Vasárnap Anyák Napja: ajándékozzunk könyvet az édesanyáknak!

0
829

Az anyák napja a legtöbb anya életében életre szóló és meghatározó emlék: ahogy gyermekeink elénk állnak a várva várt nagy napon, a kiskezük által elkészített ajándékot szorongatva, és izgulva elszavalják a heteken át tanult verset: egy édesanya számára nincs is ennél meghatóbb. Ez a nap nem elsősorban az ajándékról szól, hanem a köszönetről és a háláról. Ezeket legjobban a virág fejezi ki és életre szóló emléket jelenthet egy jól megválasztott könyv is.

 

Készítsünk a kicsikkel saját kezűleg ajándékot!

Az anyák napjáról való megemlékezés már egészen kicsi kortól bevezethető a család életébe, és az erre való előkészület az apukák feladata, hiszen nekik kell megtanítani gyermekeiket arra, hogy ezen a napon hogyan fejezzék ki szeretetüket az édesanyjuk felé. A legkisebbekkel mindenképpen olyan ajándékot készítsünk, amely róluk szól: ez lehet egy tenyér lenyomatból készített virág, egy ujj- vagy láblenyomat, egy virágba foglalt fénykép, és a sort még hosszan sorolhatnánk, számos kreatív ötletet megvalósíthatunk ezen a napon. Az ötletekért körülnézhetünk az interneten, és haszonnal forgathatjuk a Cser Kiadó gondozásában megjelent Vincze Eszter, Kispál Zsuzsanna által összeállított Anyák napi ajándékok című könyvet. A kiadványban számos olyan ötletet (hűtőmágnesek, képeslapok) találhatunk, amelyet a legkisebb gyermekekkel közösen készíthetünk el fillérekből.

Nagyobbaktól könyvet!

A nagyobb gyermekek már kevésbé vehetők rá, hogy saját kezűleg készítsenek édesanyjuknak ajándékot anyák napjára, persze akadnak kivételek! Számukra jó ötlet lehet, ha könyvet ajándékoznak édesanyjuknak, szerencsére számos megható, kedves kiadvány született már anyák napjára is.

Az egyik ilyen érzelemmel teli kötet Jack Canfield és Mark Victor Hansen tollából született, Megható történetek anyák napjára címmel. A könyv – mint a címe is utal rá – érzelemmel teli történeteket mesél el gyerekszületésről, házasságról, örökbefogadásról, az idősebb korban átélt érzelmekről vagy épp egy számunkra kedves személy elvesztéséről.

Szintén az anyukák számára ajánlható A Mennyi Örömök Klubja (Amy Tan) című könyv, amely megjelenésekor közel egy évig állt a sikerlisták élén. A történet a kínai-japán háború idején kezdődik, ahol a háború borzalmai elől menekülve az édesanyák madzsong klubot alakítanak, ahová heti rendszerességgel összejönnek, elfeledve a bombázásokat és az éhezést. Az egyik édesanya lánya ezt a klubot szervezi újjá San Franciscoban bevándorló barátnőinek, hogy a rendszeres összejövetelekből és az egymással való kapcsolatukból erőt merítve elviseljék a nehézségeket egy idegen országban és kultúrában. A könyv először 1989-ben jelent meg, azóta ezrek és ezrek könnyei hullanak újra és újra a négy kínai család érzelmekben gazdag történetén.

A legtöbb édesanya örömmel éli meg élete talán legnagyobb változását, amikor gyermeke születik és édesanya lesz. Ugyanakkor sok édesanyában merülnek fel kétségek arról, hogy vajon jó édesanyák vagyunk-e, illetve hogy hogyan egyeztethető össze a karrier a családdal úgy, hogy annak egyik fél se lássa a kárát. Ezekkel a dilemmákkal foglalkozik Fülöp Bea: Anyák című riportkötetében, amelyben 17 ismert fiatal anyával beszélget arról, hogy számukra mit jelent édesanyának lenni, és ők hogyan boldogultak azzal a kihívással, hogy egyszerre legyenek jó anyák, ám mégse mondjanak le munkájukról vagy korábbi életükről.

Bármelyik könyvet is válasszuk édesanyánknak, életre szóló élményekkel gazdagítjuk majd őket e könyvek olvasásával. Ám ennek ellenére mindig tartsuk szem előtt: ebben az ünnepben nem az ajándék a legfontosabb, hanem az édesanyánk iránt érzett szeretetünk kimutatása és a vele való kapcsolatunk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here