Választások 2024 (10. rész) – Farkas Benedek: „Budaörs így számomra 2024-ben is a remény városa”

0
99

Bár hivatalosan az EP-, önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás kampánya csak 2024. április 20-án kezdődik meg, a gyakorlatban már zajlik. A Budaörsi Naplóban ezért egy cikksorozatban először a jelenlegi budaörsi képviselő-testület tagjaival készítettünk rövid interjúkat, elsősorban az elmúlt négy és fél évben végzett munkájukról. Farkas Benedek szerint 2024-re bőven van okunk büszkeségre Budaörs nyugati kapujában.

 

Sokáig kételkedtem, hogy büszke lehetek majd erre a 2019 óta eltelt ciklusra. Megválasztásunk után kezdődött az ünnepekkel járó évvégi szünet, amit hamarosan a világjárvánnyal járó lezárások követtek. Éveken keresztül szinte tetszhalott állapotban voltak Magyarország önkormányzatai, ráadásul Európában egyedi módon, itthon nem plusz támogatásokkal segítette a kormány a településeket, hanem számolatlanul vonta el a bevételeket és hatásköröket. Bizony frusztráló úgy vezetni egy települést, hogy pontosan tudjuk mekkora potenciál van még ebben a már amúgy is fantasztikus városban, de közben évről évre újabb és újabb eszközöket talál a kormány a dolgunk ellehetetlenítésére: legyen szó alkotmányellenes jövedelem elvonásokról, alapvető helyi jogkörök teljes megszüntetéséről (pl építésügy) vagy fantasztikus közintézményeink módszeres kivéreztetéséről (egészségügy, iskolák).

Azonban a világjárványt végül legyőzte az emberi zsenialitás és az idő múlása, így végre belevághattunk a sokkal aktívabb munkába.

2024-re bőven van okunk büszkeségre Budaörs nyugati kapujában: évtizedek után végre rendezni tudtuk a Rézvirág utcát és környékét, ráadásul a környék lakóival szoros együtt gondolkodás és véleményük többszöri kikérése útján. Folytattuk a járdaépítési programot, így már mind a Szabadság út, mind a Baross utca nyugati szakaszain méltó körülmények között lehet gyalogosan közlekedni. A közútkezelővel évekig tartó szkanderezés után végre biztonságosabbá tettük az Ibolya utcai átkelőt: a főúton, okoszebra óvja a gyalogosokat. A helyiek kérésére és teljes körű bevonásával számtalan utcában végeztünk forgalomcsillapítást, fekvőrendőrök, útszűkületek, digitális sebességjelzők teszik emberibbé és élhetőbbé a Törökugrató környékének csendes utcáit.

Az egész város talán legnépszerűbb zöld tere, az Árok utcai Szabadidőpark szinte minden évben kapott csinosítást, mára teljes mértékben megújult, új sportpályák, modern kültéri edzőpark, akadálymentes megközelítési lehetőség az Őszirózsa utca felől, és amire legbüszkébb vagyok: az egész város számára nyitott konzultációt indítottam, hogy mind a legkisebbek, mind az idősebbek igényeinek megfelelelően újuljanak meg a játszóeszközök és a sétautak, pihenőhelyek.

A Szabadidőpark ma

  • zöldebb: új fákat és számtalan bokrot, cserjét, évelő növényt ültettünk a klímaváltozással járó fenntarthatósági szempontokat is figyelembevéve
  • befogadóbb: sérült, fogyatékossággal élő gyermekek számára is biztonságos játszóeszközök, a sétálók útvonalaira reflektáló pihenőhelyek, ivókút, nyilvános vécé és árnyékolók biztosítják, hogy mindenki otthon érezhesse magát
  • sokszínűbb: foci, kosár, gördeszka, görkorcsolya, roller, bicikli és saját testsúlyos edzés számára is kiváló terep.

Az utca felújítások sem állnak le, míg a télen balesetveszélyessé vált Tárogató utca felső szakaszán vadonatúj teljes értékű utat építünk, addig a Borostyán és Meredek utcák történetük során először kapnak szilárd burkolatot.

2019-ben azt ígértem, mindent megteszünk, hogy a lőtér végre elcsendesedjen. Számtalan jogi egyeztetés és a környéken lakók a folyamatba való bevonása után, ma napi durrogtatás helyett végre nyugalom van a város nyugati végében.

Mindezeken túl a legbüszkébb arra vagyok, hogy a városvezetési filozófiámat egyre inkább gyakorlatba tudjuk ültetni: miközben a világ egyre összetettebb kihívásokat állít elénk a kormány pedig folyamatosan szűkíti a mozgásterünket, úgy gondolom, hogy a helyes út előre, ha szövetségeseket keresünk budaörsi víziónk megvalósítására:

  • Egyre több nemzetközi együttműködésben veszünk részt, partnereink között van ma már Milánó, Pozsony vagy épp a lettországi Kekava megye, fantasztikus mennyit tanulunk egymástól fenntarthatóságról és közösségi döntéshozatalról.
  • Legnagyobb személyes sikeremként gondolok a Budaörs Közösség létrehívására, helyi cégek, civilszervezetek és az önkormányzat ma már rendszeresen találkoznak egymással és alakítanak ki egyre több, egyre izgalmasabb együttműködést a közjó szolgálatára.
  • És végül, de elsősorban: a lakosság. Online és személyesen is egyre gyakrabban tudjuk sikeresen érdemben bevonni a város lakóit a döntéshozatalba, legyen szó stratégiai tervezésről, egész városrészek jövőképéről vagy apró forgalomtechnikai beavatkozásokról, egyre többen hallathatják a hangjukat a szokásos ötévenkénti választásokon túl is és a Városháza is egyre fejlődik e hangok meghallgatásában.

Budaörs így számomra 2024-ben is a remény városa, a bizonyíték, hogy lehet a köz ügyeit jól is intézni, lehet a politikát valóban fontos célokért űzni nem pedig csak egy gyűlöletből ácsolt színpadon hergelni elképzelt ellenségekkel szemben.

Az eddigi részek:

Választások 2024 (9. rész) Laczik Zoltán: “Az egyik legégetőbb probléma a közlekedés” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (8. rész) Tóth Ferenc: „Az idén is sok minden történik Budaörs keleti részén” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (7. rész) Kapitány Gábor: „Kiemelt figyelmet fordítottam (…) a svábság és a történelmi egyházak támogatására” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (6. rész) – Stift Nándor: „A függetlenséget 1998 óta megőriztem” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (5. rész) – Löfler Dávid: Legyen évente több közmeghallgatás! – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (4. rész) Török István: „Nem lesz a város mostohagyereke Kamaraerdő” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (3. rész) Bíró Gyula: „A legfontosabb a város működésének zavartalan fenntartása” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (2. rész) Monostori – Kalovits Márk a Kőhegy és környéke képviselője – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (1. rész) Czuczor Gergely: „Szinte semmi nem épült az elmúlt 10 évben” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Önkormányzati választás 2024 – a menete – Budaörsi Napló

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here