Erről (is) írtunk 2022-ben – második félév

0
348

Ez a rövid áttekintés a 2022-ben megjelent cikkeinkről erősen szubjektív és véletlenszerű, de az év vége mindig jó alkalom egy kis visszatekintésre, összefoglalóra. A Budaörsi Napló ebben az évben a 31. évfolyamában jár, és ez idő alatt a szerkesztési szempontok között egy biztosan nem változott: szinte kizárólag a budaörsi eseményekkel foglalkozunk, illetve ha országos témáról írunk, akkor arról helyi (szak)embereket kérdezünk. Ez idén is így volt.

Július

Budaörsiek ötleteit is várják a légszennyezés csökkentésére.

„Unalmas” – mondják még mindig nagyon sokan, ha a klímavédelemről hallanak, az aktivistákat pedig kifigurázzák. Pedig…, és folytassák önök s mondatot! A budaörsi önkormányzat ugyanis egy nemzetközi kampány részeként arra kéri az itt élőket, hogy “A Lélegző Budapest” projekt keretében mondják el, írják le az ötleteiket, hogyan lehetne csökkenteni a légszennyezést, amelyeket majd szakemberek dolgoznak fel és remélhetően tettek lesznek belőlük. Legyünk hatással a politikai döntéshozókra, környezetvédelmi témában!

https://budaorsinaplo.hu/budaorsiek-otleteit-is-varjak-a-legszennyezes-csokkentesere/

Török István lett újra Kamaraerdő önkormányzati képviselője

Az előzetes eredmények szerint 317 szavazatot (55,52 százalékot) kapott a mai időközi kamaraerdei önkormányzati választáson Török István, aki a Kamaraerdőért Érdekvédelmi Egyesület színeiben indult, 246-ot Hajdu László a Budaörs Fejlődéséért Egyesület  („a polgármester csapata”) jelöltje, és 8 szavazatot dr. Bogó Dániel a Gattyán-féle MEMO jelöltje. Az arra jogosultak 25,56 százaléka vett részt a szavazáson.

https://budaorsinaplo.hu/torok-istvan-lett-kamaraerdo-uj-onkormanyzati-kepviseloje/

Régi/új szolgáltatások a Telekuckóban

A Templom téri Telekuckóban RenoPont néven indul az energetikai tanácsadás, aminek a hátterét a képviselő-testület június 22-i ülésén hozott döntés jelenti. Cikkükben erről is említést teszünk, de az új lehetőség alkalmat adott arra is, hogy áttekintsük az itt elérhető informatikához kapcsolódó szolgáltatásokat is. Szerzőnk a Telekuckó vezetője.

Budaörs Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2005-ben az országban elsőként alkotott rendeletet a digitális esélyegyenlőséget biztosító támogatásokról.

Régi/új szolgáltatások a Telekuckóban

Augusztus

Egy háromgyerekes, budaörsi anyuka kifakadása a KATA megszüntetése és a hirtelen rezsinövekedés miatt

„Nem azért akarok dolgozni, hogy a vajas kenyeret meg tudjam kenni, hanem azért, hogy önfeledten bringázni tudjam tanítani a gyerekeimet” – írta ki közösségi oldalára tegnap, azaz 2022. július 15-én a budaörsi Fehér Szonja Edina. Igen, a kormány által pár napja bejelentett kisvállalkozói adó egyik napról a másikra történő kivéreztetéséről van szó, és persze a „rezsicsökkentés megtartása” helyett a háztartási energiaárak többszörösére való növeléséről. Nagyon jó lenne, ha cikkünket politikai pártszimpátiától függetlenül olvasná el mindenki, és úgy tenné hozzá a saját történetét!

https://budaorsinaplo.hu/egy-haromgyerekes-budaorsi-anyuka-kifakadasa-a-kata-es-a-hirtelen-rezsinovekedes-miatt/

Egy ifjú tudós Kamaraerdőről: Stefán Kornél

Az ifjú tudósok versenyen való részvétele hívta fel a laikus közönség figyelmét Stefán Kornélra, azonban szakmailag korántsem ez a legrangosabb verseny, amin a fiatalember indult, és nem is ebben érte el legnagyobb sikereit. Kornéllal készült interjúnkból kiderül, milyen út vezet a budaörsi Herman iskolából a Szegedi Tudományegyetemre, és hogy végeredményben az ember akkor lehet tartósan jó abban, amivel foglalkozik, ha az a szenvedélye is egyben.

https://budaorsinaplo.hu/egy-ifju-tudos-kamaraerdorol-stefan-kornel/

Budaörsi rendőrkapitány: „Minden bejelentésre a lehető legrövidebb időn belül reagálunk”

A rablások és betörések helyébe az úgynevezett „intellektuális” csalások léptek – mondta a Budaörsi Naplónak adott interjúban dr. Öveges Kristóf r. ezredes, aki  két éve Budaörs rendőrkapitánya.

