Választások 2024 (3. rész) Bíró Gyula: „A legfontosabb a város működésének zavartalan fenntartása”

0
158

Bár hivatalosan az EP-, önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás kampánya csak 2024. április 20-án kezdődik meg, a gyakorlatban már zajlik. A Budaörsi Naplóban ezért egy új cikksorozatban először a jelenlegi budaörsi képviselő-testület tagjaival készítettünk rövid interjúkat, elsősorban az elmúlt négy és fél évben végzett munkájukról. Bíró Gyula jelenleg alpolgármester a lakótelep buszvégállomáshoz közelebbi részének a képviselője. És 1994 (!) óta folyamatosan tagja a képviselő-testületnek.

Miként értékeled az eltelt évek alatt a saját szerepedet a képviselő testületben?
Az idén 30 éve, tehát 1994. óta vagyok tagja a képiviselő testületnek. Voltam két szakbizottság (KMB és TFVB) elnöke és 2014 óta alpolgármester. Továbbá jelenleg a 8. számú választó kerület, a lakótelep buszvégállomás felé eső részének a megválasztott képviselője.
Úgy érzem mindig szem előtt tartottam Budaörs fejlődését, és a választó körzetemnek a problémáit. Ahogy a képviselő testület is mindig szem előtt tartotta, hogy a legfontosabb a város működésének zavartalan fenntartása, és ez állítom, hogy sikerült is megvalósítani, még úgy is, hogy évek óta jogtalanul von el az állam komoly összegeket szolidaritási hozzájárulás címén. Ez ebben az évben eléri a 4,6 milliárd forintot. De a város így is működik!
A város jelenlegi legnagyobb problémája az egészségügy javítása volt (várólisták csökkentése, „orvosi ügyelet” vissza állítása), amit az idei költségvetésben kb. 300 millió forintot jelentett.
Szintén fontos dolog az iskolák helyzete, hiszen a tankerület szinte semmit nem tesz karbantartás címén, hiába van szerződésünk. Itt is az a véleményünk, hogy ide budaörsi gyerekek járnak, tehát amit tudunk, saját erőből pótoljuk a hiányokat. Segítünk a tanárok és a kisegítő személyzet béremelésében, ösztöndíj formájában. Az óvodák és bölcsődék karbantartására az idei költségvetésben 115 millió forintot különítettünk el.
Emeltük a szociális hozzájárulások összegét, és a küszöböt, ami alatt ez elérhető. Nagyon röviden ennyi, és gondolom, ebben az én munkám is benne van. Remélem, hogy ezt az itt élők is így látják, persze mindig lesznek elégedetlenek.

Milyen esélyekkel/reményekkel indulsz és melyik körzetben?
Szintén a 8. sz. választókörzetben szeretnék indulni, ami közben területileg nagyobb lett. Ide tartozik az eddigieken túl a Baross utca egy szakasza az Ifjúság úttól az Árok utcáig, az Árok utca, Liget utca, Edison utca. Nagyon reménykedem, hogy sikerrel indulok.

Mi az, amit kiemelnél a választókörzetedben megvalósult tervekből, és mi az amit nem sikerült elérni, bár fontos lenne?
Ami a választókörzetben megvalósult, azt felsorolni is nehéz, ezért hagyjuk a cikk végére. Ami nem: az úgynevezett U alakú épületek körüli körvezeték. Nem rajtam és főleg nem a képviselőtestületen múlt, hiszen a fedezet meg volt rá a költségvetésben. De sajnos volt épület, ahol ezt az elképzelést az ott élők nem támogatták első körben, később pedig már szerették volna, de addigra úgy elszálltak a kivitelezés költségei, hogy a magasabb összeget nem tudtuk rá biztosítani. Továbbá decemberben voltak problémák a meleg víz szolgáltatással, amit még nem sikerült tartósan rendezni, de van már műszaki javaslat a szolgáltató részéről és az önkormányzat segítségével a nyár folyamán megvalósul a szükséges beruházás.

A 8. számú körzetben 2019-2024-ben a jelentősebb magasépítési és zöldfelületi fejlesztések:

Szivárvány u. 3. (volt Posta) Családsegítő: teljes belsőépítészeti, elektromos és épületgépészeti felújítás, alaprajzi átalakítással (29,3 millió Ft)
Szivárvány u. 3. „Esély” irodák: teljes belsőépítészeti, elektromos és épületgépészeti felújítás, alaprajzi átalakítással (19,5 mFt)
Szivárvány u. 5. háziorvosi rendelő: rendelő közcsatorna hálózatba kötés kiépítése, elektromos és víz almérők kiépítése (3,6 mFt).
Buszpályaudvar átépítése, felújítása: a régi állomásépület elbontása, új végállomás építése korszerű sofőr váróval, nyilvános WC-vel és üzletekkel, teljes útpálya rekonstrukciója és bővítése, megújultak a csatlakozó zöldfelületek is (670 mFt)
Bleyer Iskola: sportpálya és futópálya teljes felújítása, homokozóhoz napvitorla elhelyezése (63 mFt)
Holdfény Óvoda: tornaterem fűtés felújítása, belső udvar gumiburkolat építése, 2 játszóvár és 2 napvitorla kihelyezése (32 mFt)
15 kWp napelemes rendszer telepítése (6 mFt)
Napsugár sétány játszótér: körhinta, forgó bogrács, napvitorla kihelyezése (4,5 mFt)
Nádasdűlő sétány 5. mögötti játszótér: mérleghinta kihelyezése, homokozó és napvitorla építése (6,8 mFt)
Nádasdűlő sétány 21. mögötti játszótér: kétüléses hinták kihelyezése (4 mFt)
Mákszem Óvoda: udvar teljeskörű felújítása: új játszóeszközök, burkolatok, zöldfelület megújítása (210 mFt)

Jelentősebb út és mélyépítési fejlesztések:

Budaörs, Puskás Tivadar utca felújítása
Szivárvány u. 1. számú tömbhöz vezető feltáró út, Napsugár sétány járda felújítása
4153_133 hrsz parki sétány bővítése
Buszvégállomás mögötti sétány felújítása, Napsugár sétányon párhuzamos parkolók kialakítása, kapcsolódó járda javítása, Nádasdűlő sétányon vízmegállás javítása marással-aszfaltozással
Szivárvány u. 5. járdafelújítás
Jedlik Ányos utcai parkolók építése
Parkoló felújítási program Napsugár sétány 1-3. és Nádasdűlő sétány 20.
Szivárvány u. 2-4. parkolók bővítése
Ifjúság u. felújítása)
Szivárvány utca 3. parkoló burkolatfelújítás
Szivárvány u. 10-12. járda felújítása, Szivárvány u. 3 parkoló burkolat felújítás
Nádasdűlő sétány játszóterek vízellátását szolgáló vízhálózat rekonstrukciója
Edison utca közvilágítás létesítés
Nádasdűlő sétány közvilágítás létesítés
Szivárvány utcai játszótér közvilágítás létesítés
Szivárvány utca 2-4. parkoló közvilágítás létesítés
Szivárvány utca közvilágítás bővítés

A sorozat korábbi cikkei:

Önkormányzati választás 2024 – a menete – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (2. rész) Monostori – Kalovits Márk a Kőhegy és környéke képviselője – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (1. rész) Czuczor Gergely: „Szinte semmi nem épült az elmúlt 10 évben” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here