„Budaörs nem egy büszke liberális sziget a magyar ugar közepén!”: Évértékelés Fidesz-módra

0
1115

A budaörsi Fidesz évértékelő rendezvényt szervezett 2017. február 1-jén este 7 órai kezdettel a Jókai Mór Művelődési Központban. A beszédet Nagy Sándor András, a budaörsi Fidesz elnöke tartotta. Ennyi még biztos, hogy tényközlés. A többi?

A rendkívül mostoha időjárás ellenére megközelítőleg száz fő jelent meg a színházteremben szerda este a Fidesz  helyi elnökének, Nagy Sándor Andrásnak a hívására a művelődési házban.
Löfler Dávid, helyi önkormányzati képviselő, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője köszöntötte az egybegyűlteket, és arra hívta fel a figyelmüket, hogy megújult a budaörsi Fidesz honlapja, illetve a képviselőtestület munkájáról a saját blogjában tájékoztatja a lakosságot. Majd Éhn Józsefnek, a Budaörsi Polgári Körök veteránjának a kiáltványával folytatódott a budaörsi Fidesz immáron második alkalommal megrendezett évértékelője. Éhn nem vissza, hanem előre tekintve buzdított olyan polgári kerekasztal összehívására, melyben a képviselők és civil szervezetek hatékonyan működhetnek együtt a jelenlegi városvezetés leváltásának érdekében, mely a budaörsi Fidesz egyik fő célkitűzése a jövőre vonatkozóan. „A közérdeket, emberi tisztességet legyenek képesek önös érdekeik elé helyezni” – vázolta az általa ideálisnak gondolt városvezetőségi tagok jellemét az idős aktivista.
Ezután vette át a szót Nagy Sándor András, akinek beszédét a legjobb indulattal is csak erős eufemizmussal nevezhetjük évértékelésnek, még kevésbé a Fidesz munkája taglalásának.

A tavalyihoz hasonlóan, az idei évértékelő beszédet is három részre lehet tagolni, amelyek közül az első Budaörs polgármesterének bírálása, a második a Budaörs Fejlődéséért Egyesület tagjainak kritizálása, a harmadik pedig az önkormányzat munkájának értékelése. A ziláltan felépített érvrendszernek tűnő felsorolás a változtatás szükségességét volt hivatott alátámasztani, de a változtatás mibenlétét is csak olyan homályosan körvonalazott általánosságokkal magyarázta, mint például: „Nyugodt, tárgyalóképes városvezetőre van szükség, aki eredményt is hoz, nem csak hírnevet. A városvezetést úgy kéne csinálni, hogy Budaörsnek haszna legyen belőle.” A szolidaritási adó és az oktatás központosítása kapcsán a jövőre vonatkozó tanácsa költséges pereskedés helyett: „Meg kell tanulnia Budaörsnek konstruktívan tárgyalni az állammal”. Nagy Sándor András megemlítette, hogy Wittinghoff Tamás polgármester tagja az Új Magyar Köztársaság civil szervezetnek, mely szemben áll a jelenlegi kormány álláspontjával, ezért ezt ő tisztességtelennek tartja. Továbbá Budaörs polgármesterének tulajdonítja azt az állítást is, hogy a Fidesz árt Budaörsnek, amit azzal az indokkal cáfolt, hogy a munkanélküliség aránya akkor a legkisebb, valamint a kereskedelem forgalma legnagyobb, amikor a Fidesz kormányozza az országot, mert a helyi iparűzési adó révén ilyenkor nő Budaörs város bevétele. A helyi Fidesz elnöke szerint ebből következik, hogy „a Fidesz akkor árt Budaörsnek, ha nincs hatalmon.”

A Budaörs Fejlődéséért Egyesület bírálása során Nagy Sándor András újra felelevenítette dr. Bakó Krisztina nem túl szerencsés megjegyzését a honfoglalásról, amelyet a migránskérdéssel állított párhuzamba. Továbbá a betelepítési kvótáról szóló szavazás körüli állásfoglalás hiányát is felrótta az egyesületnek.

Már-már rágalmazással ért fel az a Gegesy Ferenctől, Ferencváros volt polgármesterétől származó idézet, amellyel az összes önkormányzatot, így a budaörsit is egy kalap alá kívánta venni, mely szerint „a korrupció minden önkormányzatot átsző.” Ezt azzal indokolta, hogy a városvezetőség nem kívánja maga üzemeltetni az egészségházat, hanem azt magáncégeknek adja ki, és mindazért, ami e cégeken belül történik, közvetve az önkormányzat a felelős.

A beszéd fő vezérfonala tehát a városvezetőség lejáratása mentén haladt, nem csak a 2016-os évet tekintvén, hanem az elmúlt 25 évet felölelően az infrastruktúra állapotától kezdve a por- és zajszennyezettségig bezárólag.

