Megkezdődött az Aramis Sportcsarnok megépítése

0
1314

Az Aramis Sportcsarnok alapkövét tették le ma délelőtt az Illyés Gyula Gimnázium udvarán. Ahhoz, hogy szeptemberben majd a kész épület avatásáról tudósíthassunk, évekkel ezelőtt az Aramis Sportegyesület, a gimnázium és a budaörsi önkormányzat összefogása kellett és kell persze a megépítéséhez a fenntartásához majd a továbbiakban is.

A beruházás 710 milliós nagyságrendű – hangzott el Wittinghoff Tamás polgármester beszédében. (Ebből a kivitelezés összege 695 millió forint – derül ki az eseményen kiosztott sajtóanyagból.) Aminek durván a 70 százalékát fedezi a TAO (a törvény szerint engedélyezett módon a cégek által erre a célra felajánlott társasági adó), és 213 millióval járul hozzá az önkormányzat. „Nem lesz könnyű kigazdálkodni” – mondta a polgármester, a települést idén sújtó, 2,3 milliárd forintos extra állami elvonásra utalva. „Éppen a költségvetés tervezéséről jöttünk ki erre az ünnepségre, és 20 milliárd forintnyi fejlesztési igény van előttünk, amit rangsorolni kell.”alapkő wt

A polgármester hangsúlyozta, hogy Budaörs egyre több sportágban és egyesület által lehet büszke a versenyzőink eredményeire, és ezek között az egyik legrégebbi az Aramis, ami az 1970-es években alakult és húsz éve vesz részt az élsportban. „Amikor elkészült a Hársfa utcában az uszoda és sportcsarnok, azt gondoltuk, hogy egy nagy lépést tettünk meg és már szinte minden sportolási lehetőség feltételeit megteremtettük. De a fejlődés új igényeket támasztott, illetve az állam által a mindennapos testnevelés bevezetésekor úgy gondoltuk, hogy tornaórákon a lépcsőházban futás helyett mi inkább igyekszünk biztosítani a megfelelő körülményeket, elsősorban az oktatási intézményekhez integrálva. Ez az új intézmény napközben, oktatási időben a testnevelési óráknak és a diáksportnak ad helyet, délután pedig a futsal versenyzőié, és a hétvégén nagyobb versenyeket is lehet majd itt rendezni.” Végül Wittinghoff Tamás köszönetet mondott az Aramis SE-nek és az egyesületet alapító Ritter Imrének és mindenkinek, aki a beruházás előkészítésében részt vett.

„Az alapkőletétel az első ünnepség egy projekt életében, ami ünnepség a kivitelezőnek is, hiszen azért lehetünk itt, mert elnyertük a megrendelő bizalmát” – vette át a szót Somogyi István, a Swietelsky Magyarország Kft. területi igazgatója. Cége tavaly két nívódíjat kapott, és bízik benne, hogy ez a budaörsi lehet az újabb.

Ritter Imre, mint projektvezető, az Aramis történetét foglalta össze röviden. Az egyesület „élő legenda”, hiszen 1978-ban egy barátai társaság teremfocizásból nőtte ki magát. Azóta, hogy 1998-ban megnyerték az első magyar teremlabdarúgó bajnokságot, az eredményektől függetlenül, a szemléletük emelte ki az Aramist a többi csapat közül. A legfontosabb ugyanis számukra a saját nevelésű fiataloknak a lehetőségek megteremtése, összefogva a szintén budaörsi Liver FC-vel és a Budaörsi Diák SE-ve. Nem véletlen tehát, hogy az övék az első futsal sportegyesület, amelyik saját csarnokot kap, és éppen itt az Illyésben. Követhető példaként a ma már európai szinten ismert Nagy Ádámot említette, aki a Bolonyában játszik. Már akkor tudni lehetett róla, hogy a tanulásban és a fociban is érdemes rá odafigyelni, amikor hét éve itt az Illyésben a középiskolai tanulmányait elkezdte. Szeptemberben a csarnokavatón ő is jelen lesz – mondta Ritter Imre. Köszöntője végén pedig a létesítmény majdani használóinak jó egészséget, erőt, örömet és sikert kívánt, és német nemzetiségi parlamenti szószólóhoz méltóan, nem csak magyarul, hanem németül is.

alapkő ritteralapkő futsall vezető„Nem tudok az előttem szólóhoz többet hozzátenni, minthogy szívből köszönöm mindenkinek, aki a beruházás előkészítésében részt vett – lépett a mikrofonhoz Soós Ferenc az Aramis SE elnöke, megígérve, hogy folytatni fogják azt a munkát, amit húsz évvel ezelőtt elkezdtek.

