A legjobb kisjátékfilm rendezője az Illyés tanára

0
708

A Magyar Újságírók Szövetségének Film- és Tévékritikusi Szakosztálya február 3-án, pénteken adta át a Magyar Filmkritikusok Díjait. Ami azért hír a Budaörsi Naplóban, mert a legjobb kisjátékfilm (címe: A Fizetős nap) rendezője Bernáth Szilárd az Illyés Gyula Gimnázium magyartanára.

Fotó: Origó – Rendezés közben

„Torokszorítóan izgalmas thriller született egy telepi srácról, aki szembe mert szállni a pénzt magas kamatra osztogató helyi kiskirállyal”  – írta a filmről tavaly az Origó, amikor az „A Fizetős nap”-ot a „Friss hús” fesztiválon bemutatták.  „Szinte a semmiből tűnt elő a 29 éves rendező, mégis az ő nevéhez fűződik a hagyományosan bombaerős felhozatallal jelentkező fesztivál egyik legjobb rövidfilmje. (…) Nem tapicskol a nyomorban, nem volt olyan érzésünk, hogy egy budapesti kávézóban ülve képzelték el Bernáthék, milyen lehet egy cigánytelepen élni. Helyette rokonszenves visszafogottsággal, hiteles hangot megütve, a thrillerek feszültségfokozó elemeit felhasználva mesél az eladósodott emberek kiszolgáltatottságáról.”

Lapunk a díjátadó után kérte meg Bernáth Szilárdot, meséljen egy-két mondatot arról, milyen érzés volt a szakújságírók által megszavazott díjat átvenni: „Minden film elkészítése nehéz ügy, ez nem is kérdés. A Fizetős nap azonban különösen nagy vállalkozás volt a tabunak számító témája és az igen szűk anyagi lehetőségek miatt. Nagyon sokan hittek ebben a projektben, és dolgoztak érte hosszú hónapokon keresztül lényegében lelkesedésből. Többször úgy tűnt, hogy az előbb említettek miatt a film el sem fog készülni, de végül sikerül átvinni mindenen. Épp ezek miatt fontos állomás ez a díj a film életében, megtisztelő elismerés, ez tagadhatatlan. Persze a díjaknak akkor van valós haszna, ha segít a továbblépésben is. Meglátjuk.”

S a következő magyar órán beszélget-e majd a diákokkal a filmről? – faggattuk tovább. „Túl vagyunk rajta, a végzős osztályomnak megmutattam a filmet, s beszélgettünk is róla. Nagyon jó élmény volt”.

A filmet a szerző bemutatná valamelyik budaörsi filmklubban is, hiszen mint kérdésünkre válaszolta: „Ha kapunk meghívást, szívesen levetítjük, ez természetes.” S bár ősszel rövidebb ideig elérhető volt online, a fesztiváloztatás ideje alatt nem lehet nyilvános, de ha véget ér a szezon, biztosan elérhetővé teszik majd ingyenesen újra – tette hozzá.díj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here