Mi szól a parkban? – Szökőkutak Budaörsön

0
1434

Mi szól a kertben? Mi szól a fákon? / Talán a szél jár juharfaágon, / talán szökőkút szökik ki sorban, / ezer szökőkút, ezer bokorban?” (Nemes Nagy Ágnes: Szökőkút – részlet)

Városunk nagy hangsúlyt fektet arra, hogy szép és élhető környezetet biztosítson az itt lakók számára. A parkok szépen gondozott virágain kívül szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak a budaörsi szökőkutak is, amelyeket e cikkünkben mutatunk be. Bár Nemes Nagy Ágnes fent idézett versében végül kiderül, hogy nem szökőkutak, hanem fülemülék locsognak, városunkban ez is, az is megtalálható, ezért találtam ideillőnek ezt a pár sort.

A budaörsi szökőkutak jellemzően május-júniusban kezdenek működni, és ősszel, az időjárástól függően szeptember-október környékén zárják el őket. „A fürdés mindegyik létesítménynél tilos, a víz pedig fogyasztásra alkalmatlan a benne lévő, algásodást gátló vegyszerek miatt.” – emelte ki lapunknak a BTG munkatársa, Melegh Gábor munkavédelmi és műszaki előadó.

Városunk legnagyobb szökőkútja a lakótelep közepén, a Patkó utca 7. és a Lévai utca 29. színes tömbházai között elnyúló, fákkal körbevett, hosszúkás parkban található. A látványosság két, mintegy öt méteres oldalnagyságú, egymásba épült négyzet formájú medencéből áll, amelyek belső fala apró, kék mozaikkockákkal van kirakva. A medencék között szintkülönbség van, amely játékosságot visz a víz útjába: vastag sugárban tör fel a fenti medencében lévő, egymásra rakott kőlapok tetejéből, és kis vízesésként csobog le a lenti medencébe. A parkra délután árnyékot vetnek a közeli tömbházak, így enyhet ad a nyári forróságban is, amelynek a telep apraja-nagyja egyaránt örül.

 

A következő szökőkút a városháza és a Vackor Óvoda közötti Bibó István téren áll, borítása a városházához hasonlóan mészkőből készült. A medencéje hosszúkás téglalap alakú, benne három vastag vízsugárban tör fel a víz. Ezen a téren nincs pad, és mivel a főút mellett található, célszerű csak jártunkban-keltünkben gyönyörködni benne.

 

A harmadik vizes látványosság a Kötő utca főút felőli bejáratánál lévő kis tér közepén magasodó három hatalmas szikla, amelyeknek a tetején tör fel a víz. A csobogó körül padok és székek állnak, árnyékot adó fák viszont nincsenek, így napsütésben nem alkalmas pihenésre. A terecskét díszcserjék és illatos rózsabokrok határolják, valamint díszgömbök és álló lámpatestek díszítik.

 

A következő városi szökőkút a csendes és nyugodt Kálvária téren található a Kálvária-domb és a Kisfaludy köz ölelésében. A macskaköves téren körben nagy díszgömbök és padok ácsorognak, igazi élmény itt pihenni, mivel csodás kilátás nyílik a dombra. A tér közepén díszburkolattal fedett, mintegy öt méter átmérőjű, kör alakú medence kapott helyet, amelybe három vékonyabb oldalsugárból és egy vastagabb középső vízsugárból csobog a víz. Ezen a különleges hangulatú téren szokták megtartani a Muzsikáló terek című programot, amely a Budaörs Fesztivál egyik legnépszerűbb zenés látványossága.

Az ötödik és egyben utolsó csobogó a város másik végén, a főút mellett lévő Csillag utcai parkban áll. Ezt a látványosságot a geometriai formák uralják: az ötszögletű medencében négyzetes hasábok terpeszkednek. A padok mellett kis fácskák álldogálnak, amelyek nagy forróságban még nem adnak elegendő árnyékot. A park hátsó részén pici játszótér van, amelyet nagyobb, enyhet adó idősebb fák fognak közre.

+ 1

A lakótelepen található egy másik park is az Ifjúság utca családi házai mellett, ahol a kőburkolatból három sorban öt-öt „bütyök” türemkedik ki. Különlegességük, hogy a nyári forróságban vízpárát lövellnek a magasba, nagy vidámságot okozva az ott játszó gyerekeknek. A párajáték környéke díszburkolattal van fedve, körülötte több pad is áll. Az árnyat adó fák messzebb magasodnak, így ez a tér nagy forróságban csak kis ideig élvezhető, célszerű inkább estefelé felkeresni.

Fotók:Petőházi Emese

Fontos tudni, hogy a szökőkutak vize ivásra nem alkalmas, és tilos fürödni a medencékben. A városi parkokat és tereket a BTG (Budaörsi Településgazdálkodási Nonprofit Kft.) munkatársai felügyelik, és a fenntartással kapcsolatos teendőket is ők látják el.  Amennyiben a parkokkal kapcsolatosan problémát észlelnek, azt jelezhetik a 06-23-421-010-es telefonszámon.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here