi Alapszervezete ismerte el tegnap emléklappal és ajándékkal az önkénteseket. Először1954. november 27-én adományozott legfelsőbb állami testület kitüntetéseket sokszoros véradóknak és kiváló véradó szervezőknek.

 

Többek között Monori Antal, 106-szoros véradónak is megköszönte tegnap, azaz november 30-án egy kis ünnepség keretében a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének Budaörsi Alapszervezete, hogy „nemcsak vért, hanem példamutatást is ad” – ahogy Nagy Éva, a budaörsi Vöröskereszt önkéntese fogalmazott. A további, többszörös véradók, akiket egy-egy oklevéllel, egy kis, vércsepp formájú kitűzővel és kisebb ajándékokkal jutalmaztak: Sas Gábor 95-szeres véradó, Radvány Miklós 70-szeres véradó, Dallos György 55-szörös véradó, Fekete Tibor 53-szoros véradó, Kovácsné Barabás Piroska 51-szeres véradó, Rubóczki László 50-szeres véradó, Pete Gabriella 44-szeres véradó és Regőczi János 45-szörös véradó.

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében és 1987-ben határozott úgy, hogy november 27-e legyen a véradók napja, és adjon ismétlődő lehetőséget a véradók társadalmi megbecsülésének intézményes kifejezésére, annak emlékére, hogy 1954. november 27-én adományozott először a legfelsőbb állami testület kitüntetéseket sokszoros véradóknak és kiváló véradó szervezőknek. „Aki vérét adja, az saját magát adja, teljesen, hálát és köszönetet nem várva. Aki vért ad, az életet ad, mert ismeri az élet örömét és fonákját egyaránt”.  Az ENSZ Közgyűlése pedig 1985. december 17-én foglalta határozatba az önkéntesek nemzetközi napjának megtartását, amikor azokat a személyeket emelik ki, akik önkéntesen (anyagi ellenszolgáltatás nélkül) különféle mások számára hasznos tevékenységben vesznek részt.

A véradást bizony meg is kell szervezni – kötött át a rövid történeti visszatekintés után a jelenhez Nagy Éva. Majd a budaörsi önkéntesek közül elsőként Simon Ferencné Zsóka mamát hívta ki, hogy egy kis ajándékkal neki is köszönetet mondjon neki azért, hogy segíti a Vöröskereszt munkáját, „különösen ezekben a nehéz hónapokban, amikor a budaörsi szervezetnek nincs munkaviszonyban dolgozó területi képviselője” – jegyezte meg a korábbi területi képviselő, aki jelenleg maga is „csak” önkéntes. Majd többek között Bánlaki Józsefné Marika, Bokor Sándorné, Erdősné Lakatos Éva neve hangzott el.

A rendezvényt a Glasso Romano (a Budaörsi Tanoda) zenés műsora színesítette, és Erdős Lakatos Dorka elszavalta egy szintén önkéntes véradó Szűcs Gábor versét, melynek befejező sora: „…vért adni; hogy őt is meghajtsa a vérem.”

Az eseményen ott volt egyebek között Kövesdi Gabriella a budaörsi önkormányzat irodavezetője (akiről megtudtuk, hogy maga is szervez véradásokat a városházán) és Szanyi József a Magyar Vöröskereszt Pest megyei vezetőségének tagja.

További képek: ITT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here