„Máris nagy siker a sportcsarnok építése, hiszen még a kakasülőn is diákok figyelnek bennünket” – tréfálkozott Árendás Péter, az Illyés igazgatója. A budaörsi gimnázium 1964-ben a Rózsa utcában jött létre, majd átmenetileg a lakótelepre költözött és onnan 28. éve ide, a jelenlegi épületébe. „Mindent elkövettünk, hogy az iskolánk itt épüljön fel a hegyek aljában. Amikor átjöttünk 300 diákunk volt, ma 630, és bár 18 új tanteremmel bővültünk, a közösségi tereket kinőttük, ezért ez a sportcsarnok sokat segít rajtunk, mint egy falat kenyér, úgy kellett” – jelentette ki az igazgató. Majd komoly versengést vagy „csak” felhőtlen programot kívánt a diákoknak az új létesítményben.alapkő árendás

A kívánságlistát a diákolimpiákon is további érmekkel egészítette ki az utolsó felszólaló, Egri Gyula, mint a Pest Megyei Diák Sportszövetség elnöke, aki húsz évvel ezelőtt a futsal egyik edzője volt, jelenleg a BDSE atlétikai edzője, illetve testnevelést tanít „Pest megye legeredményesebb középiskolájában”, tehát az Illyésben.

alapkő tartalmaalapkő munkásalapkő munkálatok(Az alapkőbe helyezett kapszula a város, az egyesület és a gimnázium zászlaján és relikviáin kívül egy 2016. decemberi Budaörsi Naplót is tartalmaz.)

A sportcsarnokot úgy tervezték, hogy alkalmas legyen futsal, kézilabda, röplabda, kosárlabda mérkőzések rendezésére, hazai és nemzetközi szinten egyaránt, hiszen mind a négy sportág előírásainak megfelel – derül még ki a sajtóanyagból. Kiépítik a televíziós közvetítések lehetőségét is. A küzdőtér parketta borításának köszönhetően pedig különböző kulturális rendezvényeknek, társadalmi eseményeknek is helyet adhat.

A csarnok játéktere 20×40 méteres lesz, az épület hasznos alapterülete – kiszolgáló létesítményekkel együtt – több mint kétezer négyzetméter. Belmagassága 10 méteres, lelátója 200 ülőhellyel és 50 állóhellyel rendelkezik majd.

A sportcsarnok megoldja tehát az Illyés Gyula Gimnázium iskolai testnevelési problémáját, emellett ideális feltételeket biztosít a diáksport, a budaörsi egyesületi utánpótlás, az Aramis futsal felnőtt és utánpótlás, valamint az MLSZ futsal utánpótlás válogatottak edzéseihez. A beruházás hozzájárul, hogy a budaörsi gyermekek részére a téli időszakban is ideális sportolási lehetőséget biztosítson a város.

Az új csarnok megnöveli az Budaörsi Városi Uszoda és Sportcsarnok lehetőségeit is, hiszen a jövőben olyan rendezvényeket is befogadhat majd Budaörs, amelyeknél fontos, hogy egyszerre több helyszínen is folyjanak a mérkőzések.

Az Aramis Futsal Sportcsarnok beruházás bruttó kivitelezési összege tehát 695 millió Ft, melynek 70%-át, 482 millió Ft-ot az Aramis SE biztosít TAO támogatásból, 30%-át, 213 millió Ft-ot, Budaörs Város Önkormányzata nyújt a projekt megvalósulásához vissza nem térítendő támogatásként, az Aramis Sport Egyesület részére.futsallcsoportkép