Az idei közművelődési és sportdíjat hárman kapták

0
1074

Lakatos György, a Budaörsi Tanoda vezetője, Bukta Ágnes, a BSC teniszese és Kovács Sándor a BSC cselgáncs szakosztályának edzője kapták ma meg a budaörsi önkormányzat elismerését, amit ünnepi ülés keretében Wittinghoff Tamás polgármester adott át.

LAKATOS GYÖRGY kulturális antropológus, zenész, néptánc oktató, a Budaörsi Tanoda Közhasznú Alapítvány vezetője, a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa. A Romano Glaszo – Emberi Hang népzenei együttes vezetője.

Több karitatív társadalmi szervezetben végzett és végez önkéntes tevékenységet, ahol képzéseket, roma érzékenyítő programokat szervez és mentorál, önkéntességgel kapcsolatos szemináriumokat tart. A Budaörsi Tanoda vezetőjeként nagy hangsúlyt fektet, kollégáival együtt, a tehetségfejlesztésre. A tanoda mintegy 130 diákkal foglalkozik, akik közül minden általános iskolás gyerek továbbtanul, a középiskolások pedig leérettségiznek, és beadják jelentkezésüket felsőoktatási intézményekbe. A színjátszó csoport, táncszínházi előadásaik évek óta a diákszínjátszó versenyek élvonalában szerepelnek, több díjat és elismerést kaptak, mint például 2015-ben Raoul Wallenberg Díjat „A halálra táncoltatott lány” című táncballadájukért. Vezetésével a Tanoda diákjai és a Romano Glaszo művészeti együttes rendszeresen kap felkéréseket előadásokra, fesztiválokra és aktív szereplői a város kulturális életének. 2017-ben brüsszeli tanulmányúton voltak, ahol népzenei és néptánc előadást tartottak a Brüsszeli Magyar Intézetben.

A TÖOSZ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázaton 2017 októberében – a Budaörsi Tanoda és Budaörs Város Önkormányzata közötti együttműködés díjat nyert.

Művészeti és oktatási tevékenységei szerteágazóak: előadásokat tart a cigányság társadalmi helyzetéről, hagyományairól, ifjúsági táborokat szervez és vezet, gitározik, éneket és cigány néptáncot tanít, gyermekklubokat, művészeti és kulturális programokat szervez.

Budaörs kulturális életében végzett kiemelkedő szakmai munkáját és minta értékű elhivatottságát Budaörs Város Önkormányzata Hauser József Városi Közművelődési Díjjal ismerte el.

BUKTA ÁGNES  a Budaörsi Sport Club legeredményesebb felnőtt teniszezője. 2016-ban a BSC Női Szuperligás csapatát bronzéremhez segítette, emellett kiváló egyéni eredményeket is elért. Egyéniben és párosba is végigversenyezte az évet itthon és külföldön egyaránt.

Hazai versenyeken, Győrben harmadik helyet ért el, majd a nyári felnőtt Országos Bajnokságon egyéniben és párosban aranyérmet szerzett. 2017 elején a fedett pályás felnőtt országos bajnokságon állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Nemzetközi versenyeken, egyéniben és párosban négy alkalommal első helyezést, két második és egy harmadik helyezést ért el. 2016-ban kapta meg a „2015-ös év Legtöbb Női Hazai Versenyt nyerő játékos” díját. 2017-ben is folytatta a tavaly megkezdett remek sorozatát, nemzetközi versenyeken az ezüst és bronzérme k gyűjtését. A WTA ranglistáján egyéni eredményei alapján több mint 70 helyet előre lépve a 338. helyen áll, míg párosban a 222. helyen.

A Testnevelési és Sport Díját Bukta Ágnes nevében az édesanyja vette át, mert a sportoló éppen Japánban versenyez. Az édesanya elmondta, hogy lánya az eredményeit önerőből érte el, komolyabb szponzori háttér, illetve a Magyar Tenisz Szövetség támogatása nélkül. Ezért is nagy öröm számára a budaörsi önkormányzattól kapott elismerés.

KOVÁCS SÁNDOR, cselgáncs edző a Budaörsi Sport Club Judo Szakosztályának utánpótlásért felelős 2004 óta. A BSC-ben versenyzőként 1980-tól sportol. 2009 óta vezeti nagy sikerrel az ovi judo foglalkozásokat. A folyamatos utánpótlás képzés érdekében elindították az iskolai foglalkozásokat is. Jelenleg az iskolai testnevelési órákon 150 gyerekkel foglalkoznak. Edzői képzettségét folyamatosan bővíti, fejleszti. Arra törekszik, hogy edzései változatosak legyenek és tanítványaiból a legjobbat hozza ki az edzéseken és a versenyeken, s nemcsaka technikai fogásokat oktatja, hanem a dzsúdó szellemiségét is átadja.

Versenyzői az elmúlt években a magyar bajnoki és diákolimpiai címek mellett Európa Bajnokságokon, Grand Prix, Grand Slam és Világkupa versenyeken voltak pontszerzők és dobogósok. A közelmúltban, az utánpótlás korosztályban, a 10 éves tanítványai közül hárman magyar bajnoki címet nyertek.

 A Hauser József Városi Közművelődési Díjat 2003-ban alapította az önkormányzat, és annak a személynek vagy szervezetnek ítéli oda a képviselő-testület, aki hosszú időn keresztül eredményesen tevékenykedett Budaörs város kulturális, közművelődési életében.

A Testnevelési és Sport Díját 2000-ben alapították és két kategóriában adományozható: sportolóknak, kiemelkedő hazai illetve nemzetközi sportteljesítményért; továbbá a város testnevelési és sportmozgalmában kifejtett sportmunkáért, sportolók felkészítéséért, az egészséges életmódra nevelés, vagy a testnevelés terén kimagasló szakmai, hivatalbeli tevékenységük során hosszabb ideje végzett kiemelkedő munkáért

A díjakhoz a bronzból készült Emlékérem mellé díszoklevél jár, valamint az adományozottat a mindenkori minimálbér ötszöröse illeti meg. A fentiek mellé a kitüntettek egy Budaörs címerrel gravírozott egyedi karórát is kapnak.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here