Budaörsiek ötleteit is várják a légszennyezés csökkentésére

0
36

“Unalmas” – mondják még mindig nagyon sokan, ha a klímavédelemről hallanak, az aktivistákat pedig kifigurázzák. Pedig…, és folytassák önök s mondatot! A budaörsi önkormányzat ugyanis  egy nemzetközi kampány részeként arra kéri az itt élőket, hogy “A Lélegző Budapest” projekt keretében mondják el, írják le az ötleteiket, hogyan lehetne csökkenteni a légszennyezést, amelyeket majd szakemberek dolgoznak fel és remélhetően tettek lesznek belőlük. Legyünk hatással a politikai döntéshozókra, környezetvédelmi témában!

Magyarország is részt vesz egy nemzetközi projektben, melynek célja, hogy lakossági javaslatokat gyűjtsön a légszennyezés csökkentésére vonatkozóan, amiket azután szakértők bevonásával konkrét szakpolitikai intézkedésekké, illetve programtervekké fejlesztenek. A Co-Deciding Europe: Civic Tech for Good Governance and Active Citizenship! (CODE Europe) elnevezésű projekt keretében úgynevezett online crowdsourcing kampány zajlik (ami a “tömegek bölcsességére” alapoz), abból a célból, hogy a városi levegő minőségét javító állampolgári kezdeményezéseket és javaslatokat összegyűjtse. E kampány központi eleme egy online felület (https://budapest-code-europe.yrpri.org/community/4318), ahová fel lehet tölteni az egyéni ötleteket és meg lehet nézni, hogy mások mit javasoltak, illetve azokat véleményezni.

Ságvári Bence szociológus, a Társadalomtudományi Kutatóközpont munkatársa mutatta be a napokban Budaörsön ezt a projektet, amit egyszerűbben csak Lélegző Budapest projektnek hívnak, és aminek ő a projektvezetője. Magyarországi lebonyolítója és a nemzetközi konzorcium vezetője pedig a Társadalomtudományi Kutatóközpont. (Ságvári Bence egyébként Budaörsön nőtt fel, itt járt általános iskolába és gimnáziumba is.)

Budapesten kívül a főváros agglomerációjára is kiterjesztették ezt a projektet, s így került bele Budaörs is. A légszennyezettség egyformán érinti mindkét várost, hiszen közigazgatási határuk is közös.

A javaslatok beküldésére június 30-ig van lehetőség. Ezt követően a kutatók összesítik és rendszerezik a beérkezett javaslatokat, majd a következő szakaszban ezeket ismét a lakosság elé bocsátják, hogy rangsorolják a legfontosabbnak gondolt problémákat és megoldási lehetőségeket. Ez a szavazás ősszel zárul majd. (Fontos, hogy a javaslatok beküldésére természetesen még június 30. után is lesz lehetőség, így azok is el fognak jutni a megfelelő döntéshozókhoz.)

A lista élére kerülő javaslatokat, ötleteket a téma szakértői fogják valódi szakmai, szakpolitikai javaslatokká formálni és eljuttatni olyan Európai Uniós döntéshozói folyamatokba, amelyek meghatározzák az EU politikáját a jövőben, illetve az alap dokumentumait képezik majd annak környezetvédelmi intézkedéseinek.

A projekt felépítése egy piramishoz hasonlít, alul, a legszélesebb részében vannak az emberek ötletei, amelyekből feljebb a kiválogatottak, kikristályosodottak közül dolgozzák ki a konkrét megoldásokat, amelyeket javasolni tudnak azok számára, akik a döntéseket hozzák. Így minél többen osztják meg ötletüket és mondják el véleményüket, és vitatják meg egymás közt azokat, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy épületes és hasznos anyagból dolgozhatnak majd a szakértők. Ezért a projektvezető is arra biztat mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel.

A Lélegző Budapest projekt jelentősége tehát abban rejlik, hogy a lakosság beleszólhat akár nemzetközi környezetvédelmi döntések meghozatalába (illetve a speciális, helyi szinten felmerülő ötletek, javaslatok eredményeit és a levont tanulságokat a helyi önkormányzatokhoz juttatják el).

Hiszen a tapasztalat szerint sem országos szinten, sem pedig világszinten nem foglalkoznak kielégítően ezzel a témával a politikusok. Pedig azt már mindenki érzi valamilyen formában, hogy klímaválság van, és ezt a folyamatot megváltoztatni vagy legalábbis lassítani már csak úgy lehet, ha mindenki részt vesz benne, mert felülről hiába várja, hogy megoldják helyette ezt a problémát. Ebben a helyzetben nagy hangsúlyt kap állampolgári felelősségünk, mert ha a kormányzatok és a különböző államokat tömörítő nemzetközi szervezetek tehetetlenek, illetve más értékrend mentén politizálnak, akkor a lakosságnak kell beavatkoznia, amennyire erejéből telik, különösen akkor, ha ilyen lehetőség adódik, melyben gyakorlatilag partnerség áll fenn a hétköznapi emberek és a döntéshozók között – aki teheti, éljen vele!

Budaörsön – a közeli autópályák ellenére – a légszennyezettség oka elsősorban a fűtésből származik. A budaörsi légszennyezés ellen a “Ne fűts hulladékkal!” elnevezésű civil mozgalom tett a legtöbbet különböző platformokon és módon tett széles körű tájékoztatással, levegő szennyezettség mérésekkel, valamint az önkormányzattal való együttműködéssel (zöld szám létesítése a kirívó esetek bejelentésére, szociális tűzifa). Ez is bizonyítja, hogy az alulról jövő kezdeményezésekkel is lehet eredményeket elérni.

A Lélegző Budapest projekt tehát jelenleg ebben a javaslatgyűjtési szakaszában van. A lelegzobudapest.hu oldalon kategorizálva vannak az élet különböző területei, amelyek működésükkel többé-kevésbé a légszennyezettség okozói, és ezeken belül lehet megküldeni a javaslatokat egy egyszerű regisztrációt követően. A légszennyezést csökkentő javaslatokat bármilyen formában fel lehet tölteni (szöveg, kép, hang, videó), technikailag ez megoldott.

A Co-Deciding Europe: Civic Tech for Good Governance and Active Citizenship! (CODE Europe)  projekt egyidejűleg még másik kilenc európai nagyvárosban is zajlik, melyek a következők: Amszterdam, Athén, Berlin, Brüsszel, Burgasz, Lisszabon, Podgorica, Riga, Tallinn.

További információk a projektről: www.lelegzobudapest.hu és www.codecidingeurope.eu

A kampány magyar nyelvű Facebook oldala: https://www.facebook.com/lelegzobudapest

A kampány angol nyelvű Facebook oldala: https://www.facebook.com/Breathing-Budapest-117607984264410

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here