„Csak egészség legyen!” – a vasárnapi előadások összefoglalója

0
939

Egészségére váljék! A március 26-i vasárnap egész nap zajló előadásokból, kerekasztal beszélgetésekből levonható tanulság röviden az, hogy egészségünk érdekében egyebek között a helyes táplálkozásra, az elegendő folyadékbevitelre, a rendszeres testmozgásra és a stresszoldásra kell odafigyelnünk, valamint szűrésekre kell járnunk évente-kétévente. Továbbá búcsút kell mondanunk káros szenvedélyeinknek.

„Csak egészség legyen!” – nyitotta meg az ismeretterjesztő napot a régi mondással Vágó Csaba kabinetvezető a városvezetőség nevében. Beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy Budaörsön adottak a feltételek az egészséges életmód kialakításához (van uszoda, felnőtt játszótér stb.), így már csak a mi elszántságunkra van szükség.

„A beteg ébredés után keljen föl, járjon és biztonsággal menjen haza” – vallja dr. Gamal-Eldin Mohamed a  budaörsi egészségügy központ igazgató főorvosa, aki először az egynapos sebészetről tájékoztatott, amely nem csak kis műtétekre szorítkozik, sőt! Hangsúlyozta azt is, hogy költséghatékonysága mellett a pácienseknek is jobb, ha nem kell napokat kórházban feküdniük feleslegesen, a trombózist kockáztatva. Szavainak hitelt leginkább az ad, hogy ő maga is hazament a vakbélműtétje utáni napon. Kevesen tudják, hogy világméretű jelentőséggel bír a híres és elismert Nemzetközi Egynapos Sebészeti Társaság (IAAS), melynek jelenlegi elnöke maga az előadó.

A délelőtti előadások a betegségek megelőzésének fontosságáról és a gyógyítás emberközpontúságáról szóltak. Ez utóbbi keretein belül a betegségek lelki hátterének kutatását végző pszichoszomatikus orvosok munkájának jelentőségéről és az egynapos sebészet előnyeiről hallhatott a közönség. Jellemzően olyan orvosok vettek részt a rendezvényen, akik különösen fontosnak tartják a gyógyítást, melyre fölesküdtek. Ez abból derült ki, ahogyan a saját témáikról beszéltek.

„Ne várjuk meg, amíg baj lesz” – kérte a közönségét dr. Teleki Attila nőgyógyász-onkológus, aki dr. Gamal-Eldin Mohamed proktológussal egymást követően arról beszélt, hogy nem érdemes előre rettegni a daganatos megbetegedésektől, hiszen a betegség korai felismerése esetén, különösen a megelőző állapotok észlelésekor azok még többnyire hatékonyan gyógyíthatók. Ezért érdemes panasz nélkül is rendszeresen szűrővizsgálatokra járnunk, hogy megadjuk magunknak a gyógyulás esélyét. Egyes szervek (például a méhtest és a petefészkek) vastag falai kezdetben még magukba zárják a daganatot, így eltávolításukkal még jól gyógyítható a baj. Annak érdekében, hogy például a vastagbélrák kisebb eséllyel alakuljon ki, azt tehetjük, hogy sok folyadékot iszunk, rostban gazdag táplálékot fogyasztunk és rendszeresen sportolunk.

„A pszichoszomatika nem úri luxus, hanem óriási felelősség” – a meghívott dr. Spányik András helyett (akit ügyeletbe hívtak el) dr. Dobó Katalin belgyógyász háziorvos beszélt a pszichoszomatikus szemlélet előnyeiről, ami nem azt jelenti, hogy kevesebbet kellene törődni a testtel, és többet a lélekkel, hanem azt, hogy a szomatikus (testi) orvoslást ki kell egészítenie egy pszichológiai háttérfelderítésnek, melynek során feltárják a betegség mentális okait. E különböző területek orvosai egymással konzultálva nem csak a betegséget, hanem magát a beteget igyekeznek meggyógyítani. Ugyanis a vegetatív és az idegrendszer olyannyira összefüggésben állnak egymással, hogy például a tartós stressz az agy-bél tengelyen keresztül bélgyulladást idéz elő.


