Év végi összegzés Wittinghoff Tamás polgármesterrel – „A történelem ismétli önmagát”

0
282

Rendhagyó módját választottuk idén az évzáró polgármesteri interjú elkészítésének, miután a decemberi sűrű programok miatt szinte lehetetlen egy „ráérős” beszélgetéshez időpontot egyeztetni Wittinghoff Tamással. Ezért a Budaörsi Napló 2022-ben megjelent 12 számából egy-egy mondatot emeltünk ki , és arra kértük őt, hogy ezekre reagáljon.

Januártól a fővárosi BKM FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója gondoskodik a lakossági szemét elszállításáról Budaörsön.

Bizonyára mindenki emlékszik rá, hogy Budaörsön egy kiválóan működő és nagyon magas színvonalú szemétszállítási rendszerbe avatkozott bele az állam. Mint annyi más területen, itt is súlyos káoszt okoztak, és ezzel párhuzamosan tönkretették a BTG szemétszállítási ágazatát. Így kerültünk át az Érd központú társuláshoz, akik önhibájukon kívül képtelenek voltak a korábban megszokott színvonalat biztosítani, mivel ők sem kapták meg a szükséges pénzt az államtól, amelyik magához vonta a díjbeszedést. Ezért határoztunk úgy, hogy a tőkeerős fővárosi céggel szerződünk. A kezdeti zökkenőkkel együtt, úgy érzem, hogy jól döntöttünk.

Február: Menczer Tamás államtitkár, Fidesz Pest megye 2. vk. országgyűlési (ekkor még) képviselőjelöltje megosztotta, hogy 2,6 milliárd forint érkezett Budaörsre családi adó-visszatérítésre.

Igen, ez valóban „remek” szavazatvásárlási megoldás volt. De nem csak itt folytak el milliárdok a teljesen egyoldalú kampányra, óriási államháztartási hiányt generálva. Ma már mindenki láthatja a következményeit a boltokban az elszabadult infláció formájában, az egekbe szálló árfolyamokban, és az energia árakban. Bár a háború hatása egész Európában érződik, de ilyen brutális mértékben sehol nem nehezítette meg az emberek életét. Mindez a korábbi felelőtlen gazdaságpolitikának, melyet a minap a jegybank elnöke is elismert, és választások előtti pénzszórásnak köszönhető.

Március: Két év kihagyás után idén volt először ismét nyilvánosan megrendezett városi ünnepség a Kossuth-szobornál az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére. Beszédet mondott Wittinghoff Tamás… „Máig tanuljuk a leckét, hogy a diktátoroknak és diktátor hajlamú politikusoknak a szava rongy, semmit nem ér.”

Az idézet konkrétan az 1848-as helyzetre utal, amikor az udvar először elfogadta az áprilisi törvényeket, de az első adandó alkalommal kihátrált mögüle, mit sem törődve jogszabályokkal vagy az adott szóval. Nem kell nagyon megerőltetnünk magunkat, hogy párhuzamokat találjunk ’48 utáni történelmünk egyes eseményeivel, vagy napjaink történéseivel.

Április: Narancsszínbe borult 2022-ben is az országgyűlési választások eredményeként Magyarország térképe, marad tehát a Fidesz és Orbán Viktor hatalmon újabb négy évre. Pest megye 2-es választókörzetében Menczer Tamás külügyi államtitkár lett a befutó. Ami azonban nagyon nem Budaörsön múlt, mert nálunk mind a 20 választókörzetben Szél Bernadett lett az első.

Bár az ellenzéki választási kudarc okai rendkívül összetettek, egy biztos: a Fidesz hatalmának egyik pillére a szabad média felszámolása. Minden kutatás arra az eredményre jutott, hogy minél kevésbé tájékozott valaki, annál inkább a Fidesz szavazója. Ezért tették a kormánypropaganda részévé a közmédiát. A csak a kormánymédiából tájékozódók elfogadták azt a világmagyarázatot, amit a Fidesz kínált és elhitték azt is, amivel ijesztgették őket a választási hajrában. Egészen elkeserítő, ahogy a társadalom egy jelentős része az agresszió áldozata ellen fordult, vagy, ahogyan a választás éjszakáján lelkesen éljenzett, amikor Orbán az ukrán elnököt új ellenségként aposztrofálta. Erre nagyon nehéz kulturált szavakat találni. Az ellenzéket, amely éppenséggel Ferenc pápa nemrég közzétett levele szerint állt a háborúhoz, a mai napig háborúpártisággal vádolják. Szomorú tapasztalat mindez, de ismerve az elmúlt évszázad történéseit, igaznak bizonyul a mondás, „a történelem ismétli önmagát”…

Május: A Budaörs Rádió első és másodfokon is pert nyert a Médiatanáccsal szemben, így ismét újraindul a régi – Budaörs FM 104,8 – frekvencián a Budaörs Rádió. Az újra induláshoz szükséges támogatást a képviselőtestület elfogadta.