Végül, záró gondolatként a régi, szőlő- majd gyümölcstermesztő elődeinket hozta fel követendő példának, ami a becsületes, kitartó munkát illeti. Majd talányosan arra buzdította az egybegyűlteket, törjék meg a hallgatás falát és terjesszék a városban: Budaörsnek változásra van szüksége, hogy olyan hely legyen, ahol „…a bőség kosarából / Mindenki egyformán vehet,” ahol „a jognak asztalánál / Mind egyaránt foglal helyet” – idézte kissé átformálva Petőfi verséből.

***
Tisztelt olvasó! A Budaörsi Napló megbízásából újságíró hallgatóként ennyire jutottam a tudósítással, és nem tudom, jól teljesítettem-e a feladatot. Vajon nagyon elmentem bíráló irányba, vagy ez még tényközlés, ahogy tanultuk? Bővebben kellett volna, hogy felsoroljam, amiket a helyi elnök mondott, hogy például rossz a közbiztonság, mert „nincs még egy olyan város, ahol annyi gyújtogatás történt, mint Budaörsön” , holott tudjuk, hogy egy valaki volt, aki csinálta? Én inkább most feladom, és kíváncsian várom, hogy mit tanulunk majd a véleményközlő műfajokról.
(Borhegyi Éva)

DSC 0048

 

Szubjektíven a fideszes évértékelőről

Kedves Sándor! Ez most komoly? Miután négyszemközt – na jó, hatszemközt, mert éppen beszélgettél valakivel a Nagy Évértékelő Beszéd után – megmondtam őszintén, itt sem írok mást: ennél azért többet vártam tőled. Legalább egyetlen IGAZ mondatot. Legalább egyetlen olyan ADATOT, TÉNYT, amit nem lehet kapásból cáfolni. Legalább egy-két valóban helyi dolgot, a helyén kezelve. De ahogy a britek uniós kilépésétől és az amerikai elnök Trump megválasztásától a „magyar gazdaság fejlődik” plakátszövegen át eljutottál oda, hogy Budaörsön a Budaörs Fejlődéséért Egyesület a migránsok gyűjtőhelye? Ez egészen elképesztő. Ahogy az is, hogy: miként lehetsz képes Budaörs valóban igen komoly gondjait – a 2,3 milliárd forint állami elvonását-„ellopását” az éves költségvetésből és az oktatási intézményeinknek egy olyan tankerületbe való beerőszakolását, ahol 54 iskolára jut alig több pénz, mint amennyit eddig Budaörs költött a saját négy iskolájára –, tehát hogy lehetsz képes ezeket ennyire nem komolyan venni?!
Szerinted Budaörsön változtatás kell, hogy ne egy sziget legyen, hanem szerves része ennek a szerinted csodálatos ütemben fejlődő országnak. („Budaörs nem egy büszke liberális sziget a magyar ugar közepén!”) Sőt, azt is megkockáztattad, hogy nem csak szerinted, hanem a budaörsiek többsége így gondolja. Te tényleg nem beszélgetsz a gyerekeid iskolájában, óvodájában, a városi kulturális és sport rendezvényeken, egyéb helyeken az emberekkel? Akár a veled azonos politikai pártállásúakkal sem? Te tényleg elhiszel akárcsak egyetlen mondatot is abból, amit ezen az estén közönség és a sajtó, a televíziók kamerái előtt elmondtál?!
Tisztelt olvasóink! Egy normális tudósítás helyett fakadtak ki belőlem a fenti, erősen szubjektív mondatok. Ez az írás tehát már nem is akar tudósításnak látszani, ez egy vélemény, nevezetesen az enyém. Szerintem Nagy Sándor András, a budaörsi Fidesz helyi elnöke hazug, sorról sorra cáfolható, ráadásul igen zavaros évértékelőt tartott szerda este a művelődési házban. Előbb a hallgatóság érzelmeire próbált hatni, majd néhány adattal és ténynek tűnő (sajnos, mint írtam: hazug) állítással igyekezett alátámasztani a mondanivalóját. S a végén újra az érzelmek, a patetikus zárás következett. De ez az egész nem jól sikerült. Nagyon nem jól sikerült. Wittinghoff Tamás liberális világnézetének a kiforgatása édeskevés a polgármester karaktergyilkolásához. Komoly oknyomozás és tényfeltáró munka nélkül a budaörsi polgármestert ma, Magyarországon korrupcióval vádolni a „mészároslőrincek” oldaláról, hát ez több mint röhej. (Az oknyomozást amúgy elég könnyű lett volna elkezdeni, hiszen a város honlapján minden egyes pénzmozgással járó önkormányzati szerződés megtalálható, mert nyilvános.) Nem folytatom. Ennyi.

(Eller Erzsébet)

A teljes beszédet hamarosan itt olvashatják, amint azt megkapjuk. (Bár valószínűleg hamarabb elérik a megújult budaörsi Fidesz honlapon.)

Az eseményről készült videó: http://fideszbudaors.hu/sikeres-volt-a-budaorsi-evertekelo-video/

Fotók:PE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here