Választások 2024 (12. rész) Kisberk Balázs: “Budaörs csak egy piacnapot bír el”

0
101

Bár hivatalosan az EP-, önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás kampánya csak 2024. április 20-án kezdődik meg, a gyakorlatban már zajlik. A Budaörsi Naplóban ezért egy új cikksorozatban először a jelenlegi budaörsi képviselő-testület tagjaival készítettünk rövid interjúkat, elsősorban az eddigi munkájukról. Kisberk Balázs a Gazdakör listájáról került be az önkormányzatba, de mint több budaörsi társasház közösképviselője sokszor tolmácsolta a lakótelepen élők kéréseit is.

Miként értékeled az eltelt több mint négy év alatt a saját szerepedet a képviselőtestületben? Ellenzéki képviselőnek tartod magad itt helyben? Vagy…?

Négy évvel ezelőtt megragadva a lehetőséget belevágtunk egy olyan feladatba, amely akkor merőben új volt a számunkra. Mondhatnám úgy is, hogy belevágtunk az ismeretlenbe, tele várakozással és  elszántsággal. Az eltelt több, mint négy év alatt mód nyílt arra, hogy megtapasztalhattuk, hogyan is működik az önkormányzat. Ez az időszak nem volt zökkenő mentes, hiszen a koronavírus járvány mindent felülírt. Az önkormányzatok szerepe erősen beszűkült a rendeleti kormányzás miatt, ily módon az önkormányzati képviselő mozgástere is ennek megfelelően korlátok közé volt szorítva. Sokkal több önállóságra és beleszólási lehetőségre számítottam. A tapasztalatom az, hogy a képviselői többség a Gazdakörrel mindig készek voltak tárgyalni, partnereknek bizonyultak, vagyis a felvetett témákhoz pozitív hozzáállást kaptunk tőlük. Ezt mi sikerként éltük meg. Ezért volt az, hogy módosító javaslatokat sosem kellett benyújtanunk, ami nagy előnyt jelentett. Értelmes volt a párbeszéd.

Hogyan értékelem a saját szerepemet? Szerintem sikeresnek mondható a vállalt képviselőség, hiszen eredményekről tudunk beszámolni. Ebben a ciklusban igyekeztünk jobbító megoldásokkal előállni. Ennek legjobb példája, hogy igaz hogy – önös érdekből is – de elsősorban a lakótelepre koncentráltunk, ami járdaépítésekben, út felújításokban mutatkoztak meg. Önkormányzati pályázatokra gondolva két egymást követő évben a villámhárítók cseréjét tudtuk végrehajtani, mivel ötletünk befogadásra talált. Eredménynek könyvelem el a kutyamenhely felkarolását, aminek eredményeként sosem látott fejlesztések történtek ott, mint pl. a víz és elektromos hálózat felújítása. Természetesen mindent megoldani nem tudtunk, hiszen a Termelői piac helyzete még várat magára. De itt is tudtunk előre haladni, amit mutat az együttműködési szándék a város részéről.

Arra a kérdésre miszerint ellenzéki képviselőnek tartom e magam vagy sem, egyértelműen az a válaszom, hogy mivel itt egy városról és annak működtetéséről, és az itt élők jövőjéről van szó, el kell vonatkoztatni a mindenkori párt hovatartozástól. Amikor a BFE képviselőivel egyezően szavaztam igennel, vagy esetleg nemmel, mindig Budaörs érdeke volt számomra az elsődleges szempont és legjobb belátásom szerint szavaztam, ha kellett igennel, ha nem akkor másképp. De mindig abban a tudatban cselekedtem, hogy szavazatimmal a város érdekeit képviselem. Sajnálatos, hogy több esetben például a Fidesz javaslatai nem találtak nálam célba, mert olyan ötlettel álltak elő, mint a kisvállalkozások megsegítse. Ami a KATA, mint adózási forma kormányzati megszüntetésével okozott esetleges károk után, eső után köpönyeg tipikus esete….. Tehát nem támogattam az ilyen ötleteket.

Milyen esélyekkel/reményekkel indulsz a június 9-i választáson és melyik egyéni választási körzetben méreted meg magad?

Természetesen indulunk a júniusi választáson. Mindenkinek a támogatására számítunk. Az esélyeket előre felmérni nem lehet, de bízunk abban, hogy az eddigi munkánk bizonyítottan eredményes volt, aminek alapján számítunk a lakosság támogatására. Abban bízom, hogy lesz képviselete a Gazdakörnek a következő négy évben is. Én magam a lakótelepi 8-as körzetben tervezem megmérettetni magamat.

Kétségtelen, hogy a Gazdakör legnagyobb teljesítménye a tízéves szombati termelői piac. Az, hogy egyáltalán létezik. De nincs még mindig állandó helye, infrastruktúrája.

A Gazdapiac idén lesz 10 éves. Elmondhatom, hogy ez idő alatt csak elismerést kaptunk, túl azon, hogy mindig vannak újabb és újabb ötletek, igények, amelyek megkérdőjelezik a piac jelenlegi helyét a Patkó utcai parkolóban. El kell mondanom azt is, hogy a vásárlók is és az árusító gazdák is a nehézségek ellenére megszokták ezt a helyet, de mi nyitottak vagyunk arra, hogy egy másik helyen építsük fel a piacot, ha arra valóban komoly az igény. Ehhez azonban minden szereplő igényét figyelembe kell venni és akkor dönteni.

Minden esetre társadalmi egyeztetés kell, felmérni a valós igényeket és nem utolsósorban elnyerni az Agrárminisztérium erre irányuló pályázatát. Ha igent mondunk az új helyszínre, akkor pénzre van szükség, vagy állami, vagy önkormányzati támogatásra. De minden nagyratörő terv előtt át kell gondolni azt, hogy Budaörs csak, egy piacnapot bír el. Tanulni kell más települések esetéből, amikor a piac bezárása, az új építése miatt elnéptelenedett. Elszoktak a vevők, a gazdák új helyet kerestek, Ezzel is számolnunk kell, természetesen terveink vannak és ezek megvalósulása elsősorban a város lakosságának kívánsága ezen belül az ésszerűség, és nem utolsó sorban a pénz kérdése lehet.

A sorozat eddigi cikkei:

Választások 2024 (11. rész) – Hauser Péter: “Amit ígértem, sikerült túl is teljesíteni” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (10. rész) – Farkas Benedek: „Budaörs így számomra 2024-ben is a remény városa” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (9. rész) Laczik Zoltán: “Az egyik legégetőbb probléma a közlekedés” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (8. rész) Tóth Ferenc: „Az idén is sok minden történik Budaörs keleti részén” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (7. rész) Kapitány Gábor: „Kiemelt figyelmet fordítottam (…) a svábság és a történelmi egyházak támogatására” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (6. rész) – Stift Nándor: „A függetlenséget 1998 óta megőriztem” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (5. rész) – Löfler Dávid: Legyen évente több közmeghallgatás! – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (4. rész) Török István: „Nem lesz a város mostohagyereke Kamaraerdő” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (3. rész) Bíró Gyula: „A legfontosabb a város működésének zavartalan fenntartása” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (2. rész) Monostori – Kalovits Márk a Kőhegy és környéke képviselője – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Választások 2024 (1. rész) Czuczor Gergely: „Szinte semmi nem épült az elmúlt 10 évben” – Budaörsi Napló (budaorsinaplo.hu)

Önkormányzati választás 2024 – a menete – Budaörsi Napló

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here