Ez is tipikus és szomorú példája a jelenlegi hatalomgyakorlásnak. Egy ellenzékinek feltételezett rádiót bármilyen mondvacsinált ürüggyel el lehetett hallgattatni az önkormányzati választások előtt, majd a hatóságot elmarasztaló bírósági ítélet végrehajtását is el lehetett húzni büntetlenül. Ez a történet szerencsére jól végződött, köszönhetően az érintettek makacs kitartásának, már újra szól a város közkedvelt rádiója.

Június: Helsingborgban tartották a MULTIPLY projekt záróeseményét, ahol hazánkat Budaörs Város Önkormányzatának projekt koordinátora, Szabó Sándor képviselte, aki prezentációja során a város stratégia alkotó folyamatának közösségi tervezéséről, ezen belül is a lakosság és civil szervezetek bevonásáról beszélt.

Nagyon fontosnak tartjuk a haladó példák és gyakorlatok adaptálását. Az jól látható, hogy már a válság előtt is jelentős forrásokat vont el az állam Budaörstől. De ettől függetlenül is új megoldásokat kell találnunk az itt élőkkel, s az itt működő vállalkozásokkal a közös gondjaink megoldására, a hatékonyabb működés megvalósítására. Ebbe a munkába szeretnénk bekapcsolni a civileket és a lakosságot is. Legfrissebb példa erre az általunk létrehozott Budaörs Közösség, amelybe a helyi cégek mellett civil szervezetek is bekapcsolódtak. Célunk itt is a közös gondolkodás az előttünk álló kihívásokról.

Július: A fővárosi agglomerációban több településen jelentkezett a napokban vízhiány, ami miatt körzetünk kormánypárti országgyűlési képviselője is aktivizálta magát. Budaörs ebben nem érintett, de míg a szennyvízhálózatunk jónak mondható állapotban van, a vízvezeték rendszer egészére ez nem mondható el.

Budaörsön a vízvezetékrendszert a Fővárosi Vízművek vagyonkezelőként üzemelteti, így a csövek cseréje is az ő feladatuk.

A kormány évekkel ezelőtt hatóságilag rögzítette a víz árát, így a „rezsicsökkentett” vízdíj már régen nem biztosít forrást a felújításokhoz. Az állam pedig a kieső összeget nem pótolta. Ennek ellenére a szolgáltató minden évben legalább 60 millió forintot fordít erre a célra, így persze lassan haladnak a cserék. És mint az köztudott az ország számos víziközmű szolgáltatója csődben van.

Augusztus: Évi 1800-ról 470-re csökkent a Budaörsön elkövetett bűncselekmények száma (…), a technika és a rendőrség eszköztára annyit fejlődött, hogy nagyon megnőtt a lebukás veszélye. A rablások és betörések helyébe azonban az úgynevezett „intellektuális” csalások léptek – mondta a Budaörsi Naplónak dr. Öveges Kristóf r. ezredes, aki két éve Budaörs rendőrkapitánya.

Ez nagyon örvendetes fejlemény, és jelentősen növeli az itt élők biztonságérzetét. S bár a bűnüldözés rendőrségi feladat, a város minden évben jelentős összeggel támogatja a rendőrség munkáját. Az intellektuális vagy fehérgalléros bűnözés persze ugyanúgy fáj annak, akit megkárosítanak. Ebben a helyzetben a legfontosabb védekezés a tájékozottság, amit folyamatos felvilágosító munkával kell támogatni. A bankok, a rendőrség, de még a mi helyi lapjaink is gyakran figyelmeztetnek ezekre a veszélyekre.

Szeptember: A budaörsi oktatási és kulturális intézmények vezetőinek tartottak évnyitó ünnepséget a városháza dísztermében, ahol Wittinghoff Tamás polgármester bemutatta az önkormányzat támogatásával megvalósult nyári felújításokat, és összegezte a 2022/23-as tanév legfontosabb feladatait és változásait. Kiemelve, hogy “nagyon komoly feszültségekkel vágunk bele az új tanévbe (… bár) Budaörsön mindig egy kicsivel jobb a helyzet.

