Bővült a vakvezető úthálózatunk

0
454

Újabb szakaszon épült ki decemberben vakvezető sáv a Buláke (Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete) és a budaörsi önkormányzat közötti szoros együttműködés eredményeként – tájékoztatta lapunkat Jenei András, az egyesület alelnöke. Így a közterületeken lévő, úgynevezett taktilis vezetősávok hossza elérte a városban az ezer métert. Ez azt jelenti, hogy minden középület és minden nagyobb kereszteződés akadálymentes a vakok és látássérültek számára.

A taktilis vezetősávokról sokan azt hiszik, hogy egyfajta díszkő a járdán, a buszmegállóknál, a tereken, de nem az, hanem a környezetétől eltérő színű, kontrasztot mutató, körülbelül 30 centiméteres vonal a látássérültek tájékozódását segíti, a domború és homorú felület pedig a bottal közlekedő vakokét. Továbbá a nyomvonalakban a változás bizonyos helyeken például az út szélét vagy a buszmegállókban az első ajtót jelzi.

Újabb szakaszon épült ki decemberben vakvezető sáv a Buláke (Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete) és a budaörsi önkormányzat közötti szoros együttműködés eredményeként – tájékoztatta lapunkat Jenei András, az egyesület alelnöke. Így a közterületeken lévő, úgynevezett taktilis vezetősávok hossza elérte a városban az ezer métert. Ez azt jelenti, hogy minden középület és minden nagyobb kereszteződés akadálymentes a vakok és látássérültek számára. Az új szakasz most a gimnáziumnál lévő buszmegállótól vezet el a Buláke irodahelyiségeihez illetve a Budaörsi Gyógymasszázs Stúdióhoz, a Patkó utca 7-ig. Tavaly év végén ugyanis az addig bérelt ingatlant az egyesületnek (többek között az Omega jótékonysági koncertjének köszönhetően) sikerült megvásárolni. Mivel a város mindig fontosnak tartotta és tartja az itt élő és létező fogyatékosok segítését, a korábbiakhoz hasonlóan azt követően, hogy az egyesület jelezte az igényét, hamarosan megindultak a tárgyalások, egy rehabilitációs mérnök bevonásával és több alternatívát is végigjártak. Fontos volt, hogy mivel az iroda a lakótelepen van, olyan útvonalat találjanak a buszmegállótól, ami nemcsak biztonságos, egyszerű, de nem zavarja az itt közlekedő és parkoló embereket és járműveket sem.

„Köszönjük a városvezetésnek, a kivitelezőknek és az önkéntes munkában segítséget nyújtó mérnöknek, hogy könnyebben juthatunk be a munkahelyünkre – zárta gondolatmenetét Jenesi András. – De azoknak is szeretnék köszöntet mondani, akik, amikor meglátnak minket az új úton haladni, odajönnek és megkérdezik: segíthetek?; és örömmel válaszolhatjuk, hogy: Kedves öntől, de itt nincs rá szükség”.

Korábbi cikkünk: http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/egeszseg/20140903/utat-mutato-savok-a-jardan

A Buláke ajánlata: http://bulake.hu/index.php/intezmenyeknek/akadalymentesites

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here