Petőfi emléktáblát avattak tegnap

0
542

Petőfi Sándor éppen 200 esztendeje, 1823. január 1-én született. Ebből az alkalomból állított emléket a költőnek a Budaörsi Olvasókör és a Budaörsi Városvédő Egyesület közösen a Szabadság út Petőfi utca sarkán álló ház oldalán. Beszédet mondott Tóth Zoltán. Az ünnepségen egyúttal az Olvasókör által egy éve megindított, Petőfi 200 elnevezésű projekt eredményeiről Kóra Zsuzsa számolt be.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából tegnap sor került arra, hogy Budaörsön is emléktáblát avassanak a költő tiszteletére. A Budaörsi Olvasókör egy évvel ezelőtt indította Petőfi 200 projektjét, azzal a szándékkal, hogy maradandó emléket állítson Petőfi Sándornak. Ezt két részben valósították meg. Az egyik, hogy a világhálón egy blogot indítottak, melyre bárki elküldhette Petőfivel kapcsolatos gondolatait, illetve az országban található emlékeket, róla elnevezett közterület táblák fotóit. A másik, melyre most került sor, hogy emlékművet állítottak a Petőfi utca és a Szabadság út kereszteződésében álló ház oldalára.

A szervezőknek arra is gondjuk volt, hogy fénymásolatban kiosszák az 1823-as, kiskőrösi, evangélikus egyházi anyakönyv azon oldalát, melybe annak idején bejegyezték Petőfi világra jövetelét.

Tóth Zoltán beszédében elmondta, hogy Petőfi Sándor többek között azzal emelkedik ki a magyar irodalom alakjai közül, hogy ő volt az első, aki a népies, páros rímű verselést irodalmi szintre emelte. A Petőfi 200 emléktábla finanszírozói, tervezői, kivitelezői: a Budaörsi Olvasókör, a Budaörsi Városvédő Egyesület, Felényi Péter szobrász, Bogó Bálint, a Vector Steel Kft. vezetője, ahol lézerrel vágták ki az emléktábla szövegét, továbbá Ipacs Zsolt és az épület tulajdonosai, akik engedélyezték a házfalon az emléktábla elhelyezését: Szinessy Péter és Kovács Krisztián.

Majd külön köszönetet mondott Kóra Zsuzsának, aki a Petőfi 200 projektet vezette és aki a továbbiakban beszámolt a projekt eredményéről. Harmincöten töltötték meg a blogot tartalommal, akik többsége egymást nem ismeri, csak ez a projekt hozta össze őket, a társadalom különböző rétegeit képviselik a fodrásztól az egyetemi professzorig, de mégis közös bennük, hogy fontos számukra Petőfi. Ezen kívül néhány statisztikai adat is elhangzott a Petőfiről elnevezett közterületekről, emlékművekről, például az, mikor, milyen történelmi események lendítették fel az emléktábla állítási kedvet és hogy a közhiedelemmel ellentétben, nincs minden magyarországi településen Petőfi Sándorról elnevezett utca.

Az ünnepség végén Földi Medárd, általános iskolai tanuló elmondta a költő A huszár című versét, majd a két egyesület vezetője, a Budaörsi Olvasókör részéről Tóth Zoltán, a Budaörsi Városvédő Egyesület részéről pedig Vándor András leleplezték az emlékművet és egy-egy koszorút helyeztek el rajta.

Az eseményen az is elhangzott, hogy a Petőfi 200 projekt lezárásával az Olvasókör egy újabb projektet indít Madách Imre tiszteletére, aki szintén 1823-ban született. A projekt címe: Madách 200.

Egyúttal Tóth Zoltán mindenkit invitált a Budaörsi Olvasókörbe, melynek összejövetelei idén a Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtárban lesznek, az első alkalom január 11-én, szerdán lesz. Az Olvasókör tagjai nem csak olvasnak, hanem főznek is, illetve társadalmi szerepvállalásuk is van. A szervezet ezidáig mintegy tízezer adag ételt főzött a Heti Betevő Egyesület számára, akik kiosztják a rászorulóknak. Ezen kívül a VIII. kerületi Dankó utca 11. szám alatt található Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget támogatják rendszeresen, ahol minden szerdán délelőtt 9-11 óráig megpucolnak 60 kg krumplit és 40 kg hagymát – bárki csatlakozhat hozzájuk!

Ruhaadományozásra is lehetőség van, de csak tiszta, becsomagolt (nemenként, életkoronként) és felcímkézett adományokat várnak – nem plusz munkát szeretnének adni az egyesületnek.

A Budaörsi Olvasókör pénzadományt is elfogad az alábbi számlaszámra:

Közíró Nonprofit Kft. 11742173-26042280 A Megjegyzés rovatban: „Támogatás”-t kell beírni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here