A budaörsiek általános érzete az, hogy nálunk jobb a közbiztonság, mint az ország sok más településén vagy akár a szomszédos Budapest egyes részein, de amikor valakihez éppen betörnek vagy ellopják a táskáját egy áruházban, akkor könnyen általánosít, hogy romlik a helyzet. Mi az igazság?

– Általában tíz évet érdemes megnézni, ha képet szeretnénk kapni a közbiztonság alakulásáról, és Budaörsön 2002-ben még 1800 bűncselekményről volt tudomásunk, ami 2021-re 470-re csökkent. Ez a jelentős javulás persze több tényezőnek együtt köszönhető, de a jól átgondolt rendőri tevékenység az egyik. A másik pedig a technikai eszközök fejlődése, például a térfigyelő kamerák elterjedése. Budaörsön az önkormányzattal közösen építettük ki ennek a rendszerét, és bővítjük tovább, most Kamaraerdőben.

https://budaorsinaplo.hu/budaorsi-rendorkapitany-minden-bejelentesre-a-leheto-legrovidebb-idon-belul-reagalunk/

Tenisz: Udvardy Luca világelső szeretne lenni

A Budaörsi Sport Club tenisz szakosztályának játékosa, Udvardy Luca tartott sajtótájékoztatót, melyen beszámolt a wimbledoni élményeiről (döntőbbe jutott junior kategóriában) beszélt a jövőbeli terveiről és ünnepélyes keretek között köszönetet mondott szüleinek, edzőjének és támogatóinak, akik segítségéve eddigi sikereit elérte. Ő és nővére Panna bár nem Budaörsön élnek, itt (is) készülnek a nemzetközi versenyeikre.

Tenisz: Udvardy Luca világelső szeretne lenni

Szeptember

A Budaörsi Olvasókör vendége volt Wittinghoff Tamás polgármester

A PostART szalonjában Wittinghoff Tamással, Budaörs polgármesterével beszélgetett az Olvasókör vezetője, Tóth Zoltán. Elsősorban az önkormányzatiság helyzetéről volt szó, de érintettek egyéb, a város életében nagy szerepet játszó területet is, például az egészségügyi központ működését és a lőtér ügyét, illetve az Olvasókör tagjai a jövőre vonatkozó kérdéseket is tettek fel.

A Budaörsi Olvasókör minden hónap második szerdáján beszélgető estet tart, ahova egy írót vagy más közéleti személyiséget hív meg.

https://budaorsinaplo.hu/a-budaorsi-olvasokor-vendege-volt-wittinghoff-tamas-polgarmester/

A világhírű budaörsi őszibarack – 1930-as évek

Az ősz a betakarítás, a szüret szezonja. Ha szüret, akkor automatikusan legtöbbünk a szőlőre asszociál, azonban más csonthéjas gyümölcsöt is ekkor gyűjtenek be. Jelen esetben az egykor Magyarországon kívül is ismert és kedvelt budaörsi (Wudersch) őszibarackról szól írásunk.

Magyarországon az 1880-as években indult meg intenzíven az őszibarack termelése. A kertészeti tanintézetté váló budai vincellériskola tette meg az első úttörő jelentőségű lépéseket, hogy meghonosítsa e gyümölcsöt hazánkban. Franciaországból, Angliából és Amerikából hozatták be az első hajtásokat, hogy aztán a Gellért-hegyen, a Sas-hegyen, Nagytétényben Érden és Sasadon kiteljesedjen a magyar őszibarack termelés. Ehhez csatlakozott Budaörs is, hogy aztán szezonban heti 20 vagon gyümölcsöt szállítsanak Angliába.

