Választások 2024 – Wittinghoff Tamás bejelentette: újra indul

0
73

Wittinghoff Tamás ma a közösségi oldalán jelentette be hivatalosan, hogy ismét indul a polgármesteri választáson.

Bár sokan úgy tudják, hogy ő Budaörs első és eddigi egyetlen polgármestere, ez nem egészen pontos. Ő 1991 februárjától folyamatosan a város első embere, de a rendszerváltáskor az első képviselő-testület (akkor még nem közvetlenül szavaztunk a polgármesterre!) először Csathó Istvánt választotta meg, aki pár hónap után a többség nyomására lemondott tisztségéről. Majd az 1994-es önkormányzati választásokon már közvetlen lakossági szavazással a polgármester-jelöltek közül Wittinghoff Tamás kapta a legtöbb (1792; 31,24%) szavazatot, ezzel még nagyobb legitimitással elnyerve a polgármesteri tisztséget. Ezt követően az 1998-as önkormányzati választásokon ismét Wittinghoff Tamást választották polgármesterré a szavazatok 56,40%-ával (4426 szavazat), és a 17 fős képviselő-testületben az SZDSZ-MSZP pártszövetség került relatív többségbe 7 fővel, melyet számban a már Fidesz-MDF követett 4 fővel. A 2002-es önkormányzati választásokon még jobb eredményt ért el a baloldal: Wittinghoff Tamás megismételte győzelmét és 6078 szavazattal (55,13%) újból polgármesterré választották, ráadásul ekkor a képviselő-testületben abszolút többségbe kerültek az SZDSZ–MSZP képviselői, 9 fővel. Majd jött a fordulat az országos tendenciához igazodóan, mert a 2006-os önkormányzati választásokon a polgármesteri címet Wittinghoff Tamás ezúttal a szavazatok 58,14%-ával (6868 fő) továbbra is elnyerte ugyan, de az ekkor már 23 fős képviselő-testületben a Fidesz-KDNP és az SZDSZ–MSZP egyaránt 10-10 fővel került be, és bizony elég volt egyetlen átszavazás a másik oldalról, illetve a „független” vállalkozók pártválasztása, hogy ne a polgármesteri oldal akarata érvényesüljön.
És jött 2010, amikor Wittinghoff Tamás ismét a szavazatok 60,26%-át (7283) nyert, de az ekkor már 14 fős képviselő-testületben a Fidesz-KDNP képviselői kerültek többségbe 8 fővel és az akkor megalakult civilszervezet, a Budaörs Fejlődéséért Egyesület jelöltjei csak 4 helyet szereztek; a fennmaradó két helyet pedig az egyesületből ekkor még kimaradt MSZP, továbbá a Jobbik egy-egy jelöltje kapta. Ez alatt a négy év alatt a fideszes többség mindent elkövetett, hogy az egyes döntéseknél ne a polgármester által képviselt értékek és irányvonal érvényesüljön.
Alighanem ez vezetett oda, hogy a 2014-es önkormányzati választásokon Wittinghoff Tamás nemcsak ismételten elnyerte a polgármesteri tisztséget a szavazatok 69,31%-ával (8029 szavazattal), hanem a képviselő-testületben az ekkor már egységes „baloldal”, a BFE jelöltjei abszolút többségbe kerültek 10 fővel, az összes egyéni választókerületet megnyerték, a többiek a kompenzációs listáról kerülhettek be.
A 2019-es önkormányzati választásokon ez megismétlődött: a szavazatok 71,65%-ával, tehát az eddigi legnagyobb arányban Wittinghoff Tamás megkezdhette a 7. polgármesteri ciklusát. A 14 fős képviselő-testületben pedig a BFE jelöltjei a 10 egyéni választókörzetből 10-et elnyerve szereztek abszolút többséget a testületben.

Így érkeztünk el 2024-hez, és június 9-én a budaörsieknek ismét véleményt kell nyilvánítaniuk a polgármester és „csapata” munkájáról.

Ma, azaz április 20-án szombat délelőtt a hivatalos jelöltté váláshoz szükséges támogatói aláírások gyűjtése is megkezdődött. Képünkön a lakótelepi piacon a BFE standja:

Az idei választásokhoz kapcsolódó eddigi cikkeink:

Önkormányzati választás 2024 – a menete – Budaörsi Napló

Bemutatkoztak a Fidesz önkormányzati képviselő-jelöltjei – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

A jelenlegi képviselőkkel értékelő interjúk:

Választások 2024 (14. rész) Molnár Gábor: „Itt található a város kulturális, sport intézményeinek döntő többsége” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

álasztások 2024 (12. rész) Kisberk Balázs: “Budaörs csak egy piacnapot bír el” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (11. rész) – Hauser Péter: “Amit ígértem, sikerült túl is teljesíteni” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (10. rész) – Farkas Benedek: „Budaörs így számomra 2024-ben is a remény városa” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (9. rész) Laczik Zoltán: “Az egyik legégetőbb probléma a közlekedés” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (8. rész) Tóth Ferenc: „Az idén is sok minden történik Budaörs keleti részén” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (7. rész) Kapitány Gábor: „Kiemelt figyelmet fordítottam (…) a svábság és a történelmi egyházak támogatására” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (6. rész) – Stift Nándor: „A függetlenséget 1998 óta megőriztem” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (5. rész) – Löfler Dávid: Legyen évente több közmeghallgatás! – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (4. rész) Török István: „Nem lesz a város mostohagyereke Kamaraerdő” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (3. rész) Bíró Gyula: „A legfontosabb a város működésének zavartalan fenntartása” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (2. rész) Monostori – Kalovits Márk a Kőhegy és környéke képviselője – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (1. rész) Czuczor Gergely: „Szinte semmi nem épült az elmúlt 10 évben” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here