Erről (is) írtunk 2022-ben – első félév

0
253

Ez a rövid áttekintés a 2022-ben megjelent cikkeinkről erősen szubjektív és véletlenszerű, de az év vége mindig jó alkalom egy kis visszatekintésre, összefoglalóra. A Budaörsi Napló ebben az évben a 31. évfolyamában jár, és ez idő alatt a szerkesztési szempontok között egy biztosan nem változott: szinte kizárólag a budaörsi eseményekkel foglalkozunk, illetve ha országos témáról írunk, akkor arról helyi (szak)embereket kérdezünk. Ez idén is így volt.

Január

A színházról… Már megvalósult és tervezett előadásokról, a társulatról és reményekről beszélgettünk Berzsenyi Bellaagh Ádámmal, a Budaörsi Latinovits Színház igazgatójával. Aki újévi fogadalom helyett azt mondta kérdésünkre: még keményebben fog küzdeni azért hogy a következő évben működő színházunk legyen. https://budaorsinaplo.hu/evzaro-nyito-beszelgetes-a-budaorsi-latinovits-szinhaz-igazgatojaval/

Az Illyés napokról is beszélgettünk.
Az idei tanévtől Bene Tünde az Illyés gimnázium új igazgatója, miután Árendás Péter nyugdíjba vonult, aki 17 évig töltötte be ezt a posztot.
Az intézményvezető asszonnyal készült interjúból kiderül, hogy a k elképzelései teljes mértékben egybehangzanak a korábbi igazgatóéval. ITT olvasható.

Február

Négy ellenzéki polgármester vitatta meg január 25-én, kedden délután, hogy melyek az önkormányzatiság legsúlyosabb problémái és ezeket miként orvosolhatja az új kormány, ha az április 3-i országgyűlési választáson nyer az Ellenzéki Együttműködés.

Négy ellenzéki polgármester az önkormányzatiság legsúlyosabb problémáiról

Elment Ferencz doktor
Életének 78. évében, 2022. január 31-én rövid betegség után elhunyt dr. Ferencz János főorvos, aki 1996 óta vitt traumatológiai szakrendelést a Budaörsi Egészségügyi Központban. A közszeretetnek örvendő orvos ereje teljében volt, váratlan halálával fájó űrt hagy maga után. A vele készült utolsó interjúnk ITT olvasható.

Március

ITT A TAVASZ, a megújulás ideje a Terraparkban is
Bár február utolsó napján olyan hózápor volt, mint egész télen egyszer sem, márciusra elérkezett a tavasz, a természet visszavonhatatlanul nyiladozásnak indult. S ha már tavasz, a megújulás jelképe, beszámolhatunk néhány újításról, változásról a Terraparkban is. A Terraparkról cikkeink ITT olvashatók.

„Újra éled a művelődési központ
Simon Erikát tavaly decemberben újabb egy évre bízta meg az önkormányzat a művelődési ház vezetésével, így több mint tíz éve látja el ezt a feladatot. Azóta újabb öt évre kinevezték. A vele készült interjúnk: https://budaorsinaplo.hu/tiz-eve-vezeti-a-muvelodesi-hazat-simon-erika/

„A Hit közösséget teremt” – a Heimatmuseum programjáról a nyomtatott Budaörsi Naplóban olvashattak. Eszerint számos német nemzetiségi osztály vett részt tanulmányi kiránduláson Budajenőn és Budaörsön a „ Hit közösséget teremt” program keretében. Változatos programok keretében bővültek ismereteik.

Április

Voks 2022
Narancsszínbe borult 2022-ben is az országgyűlési választások eredményeként április 3-án estére Magyarország térképe, marad tehát a Fidesz és Orbán Viktor hatalmon újabb négy évre. Ezt vetítették előre a közvélemény kutatások, ám sokkal szorosabb versenyben.Pest megye 2-es választókörzetében azonban Szél Bernadettet, az ellenzéki összefogás jelöltjét tartották még a kormánypártiak is esélyesebbnek, de mégis Menczer Tamás külügyi államtitkár lett a befutó. Ez azonban nem Budaörsnek köszönhető.

