30 éve gyárt dobozokat Budaörsön a Tetra Pak

0
279
A svéd modell: A  vállalat zöld vállalat.

A Tetra Pak budaörsi gyára idén ünnepli működésének 30. évfordulóját. Magyarországon ugyanis 1992-ben kezdődött a svéd cég különleges, frissen tartó dobozainak gyártása, melynek fejlődése mind a mai napig töretlen. A hatékonysága szempontjából ugyanúgy, mint környezetkímélő megoldásokra való törekvését tekintve. Október 25-én ebből az alkalomból a vállalat ünnepséget rendezett, ahol egyúttal felavatták a gyár új nyomdagépét. A cég eredményeiről Dmitry Smolin, a Tetra Pak európai, közel-keleti és afrikai régióinak alelnöke, Laura Latišonoka, a Tetra Recart Solutions alelnöke és Peter Kortsmit, a budaörsi gyár igazgatója beszélt, egyúttal megköszönték az üzem dolgozóinak munkáját. Az eseményen beszédet mondott Dag Hartelius, Svédország budapesti nagykövete és Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere is.

1992-ben a Budaörsi Napló is beszámolt a multinacionális cég Budaörsre érkezéséről, amely az első volt a város életében. Az akkori híradás mai szemmel meglepő információval szolgált: az első lépések idején még az akkori törvények nem engedték kizárólagosan külföldi tulajdonú vállalkozás alapítását Magyarországon, ezért a kezdetekkor az OTP volt a társbefektetője, így 25%-ban az OTP tulajdona volt. 15 %-ban pedig az IFC-é (International Finance Corporation – Nemzetközi Pénzügyi Társaság) – ehhez a magyar minisztériumi tárgyaló felek ragaszkodtak.

A magyarországi gyár alapkövét 1989-ben tették le Budaörsön. Anno a magyarországi gyárat évi egymilliárd kartondoboz előállítására tervezték, de az első három évben ennek még csak fele kapacitással terveztek működni. Mostanra ez már évente mintegy 2,5 milliárd egység csomagolóanyagot jelent, melyet a világ 54 országába exportálnak.

A Tetra Pak céget egyébként több, mint hetven éve, 1951-ben alapították Svédországban. A kezdetben kicsi, családi vállalkozás célja az volt, hogy a tejtermékeket olcsó és higiénikus tárolóeszközbe lehessen csomagolni. A cég mára a világ egyik vezető élelmiszer csomagolástechnikai megoldásokkal foglalkozó vállalatává vált. Dmitry Smolin hangsúlyozta, hogy a magyarországi gyárat az elmúlt időszak alatt rengeteg beruházással fejlesztették, ezzel is bizonyítva elkötelezettségünket az innováció, az emberek és az ország iránt – közölte. Az új nyomdagépről pedig elmondta, hogy hatékonyabb és fenntarthatóbb működést tesz lehetővé. Továbbá beszélt arról is, hogy a Tetra Pak rendkívül büszke arra, hogy az elmúlt évek során megszerezte a Japán Üzemi Karbantartási Intézet (JIPM – Japan Institute of Plant Maintenance) Teljeskörű Hatékonyság Karbantartás Díjának már négy fokozatát. Célja, hogy kiérdemelje az ötödik, a Világszínvonalú Teljesítmény fokozatot is. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a termelési hatékonyság növelését a gépek és berendezések működtetésével, belső erőforrásokra építve legyenek képesek jobb minőséget, kevesebb vesztességgel, rövidebb idő alatt és fenntartható módon előállítani, ami költséghatékonysági és környezetvédelmi szempontok és az erőforrásokkal való takarékosság miatt alapvető fontossággal bír.

Az üzem jelentőségét jól mutatja, hogy a csomagolástechnika forradalmát jelentő Tetra Recart kartondobozt az egész világon kizárólag a Tetra Pak budaörsi gyár szolgáltatja. Erről Laura Latišonoka, a Tetra Recart Solutions alelnöke tájékoztatott, valamint be is mutatta ezt a technológiát. 2015 óta gyártanak ilyen dobozokat is Budaörsön. Ezek különlegessége, hogy egyedülállóként nyújt alternatívát a hagyományos konzervdoboz és befőttes üveg mellett az élelmiszer csomagolásban, jellemzően levesek, szószok készételek és állateledelek tartós tárolására. Annak ellenére, hogy papír alapú, bírja a magas hőmérsékletet és nyomást, különlegessége, hogy lehetővé teszi a feldolgozott és dobozba töltött élelmiszer utólagos hőkezelését. Az így készített „konzervek” könnyebbek és helytakarékosabbak, elkészítésükhöz pedig 67%-ban újrahasznosított anyagot használnak, így gyártásának ökológiai lábnyoma ötször kisebb, mint a hagyományos konzervek előállításáé.