„Nem tudunk ártani!” – biztatnak bennünket az újraélesztés megtanulására és adott esetben alkalmazására a szakemberek, akik nem lehetnek ott mindig és mindenhol, így nekünk, laikusoknak kell a nem lélegző embertársunkon segítenünk. Dr. Cseke Béla az Uzsoki utcai kórház osztályvezetője átismételte a hallgatósággal a tudnivalókat (30 mellkasnyomás – 2 befúvás), és bemutatta az utcai defibrillátor használatát, ami annyira felhasználóbarát, hogy bekapcsolása után csak azt kell tennünk, amit mond. Az előadás után ki is lehetett próbálni a hallottakat.

Prof. Dr. Borbély Péter, a Dr. Borbély Fogszabályozási Stúdió alapítója és vezető orvosa elmondta, hogy a fogszabályozás gyermekeknél a koponya alakulásával a fogak helyes irányba növekedésének befolyásolása. Ahhoz, hogy később esetleg ne kerüljön sor állkapocs műtétekre, az ideális időpont a fogszabályozás elkezdésére a pubertáskori hirtelen felgyorsuló növekedés ideje, ami lányoknál 11, fiúknál 13 éves kor körül következik be.

„Mozgalmunk célja nem egyszerűen az, hogy a gyerekek ne kapjanak védőoltásokat” – mondta a délutáni, első kerekasztal-beszélgetésen dr. Kürti Katalin gyermekgyógyász, aki a „Kötelező helyett választható” nevű civil szervezet tagja. Ők azt tartják fontosnak, hogy az oltások legyenek biztonságosak, beadásuk szülői beleegyezéssel történjen, akik kapjanak teljes körű tájékoztatást, valamint legyen meg az utánkövetés: az oltás beadása után.   Például, ha a gyermeken bármilyen tünet jelentkezne, azt az illetékesek jelezzék a gyógyszergyárak felé is. Dr. Bourgla Ossamah belgyógyász háziorvos ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy ha az orvostudomány vívmányaival sok fertőző betegséget meg lehet előzni, akkor ezeket az oltásokat használni kell. A beszélgetésben részt vevő szülő, aki mint kiderült ügyvéd is, azért került konfliktusba a hatóságokkal, mert nem adatta be a hepatitisz B elleni oltást gyermekének, mivel korábban már az MMR oltástól rossz állapotba került. Szerinte van már precedens olyan eltitkolt esetre, amikor egy gyermek az oltás következtében elhunyt, de még a statisztikában sem szerepel. Erre érdemben a szintén meghívott, dr. Oroszi Beatrix reagálhatott volna, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató-főorvosa, aki el is vállalta a részvételt, de nem jött el.  Nélküle azonban a vita megrekedt azon a ponton, hogy az oltásokat kritikus szemmel néző felek szerint egy-egy oltás utáni rosszullétet alaposabban kellene kivizsgálni, dr. Bourgla Ossamah véleménye szerint azonban a védőoltások haszna igenis nagyobb, mint a hátránya. A moderátor azzal zárta a beszélgetést, amit kezelőorvosától hallott: az oltások nagyon fontosak, de ez esetben sem mindegy a gyártó, mert ebben is vannak elismert márkák és névtelen termékek, amelyeket ő sem adna be a betegeinek.

egeszsegnap 2017 0326 12„Csak a tökéletes egészséggel elégedjünk meg!” – mondta lelkesen Posta Renáta, fogyókúrás tanácsadó, aki remekül érzi magát a bőrében, amióta paleolit elvek szerint főz és étkezik. Az egészséges táplálkozás témájában a beszélgetőtársak között nem alakultak ki nagy konfliktusok, hiszen például az elhízás káros hatásaival mindegyikük tisztában van, és a tudatosan megválasztott, mértékletes és változatos, rendszer szerinti étkezéseket mindannyian egészségesnek tartják. Gyepes Katalin a gyermeke lisztérzékenysége miatt kezdett foglalkozni a gluténmentes pékáruk készítésével, de hangsúlyozta, hogy azok éppen a sikértartalmat nélkülözik, így másból kell a rostot pótolnia, aki ilyen termékeket fogyaszt teljes kiőrlésű gabonából készültek helyett. Posta Renáta elmesélte, hogy kigyógyult betegségéből (epehólyag gyulladás) és túlsúlyától is megszabadult, amióta a paleolit módszert követi. Mint belgyógyász szakorvos, dr. Ábel Tatjána, aki diabetológus is, nem ajánlja a paleolit étrendet egyes krónikus betegségek esetén, mert például a nyírfacukor és a fruktóz nem jó a cukorbetegeknek, és indokolatlanul a laktóz mentes étrendet sem javasolja senkinek, ugyanis a laktóz serkenti a szervezetben a kalcium felszívódást. Dr. Kiss Éva belgyógyász, diabetológus pedig azt javasolta mindenkinek, hogy forduljon táplálkozási szakemberhez, mielőtt a különböző divatirányzatokhoz csatlakozna. Bár abban egyetért Posta Renátával, hogy az adalékanyagok, a tartósítószer az, ami igazán káros az élelmiszerekben.