A világhírű budaörsi őszibarack – 1930-as évek

Október

Egyszerre többféle jogcímen kaphatunk önkormányzati támogatást

Már 30 százalékkal többen kérnek támogatást, mint előtte, és ennyi október elején, amikor Kövesdi Gabriella szociális és egészségügyi irodavezetővel az alábbi interjút készítettük, de ez a szám várhatóan nőni fog. Budaörsön 22-féle jogcímen lehet önkormányzati támogatást igényelni és a képviselő-testület a szeptemberi ülésén változtatott a feltételeken. Mi indokolta a szociális ellátások jogosultságához meghatározott jövedelemhatár és az adható összegnek is a megemelését? – erre is választ kaptunk.

https://budaorsinaplo.hu/egyszerre-tobbfele-jogcimen-kaphatunk-onkormanyzati-tamogatast/

„Itt vagyunk!” – a budaörsi pedagógusok kora délutáni demonstrációja

Elég sokan gyűltek össze a meghirdetett fél háromra a városháza előtt arra a demonstrációra, amit az oktatás tarthatatlan helyzete miatt szerveztek a budaörsi pedagógusok. Tollner József matematika tanár, és ahogy magát bemutatta, az esemény fő szervezője, sorban meg is kérte a jelenlévőket, hogy jó hangosan válaszoljanak neki egy „itt vagyunkkal”, így kiderült, hogy vannak köztünk tanárok, óvónők, diákok, szülők, szimpatizánsok, nők és férfiak és – ők majdnem kimaradtak – a szakszolgálatok munkatársai. A megjelent polgármester és a vele egy politikai csoportba tartozó helyi képviselők a szimpatizánsoknál jelentkeztek. (A demonstrációkat és sztrájkokat Budaörsön elsőként egy a követeléseket tisztázó oktatási kerekasztal-beszélgetés is kísérte novemberben. https://budaorsinaplo.hu/budaorson-megkezdodott-az-oktatasi-dialogus/)

„Itt vagyunk!” – a budaörsi pedagógusok kora délutáni demonstrációja

 

Véget ért a 10. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál …

…melyet október 5–8. között rendeztek meg Budaörsön. Idén négy díjat is elhozott az észt Sander Joon, a legnépszerűbb és legígéretesebb magyar alkotók pedig a MOME-ról kerültek ki. Idén 31 díjat osztottak ki. Közel 250 filmet láthatott a közönség, melyről nemcsak a szakmai zsűri, hanem a közönség is szavazhatott.

Véget ért a 10. Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál

November

Jól debütált a közmeghallgatás új rendszere

Hat témacsoportot állított össze az önkormányzati hivatal a november 9-i közmeghallgatásra az előzetesen beadott kérdések alapján, illetve a hatodik az egyebek lett volna, ám e témában végül senki nem kért szót. A 17 órakor kezdődő, szünet nélküli lakossági fórum így – a korábbi évek gyakorlatával ellentétben – alig két és fél óra múlva, 19 óra 20 perckor véget is ért, az új felszólalási rendszernek köszönhetően pedig sokféle téma került terítékre.

Jól debütált a közmeghallgatás új rendszere tegnap

Ünnepélyes keretek között átadták ma a Patkó utcai játszóteret…

…, amit nyár közepén kezdtek el felújítani a 2-14 éves korosztály számára. Wittinghoff Tamás polgármesteren kívül az eseményen jelen volt néhány önkormányzati képviselő és Lőrincz Mihály, a műszaki ügyosztály vezetője, a kivitelező, Kobold’”2003 Növénytermesztő és Parképítő Kft. képviseletében Drégelyvári Bianka és Czaga Kálmán, a műszaki ellenőrzést végző ARKkitehti Építész és Mérnökiroda Kft. képviseletében Sipos Gergely ügyvezető és sok-sok gyerek, óvó nénikkel, illetve szüleikkel.

https://budaorsinaplo.hu/atadtak-ma-a-patko-utcai-jatszoteret/

17 éves a BULÁKE – kiállítás nyílt a segítő egyesületről

“Csak a közösség ereje az, ami értelmet tud adni az emberek életének” – fogalmazott Nyikes Fatime, a BULÁKE elnöke beszédében. A 17 éve működő Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete sokrétű munkáját mutatta be a kiállítás, ami október 14-én nyílt a városháza aulájában. Az egyesület a rehabilitáció mellett segítséget nyújt tagjainak a szociális ellátásban, de szabadidős programokat is szervez számukra. Ezen kívül masszázs, gyógymasszázs szolgáltatásuk munkalehetőséget nyújt látássérült masszőröknek.

https://budaorsinaplo.hu/17-eve-bulake-kiallitas-nyilt-a-segito-egyesuletrol/

30 éve gyárt dobozokat Budaörsön a Tetra Pak

A Tetra Pak volt az első nemzetközi cég, amelyik Budaörsre hozta magyarországi központját. A budaörsi gyár idén ünnepli működésének 30. évfordulóját. Október 25-én ebből az alkalomból a vállalat ünnepséget rendezett, ahol egyúttal felavatták a gyár új nyomdagépét.

https://budaorsinaplo.hu/30-eve-gyart-dobozokat-budaorson-a-tetra-pak/

Mit finanszíroz az állam, mit kell a betegnek?