Hiába vette el az állam az önkormányzattól az iskoláinkat, mi nem engedtük el a kezüket. Fenntartjuk a tanárok bérkiegészítését, és az iskolai alapítványokon keresztül az oktatás feltételeinek javítását is tovább támogatjuk. Talán ez is segít abban, hogy képesek voltak megőrizni a korábbi színvonalat, és mint az Illyés Gimnázium esetében továbbra is az ország élvonalába tartoznak. Talán ezért is annyira érzékenyek a mi pedagógusaink a tanártársaik megalázására, és ezért olyan erős nálunk a szolidaritás az oktatási ágazat megreformálásáért küzdőkkel.

Október: Állatmenhelyen keletkezett tűz vasárnap reggel Törökbálinton, a Nyereg utcában (Itt található a Budaörsi Állatmenhely – a szerk.). A menhelyen huszonegy kutya volt (ennél sokkal több van, a kigyulladt épületrészben volt akkor ennyi) a tűzben tizennégy elpusztult” – áll a hivatalos közleményben, amit a Katasztrófavédelem adott ki.

Nagyon megrázott személyesen is az állatok tragédiája. Segítettünk a károk felmérésében, ami során kiderült, hogy anyagi értékben nem volt olyan nagy a veszteség. A menhelyet üzemeltető egyesületet olyan mértékben támogatjuk, hogy nincsenek anyagi gondjaik. Szerencsére budaörsi magánszemélyektől is sok felajánlást kapnak. Jó hír, hogy nálunk még nem észlelik a jelenséget, ami országszerte tapasztalható, hogy a növekvő szegénység miatt rengetegen szabadulnak meg a háziállataiktól.

November: Jól debütált a közmeghallgatás új rendszere. (…) A 17 órakor kezdődő, szünet nélküli lakossági fórum – a korábbi évek gyakorlatával ellentétben – alig két és fél óra múlva, 19 óra 20 perckor véget is ért, az új felszólalási rendszernek köszönhetően pedig sokféle téma került terítékre.”

A közmeghallgatás intézményét a korábbi években sokan sajátosan értelmezték. Egyetlen témában rengetegen szólaltak fel, és mindenféle időkorlát nélkül újra és újra ugyanazt mondták el, néha (udvariasan fogalmazva) nem is kulturált formában. Az új szabályozás korlátozza a felszólalások hosszát, és azt is lehetővé teszi, hogy sokkal többen, változatos témákban szólhassanak hozzá, miközben a felvetéseikre jórészt azonnal érdemi választ is kapnak.

December: Év végén vagy év elején mindig van egy körkérdésünk. Az idén arra kértünk a budaörsiektől választ, hogy mivel “az élelmiszerárak soha nem látott mértékben nőttek az elmúlt néhány hónap alatt, szinte napról-napra drágábbak lettek az alapvető dolgok, és az előrejelzések szerint még nem vagyunk a folyamat végén, hogyan élték, élik ezt meg?”

Pillanatnyilag valóban ez érinti a legérzékenyebben az egész magyar társadalmat. Leszámítva persze a szűk milliárdos réteget és „családtagjaikat”… A szociális iroda is érzékeli, hogy meredeken emelkedni kezdett a segítségért hozzánk folyamodók száma. Az élelmiszereknél az infláció már meghaladta a 43 százalékot! És most jönnek majd a brutális téli energiaszámlák. Ezért is foglalkoztunk többször ezzel a kérdéssel az önkormányzat legutóbbi ülésein. Megtartottuk az eddigi 22 féle támogatási formát, de jelentősen megemeltük az értékhatárt, amitől valaki jogosulttá válik például a lakhatási támogatásokra. Ez most a minimálnyugdíj hatszorosa lett. Ugyanakkor a támogatási összegeket szintén megnöveltük. Ezek a döntések messze a magyarországi átlag fölé emelik a mi szociális hálónkat. Bízom benne, hogy ez egyelőre elegendő lesz a legnehezebb helyzetek kezelésére.

A polgármesterrel korábban készített évzáró interjúink:

2021-ben:

https://budaorsinaplo.hu/evzaro-interju-wittinghoff-tamas-polgarmesterrel/

2020-ban:

https://budaorsinaplo.hu/wittinghoff-tamas-aggodalommal-nezek-az-elkovetkezendo-hetek-honapok-ele-interju/

https://budaorsinaplo.hu/wittinghoff-tamas-soha-ilyen-evet-mint-amilyen-2020-volt/

2018-ban:

https://budaorsinaplo.hu/evzaro-gondolatok-wittinghoff-tamastol/

2017-ben:

https://budaorsinaplo.hu/nem-adom-fel-evzaro-interju-wittinghoff-tamas-polgarmesterrel/

2016-ban:

https://budaorsinaplo.hu/a-budaorsiek-latjak-es-ertik-hogy-mi-tortenik-az-orszagban-evzaro-interju-a-polgarmesterrel/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here