alternat„Az a fontos, hogy ki mondja, nem az, hogy mit.” A hagyományos és az alternatív módszerek is megosztják az orvostársadalmat. Két doktornő, dr. Kecskés Gabriella belgyógyász, homeopata orvos és dr. File Emília belgyógyász, homeopata orvos képviselte az alternatív, dr. Bourgla Ossamah pedig a hagyományos orvoslást, amelynek ő abszolút híve, semmi mást nem fogad el gyógyításnak. Dr. Kecskés Gabriella mindjárt az elején leszögezte, hogy a homeopátiának tudományosan igazolt módszerei vannak, nem légből kapott kuruzslás, mert műszerekkel mérhető, akárcsak például az elektroszmog. Klinikáján természetesen használja és nem is vitatják annak vívmányait, de míg a hagyományos orvoslás csupán tünetredukcióra szorítkozik, addig a doktornő és munkatársai az okokat igyekeznek feltárni, ami sok esetben (például asztma) különböző mikróbákat jelent. Ha csak rajta múlna, kikötné, hogy csak orvosi egyetemet végzettek válhassanak homeopátiás gyógyítóvá. A csaló kuruzslók ellen véleménye szerint a hatóságoknak kellene fellépni, szigorú ellenőrzéssekkel. Dr. File Emília kevés szóhoz jutott, de azt ő is hangsúlyozta, hogy a hagyományos orvoslásban a szervi gyógyítás kizárólagos, holott létezik energetikai gyógyítás, mert az anyag, energia és információ hármasa az alapja mindennek a világon. Úgy gondolja, hogy a betegségekről kialakított képzeteinket sok esetben szükséges átformálni.

egeszsegnap 2017 0326 19„Ép testben ép lélek” – ahogy már a római költő is megfogalmazta, de ez Tüláy Tepedelen Tímea személyi edző jelmondata is. Az utolsó kerekasztal beszélgetés három tagjában közös az, hogy mindannyiukat saját kellemetlen tapasztalataik vezették rá az egészségesebb életmód kialakítására. Tímea korábban az üzleti élettel együtt járó egészségtelen táplálkozás és életforma miatt kényszerült váltásra, valamint gerincsérveit hozta helyre hátizomerősítéssel. De vallja, a sport önmagában kevés, a megfelelő táplálkozás ugyanolyan lényeges, és ahhoz, hogy egészséges életet éljünk, az elhatározás a legfontosabb. És nagy a felelősség, hiszen mindenki példát mutat valakiknek.

Kálóczi Imre alpolgármester néhány éve került súlyos bélbetegséggel kórházba, mely a hajszolt életmódjának egyenes következménye volt. Ez a válságos állapot kényszerítette szemléletváltásra, azóta sokkal jobban odafigyel az étkezésére és már a hűtőszekrény ajtót is képes rácsukni a kísértést jelentő süteményre esténként.

Szentmártoni Norman musicalszínész elmondta, hogy számára a sport nagyon fontos, és tulajdonképpen az motiválja őt az egészséges táplálkozásra is, mert az elfogyasztott étel jelentősen befolyásolja teljesítményét. Ezt olyannyira komolyan veszi, hogy képes például hajnalban elmenni bevásárolni, ha tudja, hogy foglalkozásából adódóan napközben nem lesz rá ideje, és összekészíti magának kis dobozokba az egész napra való étkezések fogásait.

Az egész napos rendezvény háziasszonya Lukács Szilvia volt, aki remekül ellátta feladatát, pedig korábban csak sporteseményeken szpíkerkedett.  A kerekasztal beszélgetéseket Eller Erzsébet és Kelemen Szilvia moderálta, és bizony egyik témánál sem volt könnyű lezárniuk a vitát.  

Az esemény videó összefoglalója: https://www.youtube.com/watch?v=P8CnU8RACrA&feature=youtu.be

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here