A járóbeteg-ellátásban továbbra is átlagfinanszírozás van érvényben – közölte
kérdéseinkre válaszolva a Budaörsi Egészségügyi Központ. – Ennek értelmében a szakellátóhelyek nem teljesítményarányos, hanem a járványt megelőző hónapok alapján számolt átlagfinanszírozásban részesülnek a társadalombiztosítástól. Szerencsére az intézmény a bázisidőszakban is a teljes kapacitás környékén működött, és ez a helyzet ma is. (Teljes kapacitás alatt azt a havi óraszámot kell érteni, amire az intézménynek engedélye van a NEAK-tól – ez a sokat emlegetett teljesítményvolumen-korlát.)

https://budaorsinaplo.hu/a-budaorsi-egeszsegugy-helyzeterol/

Hogyan találj társat…? 15. befejező rész

“Általában az tud jól működő társkapcsolatot kialakítani, aki egyébként egyedül is viszonylag jól érzi magát, aki nem menekül egy új társkapcsolatba”. Továbbá: “egy jó párkapcsolat nem a másik birtoklását, kontrollálását jelenti.  (…) A jó kapcsolat egy tartós meghívás valaki számára az életünkbe. (…) Ajánlat, de nem ajándék, amit zsebre lehet tenni, vagy bezárni a ládikóba” – mondja kérdéseinkre válaszolva Richter Sándor családterápiára szakosodott pszichoterapeuta.

Társkeresésről szóló cikksorozatunk első részében azt ígértük, hogy a negyven-, ötven-, hatvanéves kor felettieket, vagy akár még idősebbeket segítjük majd abban, hogy az ismerkedés során ne sérüljenek, hanem sok örömet kapjanak. Egyéni történeteket is bemutattunk, illetve riport alanyaink (Eszter, Zozó, Melinda, Anita, Feri és a többiek) többször visszatértek az egyes témáknál: kezdve a bizalomtól a másik családjához való alkalmazkodáson át az anyagi kérdésekig. És folyamatosan igyekeztünk pszichológusokat, párterapeutákat bevonni, hogy megértsük viselkedésünk hátterét, elvárásaink okait. Természetesen lehetne még újabb tizenöt vagy sokszor tizenöt résszel folytatni, de valamikor ezt is be kell fejezni, ezért miért ne most, mivel éppen egy évvel ezelőtt, novemberben kezdtük el.

Hogyan találj társat…? 15. befejező rész – interjú Richter Sándorral

December

Spóroljunk együtt! 1. rész

Igyekszünk jó tanácsokat összegyűjteni cikksorozatunkhoz, de olvasóink javaslatait is várjuk.

Akik most okosan spórolnak, már korábban is azt tették – legalábbis erre következtethetünk arra a kérdésre kapott válaszokból, hogy ki, miért takarékoskodik. Miközben pár hónap alatt az átlagembereknek is a korábbi többszörösére nőtt a havi villany- és gázszámlája, és a napi bevásárlás a tehetősebbeknek is sokkszerű élmény, mert az élelmiszerárak hihetlenül elszálltak, a fő motiváció (egyelőre?) mégsem a nélkülözés, hanem inkább a környezettudatosság. Új cikksorozatunkat egy évig szeretnénk folytatni, reméljük hasznos lesz!

https://budaorsinaplo.hu/sporoljunk-egyutt-1-resz/

“Közösségi” karácsonyi díszkivilágítás

Budaörsön több helyen látható az oszlopokon a díszkivilágítás, ott, ahova múlt évben, illetve korábban is mindig jutott. Nálunk nem kell a villanyszámlával takarékoskodni? – kérdeztük a polgármestert. (…) megkerestünk gazdálkodó szervezeteket és nagyon sokan visszajeleztek, és már érkeznek is komoly tételben erre pénzek. Ezért vegyük úgy, hogy ez most közösségi karácsonyi díszkivilágítás lesz, és a megszokott formában. (…) Fontos az, hogy (…) a szürkeségben legyen egy kis fény.”

https://budaorsinaplo.hu/kozossegi-karacsonyi-diszkivilagitasunk-lesz-lett-az-iden/

A januári nyomtatott lapunk zárása január 6-án lesz, rá egy hétre keressék a terjesztési pontokon! Addig is kezdjék a napot online újságunkra kattintva: https://budaorsinaplo.hu/

Az éves összefoglaló első része ITT érhető el!

Kapcsolódó cikkünk: https://budaorsinaplo.hu/ev-vegi-osszegzes-wittinghoff-tamas-polgarmesterrel-a-tortenelem-ismetli-onmagat/

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here