Tenisz: Udvardy Luca világelső szeretne lenni

0
439

Udvardy Luca sajtótájékoztatója

A Budaörsi Sport Club tenisz szakosztályának játékosa, Udvardy Luca tartott csütörtökön sajtótájékoztatót, melyen beszámolt a wimbledoni élményeiről,  beszélt a jövőbeli terveiről és ünnepélyes keretek között köszönetet mondott szüleinek, edzőjének és támogatóinak, akik segítségéve eddigi sikereit elérte.

Udvardy Luca 16 éves teniszező, aki múlt vasárnap junior döntőt vívott a wimbledoni tenisztornán most csütörtökön Békásmegyeren, a GS Teniszklub épületében tartotta meg első sajtótájékoztatóját. Mint ITT megírtuk, Luca (részben) budaörsi és tehetségével a Budaörsi Sport Club Extraligás csapatát erősíti. Az sajtótájékoztatón jelen voltak Luca szülei, Udvardy Edit és Udvardy Gábor, továbbá edzője Punyi Gábor, menedzsere Fehér Tamás és dr. Kádár Zoltán, a Sportért Felelős Államtitkárság osztályvezetője.

A bevezetőben elhangzott, hogy Luca jelenleg 19. a Nemzetközi Teniszszövetség junior világranglistáján (májusban még 18. volt, és ha Wimbledon után osztottak volna ranglista pontokat – ez az oroszok és a fehéroroszok kizárása miatt nem történt meg -, akkor most a wimbledoni eredményével benne lenne az első tízben).

„Nagyon büszke vagyok az előző hétre. Ez egy állomás, hosszú út vezet még céljaim eléréséhez” – kezdte a teniszező. Később az is kiderült, mik ezek a célok: „Világelső szeretnék lenni a női mezőnyben és minél több Grand Slam-et szeretnék nyerni. Remélhetőleg egyike lehetek azoknak, akik a legtöbbet tudják nyerni ezekből.”

Kedden már a Római Teniszakadémia salakján játszott párosban Szabanin Natáliával, de szoros csatában kikaptak egy tajvani-indonéz duótól. Egyéniben nem tudott a budapesti WTA-tornán részt venni, mert bár a selejtezőben kapott szabadkártyát, de ezzel nem tudott élni, mert döntőt játszott Wimbledonban. A páros mérkőzésről Luca úgy nyilatkozott, hogy „jó meccset játszottunk, főleg úgy, hogy ez volt az első párosunk együtt.” Adta magát a kérdés, hogy egyénit vagy párost szeret-e jobban játszani. „Egyénit, az a kedvencem” – jött a válasz. Ugyanakkor nagy álma nővérével, Udvardy Pannával egy párost alkotni a későbbiekben.

Három hetet töltött a szigetországban, Wimbledon előtt részt vett Roehamptonban és Nottinghamben is egy-egy tornán, melyeket szintén füves pályán rendeztek meg. Ez alkalommal volt az első füves versenye, melyre itthon Esztergomban tudott készülni az edzőjével, három napot. Ennek ellenére jól belejött és nagyon megtetszett Lucának „illik is a játékomhoz” – mondta. A fű lett a kedvenc borításom. Előtte a salak volt, azon nagyon szeretek játszani, de tulajdonképpen mindegyik borítást szeretem” – derült ki. A statisztikája szerint füvön és keményborításon a legeredményesebb: füvön tíz meccsből három veresége volt, keményen pedig nyolcból kettő. E tornák idejére edzőpartnert a junior lányok a közösségi oldalakon keresnek maguknak ismerőseik körében. „Általában Instagramon szoktuk keresni egymást a többiekkel” – közölte Luca.

Szóba kerültek a kezdetek is. Udvardy Lucának három testvére van, két bátyja és egy nővére, Panna, aki szintén magas szinten űzi a sportágat, a felnőtt női top100-ban benne van. Luca a legkisebb gyerek és viszonylag nagy a korkülönbség közte és testvérei között. Kicsi volt még, amikor a többiek már versenyeztek. Balatonbogláron a tenisz centrum kerítésénél ütögette a labdát egyedül. „Arra emlékszem, hogy mindenben a testvéreimet akartam utánozni, azt szerettem volna csinálni, amit ők. Legelső konkrét emlékem, amikor mini tenisz bajnokságon tudtam indulni, az első versenyemre emlékszem, illetve anyával és apával edzettem sokat kis pályán” – idézte fel.

Kisgyerekkorában kipróbálta a focit és a karatét is, „de mindig is teniszező szerettem volna lenni, az volt a fő fókuszban, már az első pillanattól kezdve profi teniszező akartam lenni.”

Szóba került, hogy Udvardy Luca a magyar tenisztörténelem első női versenyzője, aki egyéniben Wimbledonban döntőt játszott. Ezzel együtt elhangzott a kérdés, mennyire érezte ezt teherként. „Nem éreztem nyomást, örültem, hogy eljutottam a döntőig, és jól akartam játszani, meg szerettem volna nyerni. Ez az információ inkább egy extra motiváció volt számomra” – válaszolta. Azért a döntő előtt izgult: „Este nem sokat aludtam, volt időm gondolkozni. Az is foglalkoztatott, ha nyerek, akkor mit kellene mondanom, illetve ha kikapok, akkor kell-e nyilatkoznom, de sajnos nem kellett, pedig egyébként felkészültem és szerettem volna” – tudtuk meg.

Az is kiderült, hogy Lucának is vannak apró babonái, rutinjai versenyek előtt, például az adott tornán minden reggel ugyanazt eszi a reggelire „és vannak úgynevezett szerencse lépéseim, amikor megyek a pályára, kettőször egymás mellé lépek” – avatta be ezekbe közönségét.

A továbbiakban szó volt arról is, kit tekint példaképének. Férfiak közül Roger Federer-t. „Mivel ott volt Wimbledonban, reménykedtem, hogy talán találkozhatok vele és csinálhatok egy képet, de sajnos ez nem sikerült” – mondta. Női játékosok közül a nővérét, Pannát nevezte meg példaképeként. És ha már szóba került, felmerült a kérdés, előny vagy hátrány egy sikeres teniszező húgának lenni? „Én nem érzem úgy, hogy az árnyékában lennék, mindig segítjük egymást és a legjobbat szeretnénk egymásnak, nagyon jó a kapcsolatunk” – mondta Luca őszintén. Bár Panna Amerikában él, amikor itthon van, szoktak együtt edzeni. Például Budaörsön is. A város a Balaton melletti másik lakóhelye és a fővárosi edzések helyszíne, a Kőér utca között helyezkedik el, ráadásul egyik bátyja is itt lakik, így az, hogy „budaörsi is”, az ingázások mértékét csökkenti. Az pedig, hogy az Udvardy lányok a BSC-ben versenyezzenek, így szinte adta magát, ráadásul az egyesület tagjai jó közösséget alkotnak.

A jövőbeli tervek? „Már pénteken utazom Svájcba, Európa Bajnokság lesz a jövő héten és utána lesz a US Open, és egyre több felnőtt versenyen is szeretnék idén indulni” – közölte Luca.

Végül jelképes ajándékátadással köszönte meg szüleinek és a többi, teniszkarrierjében őt támogatónak a segítséget: edzőjének, Punyi Gábornak, Fehér Tamás menedzsernek, Tomsics Krisztiánnak, aki a GS Teniszklubot rendelkezésre bocsátotta az eseményhez, és fő szponzorának, Petrovics Gábornak, aki a Yonex Magyarország képviseletében.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here