Amellett pedig, hogy a vállalat célja megőrizni, ami jó, a Tetra Paknál folyamatosan olyan megoldások után kutatnak, melyekkel tovább fejleszthetik termékeik és eljárásaik minőségét és javíthatják környezetre mért hatásukat. A vállalat nem titkolt célja, hogy a világ legfenntarthatóbb italos kartondobozát hozza létre, a cél elérésében pedig a budaörsi gyár is fontos szerepet játszik, ezért folyamatosan bővítik azt.

A Tetra Pak kartondobozok több mint 70%-ban tartalmaznak papírt. Mivel a vállalat jelentős mennyiségű papírt dolgoz fel a gyártás során, kiemelten fontos számukra, hogy a farost nyersanyagot megújuló forrásból szerezzék be. A Tetra Pak termékeit 99%-banFSC (Forest Stewardship Council, Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) által tanúsított papírból készítik, mellyel hozzájárulnak a fenntartható erdőgazdálkodáshoz.

Ezzel és más, környezetkímélő innovációval, megoldással igyekeznek fenntartható módon előállítani termékeiket. Ehhez kapcsolódik az új nyomdagép üzembe állítása is, melyről Peter Kortsmit elmondta, 20%-os kapacitásnövekedést biztosít a nyomtatás területén, ezzel segítve a hatékonyságot, valamint az új gépnek köszönhetően csökken az energiafogyasztás és a gyártási és technológiai hulladék mennyisége is. Majd beszélt a gyár dolgozóiról is, akik szintén részt vettek az ünnepségen: „Tudjuk, hogy sikereinket a dolgozóknak köszönhetjük. A mindenkori értékrendszerünk része, hogy modern technológiával felszerelt, biztonságos környezetet és stabil munkahelyet teremtsünk” – mondta. Büszkék vagyunk a budaörsi gyárban a kollégáinkra, és nagy örömmel veszem, hogy együtt ünnepelhetjük meg ezt a jeles évfordulót tette hozzá a budaörsi gyár igazgatója.

Dag Hartelius, Svédország budapesti nagykövete is beszédet mondott az eseményen. A diplomata a svéd-magyar együttműködések nagyszerűségét emelte ki, melyet bizonyít az a közel száz svéd vállalat, amely jelen van Magyarországon is. Továbbá elmondta, hogy Svédország a leginnovatívabb ország és hogy az innovációk nemcsak a cégfejlődést segítik általában, hanem a fenntartható fejlődést is, mert ahogy mondta, a svéd modell úgy tartja, a jó vállalkozás egyúttal zöld is.

Wittinghoff Tamás, aki harminc éve is ott volt a gyár megnyitásán, megkérdezte a jelen lévőktől, ki volt még ott rajta kívül. Négyen is feltették a kezüket az alkalmazottak közül. A polgármester felidézte, hogy akkor a kormányzat részéről is volt felszólaló, Kupa Mihály, aki arról beszélt, mennyire fontos a frissen piacgazdaságra lépő országnak, hogy ilyen jelentős cégek megtelepedjenek nála. És a budaörsi polgármester sajnálatát fejezte ki, hogy most senki nem képviselte az államot.  „A Tetra Pak az első multinacionális nagyvállalat volt a rendszerváltást követően, amelyik a mi városunkat választotta magyarországi, illetve regionális székhelyének. Minta lett a város számára is az, hogyan tud egy családi vállalkozás innovatív megoldásokkal meghatározó céggé válni. Hamar megértettük, hogy egy település is úgy tud fejlődni, ha újszerű megoldásokat alkalmaz, s fokozatosan megteremti a gazdasági hátterét. Az innen származó adóbevételek biztosítják ugyanis azt a lehetőséget, mellyel a település egyre élhetőbbé válik mind az ott élő polgárok, mind a helyben működő cégek számára. Minta továbbá számunkra az is, hogy a Tetra Pak számára nagyon fontos a környezetvédelem, az energiagazdálkodás és az anyagok újrahasznosítása. Ezek a szempontok a településfejlesztés területén, Budaörsön is meghatározók” – mondta Budaörs polgármestere.

A polgármester beszédét követően került sor az átadással együtt járó szalagátvágásra, melyet négyen végeztek el, a képen lévők sorrendjében: Peter Kortsmit, Wittinghoff Tamás, Dag Hartelius és Dmitry Smolin.

Az ünnepség végén pedig Peter Kortsmit egy jelképes piros gombbal elindította az új nyomdagépet.

 

Kapcsolódó cikkeink ITT olvashatók.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here