Negyedik helyen végzett a magyar ifjúsági férfiválogatott a Csörgőlabda Világbajnokságon

0
864

Egy héten át U19 Csörgőlabda Világbajnokság zajlott június 30-tól július 8-ig a Budaörsi Városi Sportcsarnokban és a Budaörsi 1. Számú Általános Iskolában, amit végig élénk érdeklődés kísért. Izgalmas versenyben a magyar férfi válogatott negyedik lett (7:6 lett az eredmény a bronzért vívott harcban az oroszoknak az elődöntőben), míg a női csapat a nyolcadik helyen végzett.

 

Az U19-es korosztály számára a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Kézilabda Szövetség most először szervezett világbajnokságot, amire 11 ország férfi és női csapata jött el Budaörsre június 30-tól július 8-ig, A csörgőlabdát látássérült, vak és gyengén látó sportolók játsszák, a versenyek atmoszférája mindig különleges, most is az volt. Meccsek közben mindig hárman vannak egyszerre a pályán, és hárman ülnek a cserepadon. A labda, amit egymásnak illetve a gól érdekében a kapuba gurítanak, kemény gumiból készül és lyukak vannak rajta, hogy a belül lévő csörgők hangja hallható legyen mozgása közben. A pálya mérete 9×18 méter, amelyet kétfelé oszt a középvonal, a kapuk 9 méter szélesek és a pálya két végén helyezkednek el. Igen jó erőnlét és jó labdaérzék kell a jó eredményhez.
A játékosok szemtakarót viselnek, így a vakoknak és látássérülteknek is egyenlő az esélyük. A teljes játékidő 24 perc, mely kettő 12 perces félidőre oszlik. A játék alatt a közönségnek csendben kell lennie, amíg a labda játékban van, ám egy-egy gól után illetve a szünetben annál erőteljesebb volt a bíztatás.

A csoportküzdelmek szerdán fejeződtek be, és ekkor még a magyar férfi válogatott nagy bravúrral döntetlent ért el az Egyesült Államok ellen, így végül csoportja harmadik helyén végzett, és Izraellel találkozott a negyeddöntőben. Innen is tovább jutottak, majd pénteken szoros mérkőzést vívtak az amerikai válogatottal, ám végül az Egyesült Államok csapata három góllal jobbnak bizonyult, így a magyar fiúk a szombati zárónapon a bronzéremért léphettek pályára Oroszország ellen. Ekkor ismét szoros és izgalmas meccsen az eredmény 7:6 lett az oroszoknak, így sajnos nem sikerült feljutni a dobogóra.

A női együttes – miután vereséget szenvedett Oroszországtól – az 5-8. helyért folytathatta a tornát, ám kikaptak Izraeltől majd Dél-Koreától is, így a 8. helyen zártak.

A férfiaknál az aranyérmet az USA csapata nyerte, a nőknél Ausztrália.csörgő fentről

csörgő szurkolók

csörgő akcióban 2

csörgő akcióban

csörgő magyarok 2

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here