Választások 2024 (9. rész) Laczik Zoltán: “Az egyik legégetőbb probléma a közlekedés”

0
135

Bár hivatalosan az EP-, önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás kampánya csak 2024. április 20-án kezdődik meg, a gyakorlatban már zajlik. A Budaörsi Naplóban ezért egy új cikksorozatban először a jelenlegi budaörsi képviselő-testület tagjaival készítettünk rövid interjúkat, elsősorban az eddigi munkájukról. Laczik Zoltán szerint a városban sikerült megőriznünk a közszolgáltatások magas színvonalát, és sok minden mást is, például a megnövekedett szociális igények kielégítését.

Miként értékeled az eltelt több mint négy év alatt a saját szerepedet a képviselőtestületben?

Képviselőnek lenni nagyszerű élmény, hiszen sok emberrel nyílik alkalom beszélgetni, számos probléma megoldásáért lehet és kell hathatósan közreműködni. Ugyanekkor ez csapatmunka, hiszen nem csupán a választókerületért, de a város egészéért is felelősséggel tartozunk. Azt hiszem, képes voltam erősíteni a Budaörs Fejlődéséért Egyesület csapatát. Erre szükség is volt, hiszen roppant küzdelmes és nehézségekkel terhelt időszakon vagyunk túl. A peremfeltételekre, így a Covidra, a hazai gazdasági visszaesésre, a brutális állami elvonásokra kevés ráhatásunk volt. Viszont mindezt részben sikerült ellensúlyoznunk – például a Covid idején – hatékony önkormányzati intézkedésekkel, odaadó munkával, felelős gazdálkodással. Így a városban sikerült megőriznünk a közszolgáltatások magas színvonalát, és sok minden mást is, például a megnövekedett szociális igények kielégítését. Budaörsön továbbra is 22 címszó alatt lehet szociális támogatásokat igényelni, miközben az ország nagy részén az állam úgyszólván kivonult erről a területről.

Milyen esélyekkel/reményekkel indulsz a június 9-i választáson és melyik egyéni választási körzetben méreted meg magad?

Már említettem a közszolgáltatásokat, és vélhetően a budaörsi polgárok értékelik azt, hogy minden gazdasági nehézség ellenére megőriztük ezek színvonalát. Gyűjtőfogalomról van szó, sok minden beletartozik, így például a bölcsődék, óvodák felszereltsége, a helyi közlekedés, a közoktatás, az egészségügyi ellátás. Bár az utóbbiakat részben vagy egészben az állam kivette az önkormányzatok kezéből, mi itt Budaörsön a Clementis ösztöndíjjal és iskolai alapítványokon keresztül is támogatjuk az intézményeket. Az egészségügyben az elmúlt évben tetőztek a várólisták, ezért az állam helyett is lépnünk kellett. Saját forrásból pótoljuk ki az állami finanszírozást, így a legfontosabb szakrendeléseken sikerült egy hónap alá csökkenteni a várakozási időt. Hadd emeljek ki még egy területet, hiszen a kulturális bizottság elnöke is vagyok. A Budaörsi Latinovits Színház immár felkerült az ország színházi térképére, ugyanakkor jó színvonalon működik a többi, részben új kulturális színtér is, például a PostArt, ahol pezsgő, élénk kulturális élet folyik. Ezzel a háttérrel méretem meg magamat ismét az 1. számú választókerületben.

 A saját egyéni körzetedben mi az, amit eredményként emelnél ki, és mi az, amit nem sikerült elérni, bár a kampány ígéreteid között szerepelt?

A település egészében, de az 1. számú választókerületben is az egyik legégetőbb probléma – úgy általában véve – a közlekedés. Ebbe beletartozik az utak, járdák állapota, a parkolás, a közlekedésszervezés és persze a közlekedési morál is. Úgy érzem, e tekintetben számos eredményt könyvelhetünk el a választókerületben. Hadd utaljak példaként a Kisfaludy-Máriavölgy-Tűzoltó utcai korszerű, észak-déli közlekedési folyosó kialakítására, a Domb utcai parkolósávra, a Mosoly utca-Hegyalja utca közötti gyalogos lépcső kiépítésére, a Víg utca-Mátra utca egyirányúsítására. Ugyanakkor nem telt egyelőre a költségvetésből több tervezett utcafelújításra. Az elkövetkező ciklusban, amennyiben ismét elnyerem a választók bizalmát, az eddigieknél is erőteljesebben fogok ezekre a jogos lakossági igényekre összpontosítani.

A korábbi részek:

Választások 2024 (8. rész) Tóth Ferenc: „Az idén is sok minden történik Budaörs keleti részén” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (7. rész) Kapitány Gábor: „Kiemelt figyelmet fordítottam (…) a svábság és a történelmi egyházak támogatására” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (6. rész) – Stift Nándor: „A függetlenséget 1998 óta megőriztem” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (5. rész) – Löfler Dávid: Legyen évente több közmeghallgatás! – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (4. rész) Török István: „Nem lesz a város mostohagyereke Kamaraerdő” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (3. rész) Bíró Gyula: „A legfontosabb a város működésének zavartalan fenntartása” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (2. rész) Monostori – Kalovits Márk a Kőhegy és környéke képviselője – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (1. rész) Czuczor Gergely: „Szinte semmi nem épült az elmúlt 10 évben” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Önkormányzati választás 2024 – a menete – Budaörsi Napló

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here