Budaörsön Szél Bernadettre szavaztunk tegnap a legtöbben, de Menczer Tamás nyert

 

Mobil-átjátszótorony épül a Víztorony utcában
Egy olvasónk jelzése szerint 2022. március 14-én, Budaörsön, a Víztorony utcában lévő, Fővárosi Vízművek területén építési munkálatok kezdődtek és az építkezésen dolgozóktól
azt a tájékoztatást kapta, hogy „10 méter magasságú, Vodafone mobil átjátszó torony épül”. Vajon milyen hatással lehet ez a környéken élőkre és kivel egyeztettek erről? –merült fel. (A torony végül az önkormányzat hathatós támogatásával NEM épült meg. Ezt itt írtuk meg: https://budaorsinaplo.hu/nem-epulhet-meg-a-kohegyre-tervezett-adotorony/)

Május

Ez nem (csak) játék
Stílszerűen a Föld Napján, 2022. április 22-én rendezte meg a budaörsi önkormányzat az EUCF (EU City Facility) workshopját a városházán. Három érdekes előadás hangzott el és a program végén egy közösségi társasjáték is volt, melyről a cikk végén olvashatnak. https://budaorsinaplo.hu/mik-azok-a-pozitiv-energia-korzetek/

A „Szőlősgazda háza”, vagyis…
2022. április 24-én délután 15 órai kezdettel templomszentelő istentisztelet volt az új református templomban. Igét hirdetett Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a templomépítés részleteiről beszélt Petőné Püski Ilona lelkész és Varga András főgondnok. Beszédet mondott Veres Sándor egyházkerületi főgondnok, Berkesi Gábor lelkipásztor, Menczer Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő és Fürjes Zoltán helyettes államtitkár. Az eseményt szeretetvendégség zárta a templom udvarán.

A „Szőlősgazda háza”, vagyis az új református templom és gyülekezeti központ felszentelése

A traumatológián mindig szezon van
A Budaörsi Egészségügyi Központ járóbeteg-ellátását bemutató cikksorozatunkban a baleseti sebészet feladatait járjuk körül dr. Tóth Zoltán ortopéd traumatológus és a szakrendelés állandó asszisztense, Kucsera Beáta segítségével. A beszélgetést a rendelési idő végére beszéljük meg, a doktor úrra azonban várakozni kell. Kemény nap volt? Nehezen fogytak el a betegek?

A traumatológián mindig szezon van

A sárgán a Huszonnégyökrösre
Rövid, gyerekekkel könnyen teljesíthető kirándulás ajánlónkban ezúttal a Csiki-hegyek déli oldalán kanyargó ösvényt mutattuk be.

Laza bóklászás a sárgán a Huszonnégyökrösre

Június

Ha zajos a szomszéd, ezt teheted

Mivel az igazi nyári meleg még várat magára, egyre többen töltik az időt kerti munkával. Ami azonban nem egyszer szomszédi vitához vezet, mert míg az egyikünk aktív pihenésre vágyik, a másikunk csendre, nyugalomra. De mikor, kinek van – legalábbis jogi értelemben – igaza? Budaörsön vajon milyen helyi szabályok vannak érvényben a zajosabb kerti munkákkal kapcsolatban és az égetésre?
Továbbá a kerti bulikra? Kiderül a cikkből https://budaorsinaplo.hu/ha-zajos-a-szomszed-ezt-teheted/

Foci NB II: Hét idény után kiesett a Budaörs

Egy döntetlennel zárta az NB II. 38. fordulójában a 2021-2022-es szezonját csapatunk a hévégén. Toldi Gábor együttese Siófokra látogatott az utolsó fordulóban. A BSC már a meccs elején magához ragadta a kezdeményezést, amelynek a 7. percben meg is lett az eredménye – Molnár Márkó szerezte meg a vezetést. A hazaiak még a szünet előtt egyenlíteni tudtak, és az eredmény már nem is változott a mérkőzés végéig.

Foci NB II: Hét idény után kiesett a Budaörs

A Vivart vasárnap esti koncertjével sikeresen zárult a 2022. évi Budaörs Fesztivál

24. alkalommal rendezte meg a budaörsi önkormányzat  Budaörs legnagyobb ingyenes kulturális seregszemléjét, a Budaörs Fesztivált. Az első tizenöt évben Mandel Róbert nevéhez kapcsolódott, majd Selmeczi Ágnes lett a fesztivál igazgatója, a programok fő szervezője, ami egy stílusváltást is hozott. S bár most szombaton (azaz 2022-ben) az egyik fellépő  nem bántó szándékkal ugyan, de “falunapnak” nevezte az eseményt, az utolsó 9 év legnagyobb változása éppen az, hogy az egyszerre nagyon sok ember, tömeges szórakoztatása helyett valami mást, személyre szabottat kapunk.

Végül is az 5 nap alatt, 6 helyszínen 33 program közül válogathattunk, és mivel vasárnap a záróeseményen egy teljes szimfonikus zenekar állt színpadra (illetve a sportcsarnok küzdő terére) négy kórussal kiegészülve, összesen 160 közreműködő vett részt az idei Budaörs Fesztiválon. Erről ITT írtunk.

A folytatás: https://budaorsinaplo.hu/errol-is-irtunk-2022-ben-masodik-felev/

Kapcsolódó cikkünk: https://budaorsinaplo.hu/ev-vegi-osszegzes-wittinghoff-tamas-polgarmesterrel-a-tortenelem-ismetli-onmagat/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here