Választások 2024 (2. rész) Monostori – Kalovits Márk a Kőhegy és környéke képviselője

0
171

„A legfontosabb, hogy olyan ügyekben tudjunk eredményeket elérni, melyek a lakosság számára igazán fontosak, ezért szeretnék dolgozni a következő öt évben is.”

Bár hivatalosan az EP-, önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás kampánya csak 2024. április 20-án kezdődik meg, a gyakorlatban már zajlik. A Budaörsi Naplóban ezért egy új cikksorozatban először a jelenlegi budaörsi képviselő-testület tagjaival készítettünk rövid interjúkat, elsősorban az elmúlt négy és fél évben végzett munkájukról. Ebben a részben Monostori – Kalovits Márk (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) a 2. számú körzetről (a Kőhegy és környéke) számolt be.


Miként értékeled az eltelt több mint négy év alatt a saját szerepedet a képviselőtestületben?
Az elmúlt évtizedekben rengeteget – élményt, tudást, tapasztalatot és szép pillanatokat – kaptam Budaörstől, ezért indultam el 2019-ben a választásokon: szerettem volna én is jó dolgokat, új fejlesztéseket, élményeket „visszaadni” a városnak és a lakosságnak. Minden erőmmel azon dolgoztam, hogy a Kőhegy és környéke szebb, békésebb, boldogabb és biztonságosabb hellyé tudjon válni.
Nem volt egyszerű dolga a városnak, hiszen a koronavírus közel két és fél évre teljes bizonytalanságot hozott az egész világon. Ezek mellett számos olyan külső gazdasági nehézséggel kellett megküzdenünk, ami miatt nehéz volt a tervezés – elég csak az egyre növekvő szolidaritási hozzájárulásra gondolni.
A tudatos és megfontolt városi gazdaságpolitika eredménye azonban nemcsak az, hogy a már megszokott magas színvonalú városi szolgáltatásokat meg tudtuk őrizni, hanem több ízben fejleszteni is tudtuk azokat.
Büszke vagyok rá, hogy a képviselőtestületünk továbbra is egy gondoskodó és fenntartható városban látja a jövőt: 21 jogcímen segítünk a szociálisan rászorulóknak, folyamatosan fejlesztjük a város napelemes rendszereit, és mellette jövőbemutató nemzetközi projektekben veszünk részt, hogy még többet és még jobban tudjunk adni a Budaörsieknek – ezek csak apró részletek a teljes képhez képest.
Sosem szabad elfelejtenie egy képviselőnek, hogy ő azért ül a testületben, hogy a lakosság igényeit, vágyait szolgálja. Ebben a tekintetben számos olyan ügyben sikerült szép eredményeket elérnünk, melyek lakossági kezdeményezésként aztán meg is tudtak valósulni. Sok apró ügyben, kérésben szólaltam fel, és akkor is felemeltem a hangomat, amikor városunkat igazságtalanságok érték.
A hivatal osztályaival is remek kapcsolatot tudtam kialakítani, így egy-egy ötletet mindig nyitottan és proaktívan tudunk átnézni, hogy közelebb kerüljünk azok megvalósítása felé.
Egy friss kutatás szerint Budaörs a legfejlettebb 15 000 fő fölötti magyar város: jó itt élni, jó Budaörsön otthon lenni, büszkén dolgozom azon, hogy ez a város még szebb, biztonságosabb és fenntarthatóbb legyen.

Milyen esélyekkel/reményekkel indulsz a június 9-i választáson és melyik egyéni választási körzetben méreted meg magad?
A 2. számú választókerületben indultam 2019-ben, és 2024-ben is itt fogok indulni újabb mandátumért. A Kőhegy és környéke az otthonom, itt nőttem fel, ez a környék Budaörsnek egy olyan ékszerdoboza, amit szeretnénk megóvni, megőrizni.
Büszke vagyok rá, hogy az elmúlt négy és fél évben számos ügyben tudtam segíteni az itt élőknek, több problémára együtt találtunk megoldásokat, és rengeteg olyan kapcsolatot teremtettünk, ami előrevisz egy-egy kisebb közösséget, utcát.
Sok tervem van még: közel 40 új parkolóhely jött létre a körzetben, de ezek ellenére fontos, hogy egy olyan „rendszert” alakítsunk ki, amely a jövőnek (is) szól, amelyben a lehető legtöbb parkolási nehézségre megoldást tudunk találni.
Folytatni szeretném a nagyobb volumenű útfelújításokat is – a Kőszikla utca például egy olyan szakasz, ahol mindenképp fejleszteni szeretnénk.
Budaörs egészét tekintve is számos tervünk és projektünk van, amivel szeretnénk jobbá, boldogabbá, fenntarthatóbbá tenni a város egy-egy részét és egészét is.
A legfontosabb, hogy olyan ügyekben tudjunk eredményeket elérni, melyek a lakosság számára igazán fontosak – ezért szeretnék dolgozni a következő öt évben is.

A saját egyéni körzetedben mi az, amit eredményként emelnél ki, és mi az, amit nem sikerült elérni, bár a kampány ígéretei között szerepelt?
A már fent említett okok miatt két vonalon kezdtük el a munkát a körzetben: az egyik legfontosabb az volt, hogy a Covid alatt olyan fejlesztéseket tudjunk megvalósítani, amik apró dolgok, a város egészét tekintve nem látszódnak, de egy-egy mikroközösség számára nagyon is fontosak. Így került ki számos utcában forgalomlassító küszöb (azaz “fekvőrendőr”), így kerültek ki a Kőhegy alatti utcákba és más helyre is a közlekedést segítő tükrök  és jelzések, és így építettünk 3 új gyalogátkelőhelyet a Nefelejcs utcában, a Kossuth Lajos utca – Kereszt utca találkozásánál és a Farkasréti úton a Liliom utcánál, és így újítottunk meg járdákat, vagy telepítettünk új játszóeszközöket.
A fókusz másik felét a nagyobb fejlesztések és beruházások kapták. Jóllehet, ezeket már a Covid alatt elkezdtük tervezni, de igazán látványosan 2023-tól indultak be ezek a projektek. Így újult meg teljes egészében a Nefelejcs utca felső szakasza, így alakítottunk ki új, modern parkolósávot (23 új parkolóhellyel) a Naphegy utcában, így újult meg a Víztorony utca és így fog az idei évben teljes egészében megújulni a Kossuth Lajos utca is, valamint a Nefelejcs utca csapadék-csatorna rekonstrukciója is.
Boldoggá tesz, hogy közel 1 milliárd forint értékben tudtunk forrást biztosítani olyan kőhegyi projektekre, melyekkel a lakosok életminőségét, biztonság-, és komfortérzetét tudtuk javítani. Az pedig külön öröm, hogy a legtöbb projekt esetében igazán mély lakossági bevonással tudtuk ezeket a projekteket megvalósítani. Egyre több itt élő lakos, család problémáit, igényeit, vágyait, vagy épp örömét ismerhettem meg az évek alatt – különösen örömteli számomra, hogy így, együtt tudjuk fejleszteni a Kőhegyet és környékét.

A sorozat korábbi cikkei:

Választások 2024 (1. rész) Czuczor Gergely: „Szinte semmi nem épült az elmúlt 10 évben” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Önkormányzati választás 2024 – a menete – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here