Iskolakertek és fák (A Föld Napja Alapítvány programja – 8. rész)

0
510

Újabb veteményes- és fűszerkerttel, fák ültetésével ünnepli városunk a Föld napját, április 22-re már földbe kerülnek a facsemeték és zöldellnek a palánták az iskolakertekben, a májusi Budaörs Fesztiválon pedig a diákokkal együtt személyesen is bemutatjuk díjnyertes környezeti programunkat. Keressék Önök is az alapítvány sátrát!  (Szerzőnk a Föld Napja Alapítvány vezetője.)

A Föld Napja Alapítvány Együtt az ifjúságért című budaörsi környezeti programjának részeként áprilisban diákokkal, pedagógusokkal, szülőkkel, helyi civilekkel, önkormányzattal, sok segítővel összefogva munkálkodunk azért, hogy hasznossá zöldüljenek az iskolai füves területek, és árnyat adó lombos fák enyhítsék a nyári meleget.

Áprilisban a gimnázium lassan termőre forduló vegyszermentes veteményeskertje után az 1. Számú Általános Iskolában kerülnek magaságyásokba palánták, sőt árnyékoló pergola védi majd a kerti padokat, asztalokat, hogy a diákok kint a szabadban szerezzenek gyakorlati ismereteket környezet- és egyéb tanórákon a természetről. Cserjéket is telepítünk közösen, az iskolaudvar feltöltött rézsűit könnyen szaporítható talajtakarókkal védjük az eróziótól. Az udvar közepén a napfényes, száraz földszigetet pedig levendula- és fűszernövényekkel takarjuk, hogy kevesebb vízzel is fenntarthatóan zöldellő legyen. A tanulók sok hasznos gyakorlati tudásra tesznek szert, megtanulnak cserjét ültetni, szaporítani, veteményeshez palántázni, ültetni, gyomlálni, azt, hogy mikor lehet a termést leszedni, hogyan érdemes hasznosítani.

Az Illyés Gyula Gimnázium veteményesében már sorjáznak a márciusban vetett korai borsók, a retek és hagyma, és a saját nevelésű paradicsom-, paprika-, padlizsánpalánták is kiültetésre várnak. A gimnázium kertje levendula- és fűszerkerttel, komposztálóval és esővízgyűjtővel bővül áprilisban.

Már virul a Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola régebben telepített bio veteményese, virágoskertje, ott már van komposztáló, esővízgyűjtő is a pedagógusok, diákok, szülők összefogásával.

Fákkal is zöldül Budaörs a Föld napján, hiszen április 20-án, csütörtökön 10 órakor a Hosszúréti-patak kamaraerdei partján ültet 7 ezüsthársat a Budaörsi Gazdakör, a Föld Napja Alapítvány pedig ugyanaz nap 12 órakor a PostArt udvarán ültet jelképesen egy gömbkőrist a Fákat a Földnek felhívásra, mert a nagy faültetés, ahogy tavaly, idén is majd ősszel veszi kezdetét.

Májusban újabb általános iskolák kapcsolódnak be az alapítvány budaörsi környezeti programjába, és május 6-án és 7-én a diákokkal közösen várjuk az érdeklődő lakosságot a Budaörs Fesztiválon.

Friss hír: a Föld Napja Alapítvány budaörsi környezeti programja elnyerte a Civil Díj 2017 címet Legjobb együttműködés kategóriában, a díjátadó május 2-án lesz Budapesten.

Kvíz

Hány helyi iskolában van már veteményes?

a) egyikben sem

b) három iskolában

c) egy ált. iskolában

d) csak a gimnáziumban

Hány fát ültetnek Budaörsön a Föld napján?

a) most egyet sem, mert az ősz a faültetés ideje

b) ötöt a Budaörsi Gazdakör

c) összesen nyolcat

d) egyet a Föld Napja Alapítvány

(A beküldők azt alapítvány sok-sok hasznos tanácsot tartalmazó könyvét nyerhetik.)

{gallery}vetemenyes{/gallery}

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here