„Mi a gazdikat oktatjuk, és a kutyusokat neveljük!”

0
2154

A budaörsi székhelyű Dr. Rex Kutyás Egyesület névadója egykori kóbor kutyából mára valódi kutyadoktorrá vált, hiszen az elmúlt évek alatt több képzésen vett részt. Gazdája Dr. Varga Károly, aki mellett megszerezte a segítőkutya képesítést is, így a nap minden percében, még munka közben is vele lehet. Közös életük igazi sikersztori, amelyet nap mint nap több mint huszonnégyezren követnek a népszerű közösségi oldalon. Az eddig elért eredményekről és a jövőbeli terveikről a szintén budaörsi Bálint Andrással, az egyesület alelnökével beszélgettünk.

A Dr. Rex Kutyás Egyesület az elnök, Dr. Varga Károly gyermekorvos németjuhász kutyájáról kapta a nevét. Varga doktor hosszú évtizedeken át lakott és dolgozott Budaörsön, jelenleg a 3. és a 11. kerületben rendel, valamint a János Kórházban is teljesít ügyeletet.  Az egykor Várgesztesen talált kóbor kutya, aki barátainak köszönhetően került hozzá, több képzés sikeres teljesítése után megszerezte a segítőkutya képesítést. Ez azt jelenti, hogy a vonatkozó jogszabályokkal szinkronban folyamatosan, még a rendelések alatt is a gazdája mellett lehet, hiszen rendelkezik mindazon képességekkel, amelyek ezt lehetővé teszik, és jelenléte jótékony hatással van a gyerekekre is.

A budaörsi székhelyű Dr. Rex Kutyás Egyesület 2012 óta fogja össze a környékbeli kutyás gazdákat.  Évtizedes tapasztalattal rendelkező szakoktatóik kialakítottak egy olyan tematikát, amely kifejezetten a családi hobbikutyázás hatékonyságát segíti elő, hogy a családok harmonikusan tudjanak együtt élni a kutyával.

„Legfontosabb célunk, hogy a környékbelieket a felelős kutyatartás mellett a kutyával való megfelelő bánásmód, illetve harmonikus kapcsolat kialakítására oktassuk, amelyhez kutyás képzéseket tartunk és kutyás sportokat oktatunk” – fejtette ki lapunknak Bálint András, az egyesület alelnöke.

„Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy mi nem egygazdis kutyákat képzünk, hanem az a célunk, hogy az egész család lejöjjön a pályára a foglalkozásokra, ezáltal minden családtag megtanulja, milyen felelőssége van a kutyával szemben. Így biztosítva lesz az állat jólléte, valamint a kutya is megtanulja a családban uralkodó hierarchiát és a rendszert. A gyerekeknek 8 éves kortól már azt is megengedjük, hogy ők vezessék a kutyát a foglalkozáson. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a képzés csak ideális esetben kezdődik el kölyökkorban, de a folyamatba később is, akár 8-9 éves kutyával is érdemes lehet bekapcsolódni” – szögezte le.

A gyakorlópálya, ahol a kutyás képzések zajlanak, Budaörs szívében, 3000 négyzetméteres ősfás területen fekszik. Akár gyalog is könnyen megközelíthető, az autópálya mellett lévő ismert benzinkút és a távolsági busz megállója közelében, a Rákóczi úton helyezkedik el. Az új családtag nevelése tehát ideális esetben 3 hónapos kora körül kezdődik a kutyaovival, és körülbelül 6-7 hónapos korig tart, fajtától függően. Célja a szocializáció megteremtése, és az esetleges viselkedészavarok kialakulásának megelőzése. Ezt követi a húsz alkalmas alapképzés, amely két és fél hónapot ölel fel. Itt a kutya megtanulja az alapvető vezényszavakat, mint például az „ül” és a „fekszik”, valamint megismeri a biztonságos városi közlekedés jellegzetességeit is.

Az egyesületnél mindenki önkéntes alapon dolgozik, és a programjaink sokasodásával mindig örülnek az új önkéntesek felbukkanásának is. Közöttük sok a középiskolai tanulmányaikat folytató diák is, akik a meghatározott mennyiségű közérdekű munkaórájukat töltik el itt.

„Ezek a fiatalok nálunk szerzik meg azokat a szociális ismereteket, amelyek érzékennyé teszik őket arra, hogy nem csak a pénzért végzett munkát, hanem a közösség érdekében végzett erőfeszítéseket is elismerik és nagyra értékelik” – mondta még az alelnök.

A 8-9 fős bemutatócsoportjuk országos hírű, jelenleg 13 és 23 év közötti fiatalok dolgoznak benne, akik egy speciális, akár 60 perces programot is elő tudnak adni. Nagy büszkeségük, hogy tavaly meghívottként részt vettek a Cirkusz Világnapján a Fővárosi Nagycirkuszban, ahol nagy sikerrel mutatkoztak be. Nyáron pedig ott voltak Zánkán és Fonyódligeten is az Erzsébet-táborokban, ahol 20 alkalommal, több ezer gyerek előtt tartották meg a bemutatójukat. Budaörsön szintén ismertek, hiszen többször felléptek a városi eseményeken, és az iskolák, óvodák kérésére szívesen elmennek egy-egy rendezvényre. Természetesen a naptárjuk már igen telített, de a budaörsi események mindig előnyt élveznek.

És hogy mit terveznek jövőre? Varga doktor részvételével Budaörsön előadássorozatot indítanak olyan családok számára, akiknél már van kutya, illetve akik éppen tervezik egy négylábú befogadását. „Téma lesz többek között a tudatos élet kialakítása, a kutya és a gyerek viszonya, a kutya családon belül elfoglalt helye és pozíciója, valamint hogy orvosi szempontból milyen jótékony hatása lehet egy kutyának a család egészére és az egészséges életmód kialakításában. További szakemberek, mint például táplálkozáskutató, etológus és állatorvos bevonását is tervezzük. Ezen kívül kutyák részére szeretnénk szervezni olyan magasabb szintű képzéseket is, amelyek már túlmutatnak az alapengedelmes hobbikutya képzésen. Jelenleg a jövőre induló, országos programsorozat kidolgozása folyik, amelynek a Pest megyei központja a mi városunkban lesz. Amint a részletek is publikussá válnak, a Budaörsi Napló olvasói értesülnek róla először” –  ígérte meg Bálint András.

Aki pedig kedvet kapott, és szeretné megtekinteni a bemutatójukat, a közeljövőben Budapesten megteheti. „Nagy büszkeségünk, hogy az Óbudai Advent 2017 meghívott minket, és a bemutatócsoportunk két alkalommal is előadja majd a műsorát. Az egyesületünknek az elismerés nagyon fontos, mint ahogy az is, hogy a rendezvény teljes ideje alatt, novembertől egészen januárig fogadhatjuk majd az adományokat.”

A Dr. Rex Kutyás Egyesület adományokból tartja el magát, ezért aki szeretne hozzájárulni az egyesület munkájához, hogy sok, Rexhez hasonló engedelmes és okos kutyát képezhessenek Budaörsön, az megteheti a következő módon: OTP Bankszámlaszám: 11742173-26041825, a közlemény rovatban az „adomány” szót kell feltüntetni.

A cikkben felhasznált képeket köszönjük az egyesületnek!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here