Filmtett Animációs Workshop

0
783

A Filmtett Animációs Workshopnak május 4-től 7-ig a budaörsi BABtér ad otthont, első alkalommal. A fejlesztő hétvége tapasztalatai alapján a résztvevők forgatókönyveiket majd még egy hétig csiszolgathatják, utána ezekből választják ki a nyári táborhoz a négy-négy legjobbnak ítélt munkát.

A Filmtett Animációs Workshopnak május 4-től 7-ig a budaörsi BABtér ad otthont, az első alkalommal. Ez egy filmes alkotóműhely Magyarországon belüli és határon túli fiatalok számára, melyet a kolozsvári székhelyű Filmtett Egyesület szervez. A megnyitón Vágó Csaba, a polgármesteri kabinet vezetője mondott beszédet, majd Patrovits Tamás, a BABtér (Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér) vezetője szólt néhány szót az egybegyűltekhez, valamint Buzogány Klára, a Filmtett filmes portál (melyet a Filmtett Egyesület működtet) főszerkesztője és Zágoni Bálint, a Filmtett menedzsere.

Az első, nyílt napon előadások voltak. A dramatikus gondolkodás alapjaiba Hegedűs Bálint forgatókönyvíró vezetett be, a Magyar Nemzeti Filmalap Nonprofit Zrt.-től, egyik legismertebb munkájuk a Liza, a rókatündér. Zsáner és hitelesség: a műfajiság esélye az itthoni filmben – erről Bernáth Szilárd rendező, az Illyés Művészeti Szakképző Akadémia tanára beszélt. A Lecsó című animációs filmet elemezte strukturális és karakterszempontból Kolozsi László filmkritikus, forgatókönyvíró. A rövidfilmek készítések menetet a sztoritól a forgatásig Maruszki Balázs forgatókönyvíró, dramaturg, a Magyar Nemzeti Filmalap forgatókönyv-fejlesztő csapatának tagja és Kerékgyártó Yvonne forgatókönyvíró, filmrendező, a filmalap Inkubátor Programjának egyik mentora mutatta be.Vágó Csaba és Patrovits TamásKolozsi LászlóBernáth SzilárdBuzogány Klára

A Filmtett Egyesület 2002 óta minden nyáron szervez egy 70 fős, tíznapos filmes tábort, ahol a résztvevő fiatalok rövid játékfilmeket és animációs filmeket csinálnak. Erre 18-tól 35 éves korig bárki pályázhat, nem feltétel a szakmabeliség. Idén ez a tábor július 17-28-ig lesz, az erdélyi Árkoson.

Négy éve e tábort megelőzi egy előkészítő fázis, a tavaszi forgatókönyvfejlesztő hétvége. E négynapos műhelymunka során a résztvevők szakmailag fejlődhetnek, a filmtervek rendezői kihívásairól Pálfi Györggyel (filmrendező, forgatókönyvíró, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusa), a gyártási kérdésekről pedig Durst György gyártásvezetővel, a  Duna tévé dramaturgiai igazgatójával beszélgethetnek. A fejlesztő hétvége tapasztalatai alapján elkészített forgatókönyveiket még egy hétig csiszolgathatják, és a szakembeerk utána ezekből választják ki a nyári táborhoz a négy-négy legjobbnak ítélt forgatókönyvet rövid játékfilm és animációs film kategóriában, ami alapján a film el is készülhet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here