Boldog anyák napját!

0
217

Magyarországon az anyák napja mindig május első vasárnapjára esik. Tehát az anyák napja 2022-ben május 1-jén van, vagyis egybeesik a munka ünnepével. Más országokban az anyák napját jellemzőn május második vasárnapján tartják. (Az Apák napját június 19., vasárnap tartjuk idén.)

Bár a modern világ 1914-ben, Amerikában kezdte el hivatalosan is ünnepelni egy erre kiválasztott napon az édesanyákat, az anyák napjának megünneplése Európában az ókori Hellaszig nyúlik vissza. Itt Rhea, az istenek anyja és vele együtt az édesanyák tiszteletére tartottak ünnepségeket, és Rómában is hasonló kultusznak örvendett Juno (az etruszk Uni termékenységistennő megfelelője).

A kereszténységben aztán Szűz Mária tiszteletében él tovább ez a hagyomány. Angliában pl. már a 13. században megünnepelték a “Mothering Sunday”-t, az Anyák vasárnapját. Az ünnep eredetileg a húsvéthoz, még inkább az azt megelőző böjthöz kötődött.

Végül az anyák napja mai formájában a 20. század elején jelent meg, amikor az amerikai Anna M. Jarvis hosszú fáradozása sikerrel járt, és 1914. május 10-én megtartották az első hivatalos anyák napját Amerikában. Jarvis tiszta szándéka kissé félrecsúszott, és már maga is megbánta kezdeményezését, amikor látta, hogy az ünnepből egyre inkább üzlet lett.

Egy szép virág, csokoládé vagy sütemény, az egészség jegyében gyümölcskosár, egy szép könyv – mind-mind kedves ajándék lehet, ha szeretettel adjuk az anyáknak, nagymamáknak. Csak az számít, hogy ne feledkezzünk meg róluk!

 

 

 

József Attila: Mama

Már egy hete csak a mamára
gondolok mindíg, meg-megállva.
Nyikorgó kosárral ölében,
ment a padlásra, ment serényen.

Én még őszinte ember voltam,
ordítottam, toporzékoltam.
Hagyja a dagadt ruhát másra.
Engem vigyen föl a padlásra.

Csak ment és teregetett némán,
nem szidott, nem is nézett énrám
s a ruhák fényesen, suhogva,
keringtek, szálltak a magosba.

Nem nyafognék, de most már késő,
most látom, milyen óriás ő –
szürke haja lebben az égen,
kékítőt old az ég vizében.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here